ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Una startup catalana revoluciona el sector eòlic

Casos d'empresa   Smartive

Espanya perd gran quantitat de beneficis cada any a causa de fallades en les turbines eòliques. S'estima que suposa uns 200 milions d'euros a Espanya, 700 milions a Europa i 2.900 milions d'euros al món.

Per aquest motiu, l'enginyer industrial Jordi Cusidó va veure l'oportunitat de desenvolupar un producte d'alta tecnologia capaç d'augmentar l'eficàcia dels parcs eòlics. Al 2013, es va convertir en cofundador de SMARTIVE, una startup catalana que desenvolupa plataformes digitals per controlar, supervisar i diagnosticar les turbines eòliques.

SMARTIVE és una startup tecnològica de 10 treballadors, especialitzada en el desenvolupament de programari en SCADA, i en sistemes experts aplicats al sector eòlic. La tecnologia que utilitzen supervisa el rendiment de les turbines per detectar possibles defectes en una primera fase. Aquest sistema ajuda als parcs eòlics a evitar fallides i millorar les operacions de manteniment que es requereixin. Cada client i cada turbina són diferents, pel que SMARTIVE desenvolupa una gama de plataformes web adaptable a les necessitats i projectes específics de cada client. Tots els serveis de l'empresa estan disponibles en accés web i dispositius mòbils (Tablet i SmartPhone).

Amb l'ajuda de l'Enterprise Europe Network, SMARTIVE va créixer per poder arribar a grans empreses energètiques de tot el món.

La tecnologia SMARTIVE va ser premiada l’any 2010 i 2011 com a millor tesi doctoral en la UPC i el premi VALORTEC a la millor empresa de base tecnològica. El secret va ser aprofitar la computació al núvol, l’Internet de les coses (IoT) i les macrodades, per desenvolupar un software que permetés millorar la productivitat dels parcs. I tot això amb voluntat social, ja que l’objectiu era crear un producte que beneficiés a la indústria i a la societat.

Actualment, ha estat guardonada amb el premi New Horizon a la PIME més innovadora en la Conferència de la European Enterprise Network d'aquest 2016, per la seva solució avançada de processament de dades econòmiques basada en el núvol i perquè, en temps real, diagnostica avaries i problemes de rendiment dels aerogeneradors. El Sr.Kristin Schreiber, Director de l’SME Policy & COSME, DG GROW de European Commissionen, a l’entrega del premi va destacar “a great exemple of a start up ready to scale up (...) and with an environmentally sustanible product”.

A més, SMARTIVE està finançada per InnoEnergy Highway , un programa que recolza a empreses emergents perquè puguin aconseguir bons resultats a nivell comercial.

Idees Força

El vostre producte es coneix internacionalment?

Sí, a part de la presència als parcs eòlic d'Espanya i de donar suport a empreses espanyoles com Gas Natural i Endesa, també comptem amb clients a Alemanya i Itàlia i tenim presència a parcs eòlics d'Itàlia, Bulgària, Dinamarca i Uruguai.

Heu demanat algun ajut?

Sí, l'SME Instrument (Horitzó 2020), amb un import de 878.000€. Aquest ajut ens va servir per tirar endavant la idea de combinar IoT amb tecnologies cloud computing i poder desenvolupar un software que millorés la productivitat dels parcs eòlics.

En quin moment us vau adonar que era necessari sol·licitar l'ajut?

L'empresa va desenvolupar una nova tecnologia que permet detectar els defectes generats a les turbines dels parcs eòlics quan encara es troben a la primera fase, i d'aquesta manera estalviar grans quantitats de diners en reparacions. Com aquesta necessitat era candent, genera unes pèrdues de 2.900M€ en el món, vam desenvolupar una gama de plataformes adaptables a les necessitats i projectes dels clients. Un cop desenvolupada aquesta tecnologia amb l'objectiu d'augmentar la seva quota de mercat, vam acudir a l'EEN.

D'altra banda, SMARTIVE es trobava tècnicament molt preparada però necessitaven assessorament de mercat per a identificar les necessitats dels clients i millorar el model de negoci.

Quin és el vostre objectiu a curt termini?

Esperem que amb aquests nous clients que hem aconseguit gràcies al desenvolupament d'aquest software i l'ampliació de mercat, puguem passar de facturar 500.000€ a 5M€.

Pàgines relacionades