Idees d'experts Cecilia Malmström
Cecilia Malmoström, ex-Comissària de Comerç de la Comissió Europea, ha protagonitzat la ponència central de la jornada Beyond Catalonia, per analitzar els grans reptes del comerç internacional d’avui. Recupera la seva ponència!
En el marc de la jornada Beyond Catalonia, Cecilia Malmström, ex-Comissària de Comerç de la Comissió Europea, ha analitzat l’impacte de l’elecció de Donald Trump en aspectes clau del comerç internacional com és la política aranzelària, la indústria tecnològica o les relacions comercials amb la Xina.
"Necessitem estar preparats per respondre les polítiques comercials de Donald Trump. Europa ha de pensar en possibles pactes amb els EUA i la Xina", apuntava en relació a l’esperat augment generalitzat dels aranzels sobre les mercaderies exportades als Estats Units que podrien escalar fins el 10 i el 20%. En aquest sentit, aposta per desenvolupar una estratègia equilibrada i que, sobretot, busqui el diàleg. Això sí: "tot i que ara mateix un pacte amb els Estats Units a curt termini és poc probable, la prioritat és evitar una guerra comercial".
I si l’escalada aranzelària és preveu elevada per a les mercaderies procedents d'Europa, per a les de la Xina podria arribar a ser del 60%. Tenint en compte que el gegant asiàtic depèn de les exportacions, buscarà la manera d'introduir els seus productes a nous mercats. Un fet que obriria la porta a comprar més barat els seus productes "amb el risc sobre la competència que això comporta".
En la seva ponència, Malmström argumenta que la globalització no es troba en una via morta però sí que s’està transformant. "Veiem una tendència cap a la regionalització del comerç, amb països prioritzant els intercanvis amb socis de confiança sota l’argument de la seguretat nacional", apunta. Ella mateixa posa d’exemple que els Estats Units estan canviant la Xina per països com Mèxic, Vietnam o l’Índia; mentre que la Xina focalitza els seus esforços en el seu entorn més proper.
Pel que fa a la Unió Europea, l’ex-Comissària de Comerç, empeny a mantenir la Xina com un soci comercial rellevant especialment en les tecnologies verdes perquè "tenen la millor del món". En aquest sentit, i pel que fa a resoldre i ampliar acords comercials amb països o regions com Mèxic, Austràlia, l’Índia, Indonèsia o el Mercosur, la nova Comissió Europea que sorgirà aquest mes hi tindrà un paper clau per "reforçar la posició europea al món".
Finalment, Malmström també aborda la situació actual des d'un costat esperançador posant de manifest que malgrat viure un moment de transformació i d’incertesa, la Unió Europea ha demostrat unitat en crisis passades, com el COVID, el Brexit o l’inici de la guerra a Ucraïna i "sempre n’ha sortit més forta". Recupera la ponència sencera de Cecilia Malmström!
Si vols recuperar la resta de continguts de la jornada, recupera l'entrevista amb Alicia García-Herrero i la taula rodona amb Pol Morillas i Judith Arnal.