Idees d'experts Josep Maria Buades, director de la l'Oficina Exterior de Sâo Paulo
Com està afrontant la crisi de la Covid-19 el Brasil? I el seu teixit empresarial? Les empreses catalanes amb negocis al país hi seguiran tenint oportunitats? El director de l'Oficina Exterior de Comerç i Invdersions de Catalunya a Sâo Paulo, Josep Maria Buades, ens posa al dia de la situació en aquesta entrevista.
El Brasil ha eliminat els aranzels de productes sanitaris per fer front a la Covid-19
Brasil és l'economia més gran de l'Amèrica del Sud i un dels països que viu amb més incertesa la crisi sanitària. Es tracta d’un mercat amb nivells de desenvolupament molt diferenciats i on durant els darrers anys hi ha destacat l’auge de sectors com l’agropecuari, les energies renovables o el sector TIC.
El país brasiler, obert a la inversió estrangera, ocupa la quarta posició a la llista de països amb més filials d’empreses catalanes establertes (524 filials el 2018). Malgrat que en termes d’exportacions el país aplica unes polítiques més proteccionistes, en total 2.165 empreses catalanes hi van exportar el 2019 superant els 540 M€. Els fungicides, la maquinària, els productes farmacèutics i els plàstics són els sectors més venuts a Brasil des de Catalunya.
Repassa, a continuació, l’entrevista:
Quina és la situació actual al Brasil?
El clima és de preocupació per l'elevat nombre de casos i perquè la famosa corba encara no s'ha aplanat. El pitjor sembla que encara no ha arribat. Els estats més afectats estan aplicant mesures de confinament als seus ciutadans, malgrat que de manera menys estricte que a Espanya. A Sâo Paulo s'ha aconseguit que el 50% de la població estigui confinada. Tot i això no és suficient i volen arribar al 70%.
Les regions més afectades per la malaltia corresponen a l’eix econòmic i comercial de Sâo Paulo i Rio de Janeiro, que és on s’aglutina bona part de la mortalitat. També hi ha altres zones alarmants com Recife, Fortaleza, Belém o Manaus. Tot i això, la major preocupació actual és a les faveles i a les comunitats indígenes, col·lectius que són ja de per si més susceptibles a les malalties comunes.
I pel que fa a la situació empresarial?
Els comerços que no són essencials estan tancats des de mitjans del mes de març, igual que les escoles. Pel que fa a la indústria, moltes d’elles segueixen funcionant però el problema que tenen és que no hi ha activitat comercial. El sector de l'automòbil, per exemple, no ha venut res aquest últim mes. Per tant, les fàbriques s'han hagut d'aturar perquè els estocs s'acumulen i es veuen obligades a produir menys. Per altra banda, els únics sectors que estan contractant massivament són els supermercats, les farmàcies i les empreses de repartiment a domicili.
"Hi ha demanda de productes sanitaris vinculats a la lluita contra la Covid-19"
Quines són les principals mesures en vigor adoptades pel govern del Brasil que afectin l'activitat empresarial?
Les mesures públiques per a les empreses que s'estan duent a terme són les del Banc Central i tenen per objectiu incrementar el flux de crèdit cap a les pimes. També s’han executat línies de crèdit extraordinari per el sector immobiliari i de la construcció, que s'han vist molt afectats, o l’ajornament de fins a tres mesos del pagament d'alguns impostos. Per altra banda, també hi ha el suport d'emergència a aturats i autònoms, que es basa en tres pagaments mensuals d’un import equivalent a uns 100 euros. Aquest pagament l’estan rebent més de 40 milions de persones.
Quins són els plans que afecten les empreses a mig termini?
Ara mateix el país viu un moment convuls políticament i la situació és molt incerta. El més probable és que es prorrogui l'auxili d'emergència a les classes més pobres. El congrés ho va aprovar amb caràcter d'emergència durant tres mesos i tot sembla indicar que en aquest temps la situació no haurà millorat.
Quins són els sectors més afectats per la crisi?
Cada segment és diferent. En aquesta crisi hi ha empreses que en sortiran més malparades i d'altres que ho superaran de millor manera. Els sectors més damnificats són els de l'automòbil i la construcció i tot el que té a veure amb el turisme i el comerç no essencial.
"El Brasil és un país relativament tancat a les importacions, però és un mercat molt obert i segur per la inversió estrangera directa"
Quines consideracions ha tenir en compte una empresa catalana amb negocis al Brasil?
Brasil és un mercat molt gran, és com un continent amb 210 milions d'habitants. S'ha de tenir en compte que és una economia emergent amb moltes oportunitats de negoci, però també hi ha moltes barreres: aranzels elevats, exigències d'homologació o de demanda de contingut nacional. És per això que les empreses han d'estar molt ben informades des del punt de vista legal, tributari i laboral perquè la normativa és molt complexa. A més, també s'ha de tenir en compte que la divisa brasilera és molt volàtil. Aquests són alguns principis bàsics per preparar un pla de negoci, per a la qual cosa des de l'Oficina els podem ajudar.
I si l'empresa ja està valorant o iniciant un procés d'implantació a Brasil, quins obstacles es pot trobar?
Per implantar-se a Brasil hi ha tres vies: la primera és trobar un soci local i aprofitar la seva estructura; la segona via és comprar les participacions d'una societat brasilera (M&A); i la tercera és el greenfield, constituir des de zero una societat. Tot té els seus elements positius i negatius. Tot i que el Brasil és un país relativament tancat a les importacions, bastant proteccionista, és un mercat molt obert i segur per la inversió estrangera directa. Brasil és més important per a les empreses catalanes com un mercat d'inversió que no pas d'exportació.
Quines oportunitats veieu des de l'Oficina de Sâo Paulo que es poden obrir per a les empreses catalanes de forma imminent?
Ara mateix hi ha demanda de productes vinculats a la lluita contra la Covid-19. La demanda més urgent són els materials sanitaris i de protecció com els respiradors, els ventiladors i material per les UCIs. Per tal de facilitar l’arribada d’aquests productes el govern brasiler ha eliminat els aranzels i moltes barreres a la importació que hi havia per aquests productes.
"Hi ha bones oportunitats per a les empreses amb solucions tecnològiques que permetin treballar, estudiar o relacionar-se de forma remota"
I a banda d’oportunitats lligades directament a pal·liar els efectes de l’emergència sanitària, en poden sorgir d’altres?
Seguint en l’àmbit de la salut, recentment han sorgit oportunitats del sector de la telemedicina. Teníem empreses catalanes que volien aplicar sistemes tipus xat per permetre la comunicació entre pacients i metges al Brasil. No ho aconseguien perquè el marc normatiu era advers i perquè els col·legis professionals eren bastant contraris. El passat mes de març, però, el govern brasiler va dictar noves normes i la telemedicina és totalment legal i el servei es pot presentar a mútues mèdiques i assegurances.
I a mig termini?
Empreses que tinguin solucions tecnològiques que permetin treballar, estudiar o relacionar-se de forma remota estan fent l'agost. Aquesta pandèmia accelerarà el procés de digitalització i robotització de l'economia. Per tant, les empreses catalanes que treballen en les àrees dels drons, smart cities, indústria 4.0, intel·ligència artificial o blockchain veuran incrementades de forma exponencial les seves oportunitats d’implantació durant els propers mesos. Aquestes oportunitats es deuen, en bona part, a la necessitat que tindrà la industria per reduir els costos de producció.
A més del sector tecnològic, altres sectors quines perspectives de futur tenen?
Pel que fa la resta de sectors dependrà de la recuperació econòmica del Brasil. El Fons Monetari Internacional és relativament optimista i preveu una caiguda del PIB del 5,3% el 2020 i que aquest creixi al voltant del 4% l’any vinent. Si això es compleix, voldrà dir que el Brasil patirà una caiguda en forma de V i, per tant, les indústries brasileres que importen productes semi-manufacturats o maquinària catalana enguany disminuiran les importacions per falta de producció. Tot i això, a partir del 2021, si tot va bé i es reprèn l’activitat, tornarà a haver-hi demanda de matèries primeres i bones oportunitats per fer plans d'expansió i d'introducció de noves tecnologies al Brasil.
Com pot ajudar l'Oficina de Sâo Paulo a superar els obstacles a una empresa catalana i accelerar el seu procés de negoci al Brasil?
En aquests moments estem treballant les noves oportunitats de negoci que puguin sorgir arrel de les necessitats actuals. També podem donar suport a les empreses per resoldre tota mena de tràmits i processos. A més, des de l’Oficina donem informació actualitzada sobre els programes de licitacions públiques. Malgrat la complexa situació actual, assessorem les empreses a participar-hi a través d’un soci local o mitjançant subcontractacions. Per facilitar tots aquests processos, podem contactar amb autoritats, importadors i compradors de material sanitari.
Vols saber-ne més sobre la situació actual al Brasil i les seves oportunitats de futur? Contacta amb l'Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Sâo Paulo, t'ho explicarem tot.