Idees d'experts Josep-Miquel Torregrosa, director d’inversions d’InnoEnergy
La imprescindible transició ecològica i energètica vindrà acompanyada de tota mena de solucions tecnològiques i de grans oportunitats d'inversió. De tot plegat, en parla Josep-Miquel Torregrosa, director d’inversions d’InnoEnergy, en un nou Esmorzar de finançament d'ACCIÓ.
L’ús creixent d’energies renovables, l’auge de la mobilitat elèctrica o la reducció dels combustibles fòssils, entre d’altres, demostren que ens trobem en un procés clar i necessari de transició energètica i ecològica. Un procés que ha d’incrementar -i molt- durant els propers anys.
Per fer-ho possible, empreses com InnoEnergy impulsen solucions innovadores de l’àmbit de la transició energètica fomentant el talent, les noves tecnologies o la inversió d’empreses i startups.
“L’objectiu és aportar tecnologia i coneixement al mercat per reduir les emissions i la dependència en l’energia provinent de fonts d’energia no renovables”, descriu el seu director d’inversions, Josep-Miquel Torregrosa. Ell ha estat el protagonista del darrer Esmorzar de finançament d’ACCIÓ on ha donat a conèixer algunes tendències que facilitaran la inversió en aquest camp durant les properes dècades.
- Descentralització energètica. Torregrosa apunta que estem passant d’un model amb fonts concentrades de combustibles fòssils per dirigir-nos cap a la implantació massiva d’energies renovables i descentralitzades amb un consumidor final que també serà una font de producció. “Tindrem comunitats i illes energètiques que produiran i consumiran localment. Tot plegat és una oportunitat de generar negoci pels inversors i que requereix molta innovació”, explica.
- Un cost eficient. Una dada rellevant d’aquesta tendència és que l’any 2020, malgrat l’aturada de la COVID-19, la inversió en energies netes no ha fet més que augmentar. Un nivell d’inversió que no ha parat de créixer durant els darrers 15 anys i que, juntament amb l’increment de la demanda i la millora tecnològica, ha reduït el preu final. Un fet que aporta competitivitat i eficiència en àmbits com l’energia solar, l’eòlica o en l’emmagatzematge energètic.
- L’empenta de les institucions. Una cosa és segura: les administracions tindran un paper clau pel desenvolupament d’iniciatives que afavoreixin la transició energètica. El paquet de mesures Green Deal europeu o el Pla de recuperació de la crisi derivada de la COVID-19 són grans iniciatives dedicades a fomentar la transició climàtica. “Startups i empreses innovadores d’aquest camp tindran una posició privilegiada per captar bona part d’aquests fons”, indica.
- L’electrificació del transport. “Les previsions indiquen que cap el 2050 la meitat dels vehicles seran elèctrics, una xifra que es podria superar”, apunta Torregrosa. Aquest pas endavant, a més de suposar un canvi en positiu de la qualitat de vida a les ciutats, requereix de moltes innovacions en aspectes com l’emmagatzematge energètic o nous sistemes de recàrrega.
- Necessitat de talent. Per fer possible la transició energètica resulta necessari comptar amb talent experimentat obrint la porta a noves oportunitats professionals. Tots els canvis que vindran durant les properes dècades requereixen innovacions tecnològiques en l’àmbit de la digitalització o de l’aplicació de nous formats energètics com l’hidrogen verd.
El director d’inversions d’InnoEnergy també ha posat exemples de startups invertides i que ja han fet un pas endavant cap a la transició energètica. És el cas de AEInnova, que desenvolupa sensors industrials que s’alimenten de petites fonts de calor; BeePlanet Factory, que dóna una segona vida a les bateries dels vehicles elèctrics; RecySmart, que a través de la intel·ligència artificial ajuda a classificar els residus reciclables; o Flexidao, que fa certificacions energètiques a través de Blockchain.
Busques finançament? Descobreix el Recomanador de finançament alternatiu d’ACCIÓ: troba la millor eina de finançament per a la teva empresa en només 5 clics!