Informes sectorials
El sector agroalimentari és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 48.231 M€ i amb més de 175.000 empleats. Aquest estudi realitzat per ACCIÓ i Prodeca en repassa les xifres principals i les oportunitats de negoci més destacades al món.
El sector agroalimentari a Catalunya
PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET.
El sector agroalimentari a Catalunya és un dels clars referents de l’economia catalana. Liderat per les indústries càrnies, gaudeix d’un elevat desenvolupament gràcies al seu potent ecosistema empresarial al llarg de tota la cadena de valor. De fet, aquesta riquesa de la cadena de valor és una de les claus per entendre l’èxit del sector. Des dels proveïdors de matèries primeres i maquinària fins als consumidors finals. L’estudi 'El sector agroalimentari a Catalunya', elaborat per ACCIÓ i Prodeca, radiografia la realitat d’aquest sector i en presenta les millors oportunitats de negoci internacionals.
Aquest és el primer sector de la indústria catalana en termes de facturació, amb un global de 48.231 M€, i de generació de llocs de treball, amb 175.600 treballadors. Si fem cop d’ull als tres grans àmbits del sector, veiem que la indústria de l’alimentació i begudes ocupa a 92.888 persones en 5.017 empreses i genera un volum de negoci de 31.729 M€; el sector primari el formen 54.972 explotacions agrícoles i de pesca amb 55.022 treballadors; mentre que la indústria auxiliar està representada per 872 empreses amb 27.690 empleats.
A escala internacional, la producció global agroalimentària es va valorar en 7,5 bilions d’euros el 2022, unes xifres del tot influenciades per la Xina, el principal productor mundial. De fet, el volum de producció xinès és superior al valor de producció dels cinc països següents combinats. Els Estats Units, el Japó, Alemanya i Indonèsia segueixen al gegant asiàtic en termes de producció.
Un sector que es menja el món
A Catalunya, el bon moment del sector també ha estat objecte d’interès per a la inversió estrangera, amb 41 projectes d’inversió directa entre el 2019 i el 2023, una xifra que suposa un increment del 58% respecte al quinquenni anterior. Tots plegats han sumat 698 milions d’euros i han generat 2.234 llocs de treball. Lidl, Aldi, Bimbo, Nestlé o Haribo són algunes de les empreses que han invertit a Catalunya durant aquest període.
Pel que fa a les exportacions, les vendes agroalimentàries catalanes a l’exerior representen el 15% del total a Catalunya i han arribat als 15.327 M€ l'any 2023, el 22% del total d’exportacions agroalimentàries de l'Estat. Els productes carnis, el multiproducte d'alimentació: fine food, fruita i horta, i els olis vegetals són els que tenen més èxit a l’exterior.
Innovació de km 0
Un dels puntals del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya és la seva capacitat innovadora. Amb centres tecnològics capdavanters com Eurecat o Leitat i la presència de diversos clústers, associacions i empreses internacionals, aquest sector és un dels grans tractors de la innovació catalana.
Les grans tendències de la indústria
L’estudi també destaca les tendències i els grans reptes de futur de la indústria agroalimentària en tres grans àmbits. En primer lloc i, en termes de sostenibilitat, cal tenir en compte els aliments de producció sostenible o la proteïna alternativa; en segon lloc, cal destacar l’alimentació saludable amb nous productes; i, per últim, l’estudi destaca l'aplicació de tecnologies de la Indústria 4.0 en la restauració.
Per conèixer totes les dades, ja pots consultar l'informe complet de l'estudi 'El sector agroalimentari a Catalunya'.