ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

VamCats, la vamba catalana

Idees d'experts   Guillem Soldevila

VAMCATS és una empresa que forma part del Pla Embarca d'Start-Up Catalonia a la Catalunya Central. VAMCATS ha accedit al Pla, coincidint amb el llançament de la seva la nova col·lecció de vambes.

Vamcats

Guillem Soldevila amb un parell de dissenys de Vamcats

Això va de sabates. VamCats ja ha deixat molta empremta.
Perquè vam néixer amb un ànim reivindicatiu [riu], però amb la vocació de seguir la tendència de la gent i de la moda, cuidant molt la qualitat i el disseny. Aquesta és la nostra força!

Heu de ser molt flexibles i àgils, doncs.
Com que som petits, som ràpids a traslladar aquestes tendències als nostres productes; això ho pots veure a la nova col·lecció que acabem de treure, fresca, moderna, amb materials de pell natural. En dos anys, amb aquesta idea, ja hem tirat endavant dues marques més relacionades amb el món del calçat, que pensem que són igual de trencadores que VamCats. BrandYourShoes i Slastics (aquesta segona en col·laboració amb una empresa manresana) ja ens estan donant molt bon feedback ara per ara.

A la nova col·lecció, l'estelada hi perd pes. Un presagi?
[Riu] No perd pes, ni molt menys, però apostem per introduir nous dissenys i formes per posicionar-nos com a nova marca de moda de Barcelona. Volem que la gent ens triï per disseny i qualitat, i no només per simbologia. Però no renunciarem a l'estelada per res. Ja és la icona del nostre temps!

"Volem que la gent ens triï per disseny i qualitat"

Teniu molts models. N'hi ha per a tots els gustos?
El consumidor ha de poder triar sempre! Escollir forma part del procés de compra i hem fet propostes ben atrevides i diferents.

Amb el posicionament actual, VamCats pot créixer fora de Catalunya?
Sí, sempre que aconseguim el posicionament de Moda Barcelona+Catalunya. El nostre sector és molt complicat, però diuen que el món serà de les empreses petites i ens adaptarem al gran canvi que estem vivint per ser competitius amb una bona estratègia comercial.

Demostreu que la innovació es pot trobar en petites coses. Amb Slastics, s'ha acabat cordar-se les vambes?
Aquesta idea és de Xavier Camps, de Manresa. Nosaltres simplement vàrem creure en el producte i el que hem fet és una joint venture, que també comença a donar fruit! Hem unit forces per millorar la marca i és un producte boníssim!

Atesa la teva trajectòria i la teva actitud, queda clar que ets un emprenedor! Creus que ja ho portaves a l'ADN?
No ho sé. Sempre m'he considerat una persona creativa, però jo simplement sóc un pencaire que intenta passar-ho bé amb la feina. És curiós perquè encara, avui dia, tinc la sensació que podria està fent altres coses i la falta de temps em frena. Necessito que m'endrecin. Sóc dels que encara diu a la mare que no sap què vol ser quan sigui gran! [Riu]

Creativitat i acció... t'ho comprem! Què diries a algú que té una idea, però no sap per on començar?
Primer li diria que la idea serà la part més fàcil del projecte i que és probable que la canviï en diverses ocasions i que, possiblement, algú altre ja l'ha tingut abans... Però que continuï endavant, que ell pot fer-ho millor! El sentit comú serà vital per seguir el projecte i s'ha d'aplicar en tots els sentits.

Tu vas molt acompanyat. És incompatible poder emprendre amb èxit i anar-hi sol?
No sé si és correcte dir-ho així, però jo crec que sol no es va enlloc. Tot el que he aconseguit sempre ha estat fruit del treball en equip. Sempre hi ha algú que et pot aportar més valor a qualsevol cosa que facis. Les empreses són persones i l'equip sempre és la clau de l'èxit.

Una pregunta tòpica: quines consideres que són les claus de l'èxit d'un projecte empresarial?
La confiança en un mateix és important i, sobretot, no aturar-se, no tenir por d'equivocar-se i aprendre dels errors per seguir endavant. Cal fer equip amb gent que aporti valor a allò que fas, encara que sigui molt diferent de tu. Ah! I és molt bona la competència!

Com et veus d'aquí cinc anys?
Més jove i amb més ganes que ara.