ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Preparar-se pel fracàs també és emprendre

Idees d'experts   Álvaro Díez i Josep Maria Vallvé

Álvaro Díez i Josep Maria Vallvé repassen tot allò que no s’acostuma a dir però que és necessari saber en el moment d’engegar un projecte emprenedor

21/04/2021

Afortunadament, cada cop hi ha més literatura sobre emprenedoria i emprenedors. Són molts els llibres que repassen com s’han forjat les grans històries triomfants, els perfils més brillants i les principals recomanacions per assolir l’èxit. Però què passa quan les coses no van bé? O més ben dit, com preparar-nos per assumir l’alta possibilitat d’error i aprendre’n per tornar-ho a intentar? Això és el que plantegen Álvaro Díez i Josep Maria Vallvé al seu llibre El batacazo emprendedor: aprendre de nuestros errores y alcanza el éxito (Verssus, 2020), que han presentat a l’edició d’abril dels Esmorzars de finançament d’ACCIÓ, un any més dedicat a un llibre de temàtica empresarial per commemorar la diada de Sant Jordi.

Díez i Vallvé són els fundadors d’El Comprador, un supermercat online pioner en el seu moment, que disposava d’una eina per comparar els preus als diferents supermercats per tal de rebaixar el cost de la cistella de la compra als seus usuaris. “Operàvem en dos negocis en un: la venda online i el repartiment a casa fent nosaltres la logística”, recorda Vallvé.

“Teníem una experiència força dilatada, cadascú en el seu àmbit. Érem amics de la infantesa i ens vam decidir a engegar aquest projecte on ens complementàvem molt bé pel que fa a perfils i caràcter”, apunta Díez. “El projecte va començar com una conversa de dos amics i va acabar tancant després d’haver facturat molt i tenir molts treballadors”, afegeix.

Les experiències acumulades en aquest viatge, de “coses que no havíem sabut resoldre”, els va animar a escriure una mena “d’àlbum d’experiències”. Per Álvaro Díez, “si aquest llibre ens hagués arribat en el moment d’emprendre hauríem estat uns emprenedors més madurs”.

Ho corrobora Josep Maria Vallvé. “Si estem preparats pel fracàs és molt més fàcil poder-lo evitar. Però si no el pots evitar, almenys pots fer un tancament més ordenat i senzill que et facilitarà tornar a emprendre”. Una actitud que, al seu entendre, ens acosta a assolir èxits en el futur.

“Quan crees un pla de negoci tothom et diu que facis diferents escenaris, però ningú et diu que el més normal és que fracassis. I és un moment de molta debilitat financera i mental pel qual cal estar preparat. Perdem un munt d’emprenedors pel camí que no estaven preparats pel fracàs i no ho volen tornar a intentar”, s’hi suma el seu soci.

Els emprenedors, que no han perdut les ganes de desenvolupar noves idees i segueixen compartint projectes, recomanen compartir amb molta gent la idea inicial, quan encara “està molt verda”. Asseguren que “és poc probable que et robin una idea, val més explicar-la perquè la faràs millor, la maduraràs i la canviaràs a temps”.

Per Álvaro Díez, “en el teu full de ruta has de contemplar un concurs de creditors i intentar desar alguns diners per si arriba aquest moment”. A més, insisteix, “quan comencis a tenir problemes ràpidament aixeca la mà i, per exemple, pots fer un pre concurs de creditors, pagar els sous als treballadors i no fer coses estranyes que et puguin donar més problemes a la llarga”.

Vallvé aprofundeix en aquesta idea. “Si ho tens preparat sabràs quant et costarà tancar l’empresa, que no és gratis. Amb una petita provisió de fons podràs fer un tancament tranquil i ordenat. Si no, et tocarà afrontar-ho personalment i no amb la caixa de l’empresa, que comporta unes conseqüències molt doloroses”.

Finalment, els emprenedors també han volgut fer esment d’un dels errors més habituals, com és no encertar en la recerca dels inversors més adequats per al projecte. Per Díez és clau “sentir que la negociació és d’igual a igual i poder fer-li preguntes com quins contactes t’aportarà o si té una experiència prèvia en aquest àmbit que et pugui aportar més enllà dels diners”.

Serveis relacionats