Què has de saber?
Són ajuts a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya afectades amb una reducció dràstica i involuntària de la seva activitat a conseqüència de les restriccions imposades en el marc de la pandèmia de la COVID-19.
El tercer sector ambiental de Catalunya està format per organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, la missió de les quals està vinculada amb la protecció i millora ambiental i a la sostenibilitat.
Aquest tràmit només es pot fer per Internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A entitats sense afany de lucre: associacions i fundacions i cooperatives.
No poden optar a aquests ajuts les entitats següents:
- Les entitats del tercer sector que tinguin una finalitat principal diferent de la protecció i millora del medi ambient. En particular resten excloses les entitats que tinguin com a finalitat principal la cooperació o l’assoliment d’altres fins socials o culturals o la de vetllar pel benestar dels animals de companyia.
- Les associacions empresarials, els col·legis professionals i els sindicats.
Per presentar les sol·licituds: Des del 13 de juny de 2020 fins a exhaurir la dotació pressupostària prevista per aquesta convocatòria.
No hi ha període d’execució, però el període a tenir en compte per a les despeses d’explotació subvencionables és del 14 de març de 2020 al 30 de setembre del 2020 (ambdós inclosos)
Per presentar la documentació justificativa: fins al 31 d’octubre de 2020.
Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud:
- Pressupost de les despeses estructurals subvencionables de l’any 2019 (descarregueu-vos el document).
- Còpia digitalitzada de la documentació acreditativa de la representació amb què actua la persona que representa l’entitat sol·licitant.
- Si la concessió de la subvenció és per un import superior a 10.000 euros, declaració responsable que contingui la informació relativa a les retribucions dels òrgans de direcció o administració.
- Declaració responsable sobre si s'han demanat i/o obtingut altres ajuts per a les despeses dels tècnics responsables de projectes detallant la part de la nòmina que ha estat subvencionada.
Les cooperatives podran ser beneficiàries d’aquest ajut sempre que compleixin amb els requisits que s’especifiquen en l’art 144 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives.
Per a poder optar als ajuts, les entitats esmentades han de tenir la seu o una delegació a Catalunya, exercir-hi la seva activitat i cal que en els estatuts consti que tenen com a finalitat principal la protecció i millora del medi.
A més, per obtenir la condició de beneficiàries dels ajuts, les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:
- No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment podrà adaptar-se a les mesures excepcionals adoptades en matèria tributària en motiu de la crisi de la COVID-19.
- Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.
- En el cas que tinguin activitat econòmica i establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- En el cas que tinguin activitat econòmica sense establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d’un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l’obligació que preveu l’article 42 del Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d’acord amb el que estableix l’article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
- En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans, amb l’acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball.
- En el cas d’associacions i fundacions, haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l’anterior.
- En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d’abril.
- En el cas de cooperatives han de disposar dels llibres comptables, els registres diligenciats i els altres documents degudament auditats en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable, així com els estats comptables i registres específics exigibles.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
- Que el personal de l’entitat les activitats de les quals suposin l’accés i exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors, disposa de les certificacions legalment establertes per no haver estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l’agressió i abús sexual, l’assetjament sexual, l’exhibicionisme i la provocació sexual, la prostitució i l’explotació sexual i la corrupció de menors, així com per tràfic d’éssers humans, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.
Així mateix, les entitats sol·licitants han de complir amb el codi ètic següent:
- Adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de realitzar, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d’aquestes pràctiques que, a parer seu, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment, abstenir-se de realitzar qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d’igualtat d’oportunitats i de lliure concurrència.
- Amb caràcter general, assumir, en l’exercici de les seves activitats, les obligacions següents:
- Observar els principis, les normes i els cànons ètics propis de les activitats, els oficis i/o les professions corresponents a l’activitat objecte d’ajut.
- No realitzar accions que posin en risc l’interès públic.
- Denunciar les situacions irregulars que es puguin presentar en les convocatòries de subvencions o en els processos derivats d’aquestes convocatòries.
- En particular, assumir les obligacions següents:
- Comunicar immediatament a l’òrgan competent les possibles situacions de conflicte d’interessos.
- No sol·licitar, directament o indirectament, que un càrrec o empleat públic influeixi en l’adjudicació de l’ajut.
- No oferir ni facilitar a càrrecs o empleats públics avantatges personals o materials, ni per a ells mateixos ni per a terceres persones amb la voluntat d’incidir en el procediment d’adjudicació de l’ajut.
- Col·laborar amb l’òrgan competent en les actuacions que aquest realitzi per al seguiment i/o l’avaluació del compliment de les obligacions establertes en la base 20, particularment facilitant la informació que els sigui sol·licitada per a aquestes finalitats relacionades amb la percepció de fons públics.
- Facilitar la informació que la legislació de transparència imposa als adjudicataris en relació amb l’Administració, sens perjudici del compliment de les obligacions de transparència que els pertoquin de forma directa per previsió legal, en els supòsits establerts en l’article 3.4 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Quantia:
L’import de l’ajut és un 15% del pressupost estructural de l’entitat de l’any 2019, amb un màxim de 25.000 euros.
Conceptes subvencionables del pressupost estructural de l’entitat:
Als efectes del càlcul de l’import dels ajuts, es consideren conceptes del pressupost estructural d’una entitat les despeses que permeten el seu funcionament ordinari i que són necessàries per a la reactivació de l’activitat habitual que desenvolupava l’entitat amb anterioritat al Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.
Tenen la consideració de conceptes subvencionables, el conjunt de despeses que conformen els resultats d’explotació del compte de resultats de l’any 2019 d’acord amb el Pla General Comptable corresponent de les entitats beneficiàries. En concret els epígrafs del Pla següents o equivalents:
- Epígraf número 2) Ajuts concedits i altres despeses:
- Ajuts concedits.
- Despeses per col·laboracions.
- Reintegraments d’ajuts, assignacions (-)
- Epígraf número 3) Variacions d’existències
- Epígraf número 5) Aprovisionaments:
- Consum de béns destinats a activitats.
- Consum de primeres matèries i altres matèries consumibles.
- Treballs fets per altres entitats.
- Deteriorament de béns destinats a les activitats...
- Epígraf número 7) Despeses de personal:
- Sous, salaris i assimilats.
- Càrregues socials.
- Provisions.
- Epígraf número 8) Altres despeses d’explotació.
- Serveis exteriors
- Tributs.
- Pèrdues, deteriorament i variació de provisions per operacions comercials.
- Altres despeses de gestió corrent.
- Epígraf número 9) Amortitzacions de l’immobilitzat.
- Epígraf número 12) Deteriorament i resultat per alienacions d’immobilitzat:
- Epígraf número 13) Altres resultats.
No es consideren despeses subvencionables les despeses realitzades en la condició de membres de les juntes directives o consells de direcció de l’entitat.
Obligacions de les entitats beneficiàries:
Les entitats beneficiàries dels ajuts han de complir les obligacions que es preveuen en els articles 90 bis, 92.2.h), 92 bis i 95 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 14 i el Títol III de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i, específicament, les següents:
- Destinar els fons rebuts en el marc de la present convocatòria única i exclusivament als conceptes considerats com a pressupost estructural (vegeu el paràgraf descrit anteriorment sobre 'Conceptes subvencionables del pressupost estructural de l’entitat').
- Prestar col·laboració i proporcionar en tot moment la informació i la documentació que els sigui demanada respecte de l’ajut concedit i sotmetre’s a les actuacions de comprovació i control de l’òrgan instructor, de la Intervenció General de la Generalitat, de la Sindicatura de Comptes i d’altres òrgans competents d’acord amb la normativa aplicable i especialment l’article 46 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- En el cas de les associacions, complir amb els deures d’elaboració dels comptes anuals de l’últim exercici disponible i de transparència d’acord amb el que estableix l’article 322.15 de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a persones jurídiques.
- Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre que puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control.
- Reintegrar els imports percebuts en els supòsits de revocació i reintegrament de les quantitats percebudes indegudament (base 18).
- Si la concessió de l’ajut és per un import superior a 10.000 euros, comunicar a l’òrgan concedent, mitjançant declaració responsable, la informació relativa a les retribucions de llurs òrgans de direcció o administració, a l’efecte de fer-la pública, d’acord amb el previst a l’article 15.2 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
- En el cas d’entitats privades que perceben subvencions o ajuts públics de més de 100.000 euros anuals o si almenys el 40% dels seus ingressos anuals procedeix de subvencions o ajuts públics, sempre que aquesta quantitat sigui de més de 5.000 euros, han d’aplicar les obligacions de transparència que estableix la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, així com les que estableix la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
- Complir el que preveu la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
- Adherir-se als principis ètics i regles de conducta anteriorment esmentades.
- Vetllar especialment per la utilització d’un llenguatge no sexista.
- Mantenir l’activitat com a mínim durant un període d’un any des de l’atorgament de l’ajut.
Procediment de concessió:
El procediment de concessió és el de concurrència no competitiva i les sol·licituds es resoldran per ordre cronològic de presentació, amb tota la documentació completa, quan s’hagin efectuat les verificacions oportunes, i fins a exhaurir la dotació pressupostària prevista a la convocatòria.
En el cas que una entitat no presenti la documentació completa, la seva posició en l’ordre d’entrada serà quan presenti correctament la resposta al requeriment rebut
L’òrgan instructor del procediment per a la concessió dels ajuts és la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i les resolucions de concessió o denegació dels ajuts les dicta la persona titular de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.
Pagament:
El pagament dels ajuts es farà amb un únic pagament del 100% de l’import, que es tramita a partir del moment en què es resolgui la seva concessió, sense exigència de garanties.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar l'ajut
S'ha tancat el termini de presentació de noves sol·licituds
Terminis
Del 13/06/2020 al 30/06/2020S'ha tancat el termini de presentació de noves sol·licituds
Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Cal que signeu el formulari principal amb un certificat digital de persona física, jurídica o vinculada.
-
Segon pas
Rebre la resolució definitiva
On es notifica la Resolució?
On es notifica la Resolució?
La resolució de concessió o denegació de l'ajut es notifica per Internet mitjançant la publicació al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, que trobareu fent clic damunt l'enllaç 'Per internet', sens perjudici d'utilitzar addicionalment altres mitjans electrònics. Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
Quin és el termini de què disposa l'Administració per dictar i notificar la Resolució?
L'Administració disposa d'un termini màxim de dos mesos comptadors des de la recepció de la sol·licitud.
Quin és el sentit del silenci administratiu en aquesta convocatòria d’ajuts?
Sens perjudici de l’obligació d’emetre resolució, transcorregut el termini esmentat sense que s’hagi dictat i notificat la resolució expressa, les sol·licituds s’entenen desestimades i, en conseqüència, denegat l’ajut, d’acord amb el que preveu l’article 54.2 e) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Es pot presentar recurs contra la Resolució de concessió o denegació de l’ajut?
Es pot interposar un recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació de la Resolució, de conformitat amb el que preveuen els articles 112, 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, així com l’article 76 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
-
Tercer pas
Presentar documentació i desistir
Presentar documentació
Presentar documentació
Les entitats proposades com a beneficiàries de l’ajut han de presentar la documentació que els sigui requerida en el termini de 10 dies hàbils a comptar de l’endemà de la notificació del requeriment.
Desistir
Qualsevol entitat sol·licitant pot desistir per escrit de la seva sol·licitud d’ajut, abans de la concessió, i l’òrgan instructor l’ha d’acceptar.
Comporta el desistiment de la sol·licitud la manca de presentació de qualsevol dels documents que s’han d’annexar a la sol·licitud o la manca d’esmena dels requisits esmenables, dins del termini de 10 dies hàbils i amb el requeriment previ.
-
Quart pas
Consulta de l’estat del tràmit
Pot consultar l'estat del tràmit:
Pot consultar l'estat del tràmit:
- A 'Àrea privada' (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital).
- A l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
-
Cinquè pas
Justificar la subvenció
No hi ha període d’execució, però el període a tenir en compte per a les despeses d’explotació subvencionables és del 14 de març de 2020 al 30 de setembre del 2020 (ambdós inclosos).
No hi ha període d’execució, però el període a tenir en compte per a les despeses d’explotació subvencionables és del 14 de març de 2020 al 30 de setembre del 2020 (ambdós inclosos).
Per presentar la documentació justificativa: fins al 31 d’octubre de 2020.
Les entitats beneficiàries dels ajuts han de justificar davant la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural l’aplicació de l’import de l’ajut al pagament de les despeses subvencionables de l’entitat, previstes a la base 5.2, generades i facturades entre el 14 de març i el 30 de setembre de l’any 2020. La justificació s’ha de fer mitjançant un compte justificatiu, amb el contingut previst a la base 14.2, i s’ha de presentar entre l’1 i el 31 d’octubre de 2020 pels mitjans que preveu la base 6.
El compte justificatiu que han de presentar les entitats beneficiàries dels ajuts ha d’incloure:
- Una memòria explicativa breu de la destinació de l’ajut.
- Una relació classificada de les despeses d’explotació subvencionables en el període comprés entre el 14 de març i el 30 de setembre de l’any 2020, amb la identificació del creditor, el número de la factura o el document de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, l’import, la data d’emissió i la data de pagament. Aquesta llista ha d’estar acompanyada de les factures o els documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa.
La documentació justificativa s'ha de presentar com a màxim el 31 d’octubre de 2020, sens perjudici de la possibilitat d'ampliar aquest termini, a petició de l'entitat beneficiària, si aquesta entitat acredita la impossibilitat de complir les obligacions per causa justificada que no li sigui directament imputable i, com a màxim, fins al 15 de novembre de 2020.
Aquesta documentació s’ha de presentar de forma agrupada en una còpia digitalitzada única. La còpia digitalitzada ha d’anar acompanyada d’una declaració responsable que indiqui que els justificants o documents acreditatius de pagament de les despeses aportades coincideixen fidelment als registrats en la comptabilitat i que els documents originals estan custodiats per la persona beneficiària. Aquesta presentació no impedeix la comprovació dels registres comptables del beneficiari quan es consideri necessari. - Per a la justificació de les despeses de personal cal aportar la documentació següent:
c1) Nòmines imputades a l’ajut.
c2) Documents RLC i RNT de la Seguretat Social amb el segell de compensació o el pagament efectiu de l’entitat financera corresponent.
En el cas que l’entitat tingui subscrit algun conveni amb la Seguretat Social per ajornar el pagament de les quotes, aquestes no es podran imputar a la justificació econòmica de l’ajut si no han estat pagades.
No són subvencionables els costos dels treballadors de baixa durant el període justificat.
c3) Model trimestral de declaració de retencions i ingrés a compte de l’IRPF del període justificat (model 111).
c4) Model de resum anual de retencions i ingressos a compte (model 190).
Si a la data de la justificació no es disposa del model resum anual de retencions i ingressos a compte, s’haurà de completar la informació dels models trimestrals mitjançant una relació en què consti el nom i cognoms, el NIF i l’import de les retencions de cadascun dels treballadors imputats a l’actuació subvencionada. Aquesta relació haurà d’estar segellada i signada pel/per la representant legal de l’entitat beneficiària.
- Una relació detallada dels altres ingressos o subvencions que hagin finançat l’activitat subvencionada amb indicació de l’import i la seva procedència. Quan els justificants de les despeses s’imputin parcialment a altres subvencions, cal indicar la quantia exacta o percentatge imputat a cadascuna, amb identificació dels òrgans concedents
Les entitats beneficiàries hauran d’annexar a la justificació els ingressos per les activitats de l’entitat en el període comprés entre el 14 de març i el 30 de setembre de l’any 2019 i els ingressos per les activitats del mateix període de l’any 2020, mitjançant una declaració responsable signada electrònicament pel representant legal de l’entitat.
En el cas que la diferència del total dels ingressos del període abans esmentat del 2020 respecte del mateix període de l’any 2019 sigui inferior a l’ajut rebut, l’entitat haurà de reintegrar la quantitat equivalent a l’excés percebut.