ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

"Smart building o com fer els edificis més intel·ligents"

Idees d'experts   Guillermo Sanjuan

Guillermo Sanjuan, és enginyer en Telecomunicacions i Gerent i Tècnic de Màrqueting a l'empresa que va fundar amb dos socis més: Pentadom.

PENTADOM és una startup participant del Pla Embarca de Start-up Catalonia a la Catalunya Sud dedicada a la domòtica i a l'automatització d'edificis.

Guillermo Sanjuan, cofundador de Pentadom

Guillermo Sanjuan, cofundador de Pentadom

Em consta que Pentadom és un copy-cut...
Com la gran majoria de projectes empresarials al món! (riu). Efectivament, Pentadom neix a partir d’una experiència professional personal en el mateix sector, en una empresa internacional amb seu a Londres. En tornar a casa, vaig estudiar el sector i vaig comprovar que hi havia una gran mancança, tant en quantitat com en qualitat d’empreses dedicades a la domòtica i a l'automatització d’edificis.

Teniu l’ull posat al sector hoteler. És una evolució o una adaptació?
Doncs té part de les dues coses. El sector hoteler comença a demandar molta tecnologia i temps de gestió. I, alhora, nosaltres hem aconseguit fer integracions complexes i de volum.

Posa dos exemples de serveis d’un hotel automatitzat que no trobaràs en un hotel sense domòtica?
El gran consumidor d’energia en un hotel és la climatització, i per tant, el seu control permet limitar i regular la temperatura de forma automàtica, segons l'ocupació de cada habitació, aconseguint estalvis de fins al 60%.

Una altra gran problemàtica de les habitacions d’hotel és la manca de confort en el control de la il·luminació, perquè és molt complicat entendre quina tecla apaga cada llum i sempre resulta impossible apagar-les totes un cop al llit. Amb la domòtica, tot això es resol fàcilment, ja que totes les tecles estan serigrafiades amb una icona molt intuïtiva i, al capçal del llit, sempre hi trobarem la funció d'apagat general de tots els llums amb una sola tecla.

Què aporta Pentadom per marcar la diferència en el sector hoteler?

Sobretot, experiència i especialització en el camp de l’automatització. A més, ja som distribuïdors oficials del fabricant líder en l’automatització hotelera, amb més de 100 hotels realitzats en tot el món. Cosa que, com comprendràs, també dóna molta tranquil·litat per fer noves instal·lacions.

El sector hoteler està més preparat que les llars de particulars en l’àmbit de la domòtica?

El seu punt feble és que estan poc especialitzats i no tenen ni l'experiència ni la formació necessària per realitzar obres de qualitat.

"En els detalls està la diferència"

No entenen del tot els beneficis de l’automatització?

La barrera més complicada és fer veure que la tecnologia no és un caprici, sinó que els hi pot aportar molts beneficis, com un gran estalvi, una major seguretat i confort...

Com en els cotxes?

Exacte. Això ja ha passat en el sector de l’automoció. També en el de les telecomunicacions, però sembla que en el sector immobiliari i l'hoteler encara no s’ha entès. Això sí, nosaltres, seguim (i seguirem) insistint!

Tot pot ser automatitzat? El món serà domòtic o no serà?

Evidentment, a mig termini, tots els edificis estaran automatitzats en més o menys mesura. Això és un fet inevitable. Igual que tots els edificis, tot el que ens envolta estarà automatitzat.

La pregunta clau: treballar en col·laboració o en competició amb la competència?

La clau és l’especialització, per això sempre busquem aliances amb tot tipus d’empreses. Com més aliances, més gran és el nombre de clients que pots arribar a aconseguir.

Entenc que, com tot emprenedor, busques l’èxit... però, què és per tu l’èxit?

Per mi, l’èxit és la suma de ser ben reconegut professionalment pels teus clients i per les empreses del sector, poder treure prou beneficis per créixer cada any i, sobretot, gaudir cada dia amb la feina que fas.

I els teus referents són... ?

La gent amb ADN emprenedor, visionària i arriscada. Em quedo amb Steve Jobs o Elon Musk.

Un consell per a la gent que comença.

MEps! Que jo encara estic començant! (riu). Envoltar-se dels millors. Una idea no val res. Una bona idea amb un bon equip que sàpiga executar-la val molt.

Una frase que t’inspiri.

En els detalls està la diferència.

Serveis relacionats

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!