ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Presentació de l'Horizon 2020

Idees d'experts   Josefina Enfedaque

L'Horizon 2020 presenta grans novetats respecte al programa marc europeu anterior.Josefina Enfedaque, Communications Officer a la DG Recerca de la Comissió Europea, ens explica tots els detalls i les novetats de les convocatòries del nou Programa per a la recerca i la innovació i com les pimes se'n poden beneficiar.

16/01/2014

Idees Força

L’Horizon 2020 compta amb un pressupost de 79.000 M€ i comprèn el període 2014-2020.

El programa posa èmfasi en la recerca que es transferirà a accions econòmiques o industrials, és a dir, la recerca que s’aplica a productes o serveis que arribaran al mercat. És en aquest sentit, que l'Horizon 2020 posa un èmfasi especial en les accions sobre les pimes.

Per primera vegada, les empreses poden demanar els ajuts i liderar els seus projectes en solitari.

El 20% del pressupost dels pilars de "Lideratge industrial" i "Reptes socials" estan destinats a pimes basades en innovació i en recerca. D’aquest 20%, més de 500 milions es destinaran al nou sme’s instrument.

Una altra de les novetats és que el nou programa proposa menys temes (topics) que els programes marc anteriors, però són més amplis. Reduir el nivell de detall de les convocatòries permetrà que hi arribin més propostes i més innovadores.

Per primera vegada, el programa marc avança el topics de les convocatòries a dos anys vista, perquè els grups i les institucions de recerca puguin planificar els seus projectes.

El propòsit de la DG Recerca és reduir el temps entre l’avaluació i la signatura de contractes. S’estableixen vuit mesos des que es tanca una convocatòria fins a la signatura del contracte.

L’avaluació es farà sobre propostes finals i no sobre propostes no definitives encara que tinguin un gran potencial.

L’índex d’èxit dels projectes catalans és molt alt. Més del 20% dels projectes catalans que han participat en les convocatòries del programa marc europeu han aconseguit finançament.