ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La ciberseguretat a Catalunya

Informes tecnològics

432 companyies a Catalunya ja treballen en l’àmbit de la ciberseguretat, un 20% més que les que hi havia l'any anterior.

La ciberseguretat a Catalunya

ESTUDI DISPONIBLE EN VERSIÓ PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF) , TAMBÉ POTS DESCARREGAR LA VERSIÓ COMPLETA DE L'INFORME

Avui dia les empreses tenen una gran presència digital, ja sigui de cara a l’exterior a través d’Internet, com de portes endins en la gestió de dades i processos. Més encara amb l'impacte de la covid-19, que ha accelerat aquest procés imparable de digitalització. Així doncs, ser incapaç de protegir-se de forma eficaç contra les noves amenaces suposa un important impacte negatiu per a la companyia.

A més, la vulneració de lleis específiques com el nou reglament de protecció de dades pot comportar sancions elevades. Tot plegat fa de la ciberseguretat un element fonamental per a l’empresa, tal com recull l’informe La ciberseguretat a Catalunya. Aquest estudi d’ACCIÓ ha identificat fins a 432 empreses que ja hi treballen al nostre país durant el 2021, un 20% més que en l'any anterior.

Què entenem per ciberseguretat?

La ciberseguretat engloba el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i sistemes; ja siguin dispositius, aplicacions o dades, davant d’atacs digitals que puguin comprometre’n la confidencialitat, disponibilitat i/o integritat.

Disposar d’unes comunicacions fiables i segures és fonamental en qualsevol sistema equipat amb tecnologia d’Internet. Per aconseguir-ho, la ciberseguretat aplica a aquests actius diverses capes de protecció en diferents nivells per assegurar-ne la protecció. No en va, el nombre de ciberatacs ha registrat un rècord històric el 2021, amb un augment del 50% respecte el 2020.

Un mercat concentrat

A Catalunya hi ha 432 empreses en el sector de la ciberseguretat. Totes elles donen feina a més de 8.000 treballadors i facturen conjuntament 912,9 milions d’euros. Es tracta d’un sector format bàsicament per pimes (85%) i en el qual un 29,6% de les empreses són exportadores.

ciberseguretat-infografia-v1

Ara bé, cal tenir present que el mercat de la ciberseguretat està concentrat en molts pocs països, amb especial èmfasi als Estats Units. De fet, el país nord-americà disposa de diversos pols com Silicon Valley o la regió nord-est, que inclou Nova Anglaterra, Nova York i Nova Jersey.

Tendències en ciberseguretat

No és cap sorpresa que la ciberseguretat encapçali les preferències de les empreses en els seus processos de transformació digital. La Internet de les Coses, el Big Data o el Cloud Computing són tendències que requereixen d’una bona ciberseguretat per resultar efectives per a l’empresa.

Al mateix temps, la digitalització de la indústria cap a la denominada 4.0 també genera cadenes de producció més interconnectades i el desplegament de sistemes ciberfísics susceptibles als atacs cibernètics.

En aquest sentit, l’informe també identifica els sectors que més demanden els serveis de la ciberseguretat. Van des de la indústria fins a la salut, passant per la mobilitat, els serveis financers o l'administració.

Descarrega l'informe complet i consulta totes les dades!