Què has de saber?
L'obtenció de la declaració d'utilitat pública permet a les associacions o federacions gaudir d’uns drets i complir unes obligacions. Ambdues estan regulades per una normativa específica.
Aquest tràmit només es pot fer per internet i amb certificat digital.
No es tindrà en compte la documentació que no es lliuri per aquest canal, ni computarà a efectes de data de presentació.
Un cop generada la carta de pagament, s'ha de fer l'ingrés de la taxa en el termini de 10 dies hàbils. Si transcorregut aquest termini no s'ha abonat l'import corresponent, s'entendrà la sol·licitud com desestimada i es tancarà el procediment.
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
A les associacions i federacions inscrites en el Registre.
Es pot sol·licitar en qualsevol moment, sempre que l'associació estigui constituïda, inscrita i en funcionament almenys durant els dos anys immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.
Cal adjuntar a la sol·licitud els documents següents:
- Escrit formulat, datat i signat pel representant o representants de l’entitat on, en un primer apartat, s'especifiquin de forma clara i succinta les raons per les quals l'associació o federació vol ser declarada d'utilitat pública, i, en un segon apartat, s’exposin àmpliament els aspectes dels objectius que justifiquin que sigui considerada d’utilitat pública, amb una referència especial a les seves activitats d’interès general, de conformitat amb les enunciades a l’article 32.1.a de la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació.
Fotocòpia de la targeta acreditativa del número d'identificació fiscal (NIF).
Així mateix, es recomana adjuntar a la sol·licitud informes emesos, a petició de l’associació o federació, per administracions públiques, organismes públics o privats i/o institucions públiques que tinguin competències en relació amb les finalitats estatutàries i les activitats de l’entitat, en els quals s’indiqui en quina mesura aquestes finalitats i activitats tendeixen a promoure l’interès general. - Certificat emès pel secretari i amb el vistiplau del president, acreditatiu de l'acord de l'assemblea general pel qual s'ha aprovat la sol·licitud de la declaració d'utilitat pública i de la composició de la junta directiva actual, amb l'expressió dels noms i cognoms de cada membre, el domicili, el càrrec que ocupa i la data del nomenament de cada membre.
- Memòries de les activitats (per separat) que hagi desenvolupat ininterrompudament l'associació o federació durant els dos anys precedents a aquell en què es presenta la sol·licitud (any 1 i 2). Ambdues memòries, una per cada exercici econòmic, han d'estar rubricades en tots els fulls pel secretari de l’entitat, i signades al final pels membres de la Junta Directiva o de l’òrgan de representació de l’entitat.
Han de referir-se detalladament als aspectes recollits a l’article 2.4 del Reial decret 1740/2003, de 19 de desembre, sobre procediments relatius a associacions d’utilitat pública, i què són els següents:
I. Organització dels diferents serveis, centres o funcions en què es diversifica l'activitat de l'associació.
II. Descripció de les activitats desenvolupades i dels serveis prestats durant els dos últims anys. (Aquestes activitats i aquests serveis no podran estar restringits exclusivament a beneficiar els seus associats, sinó que hauran d'estar oberts a qualsevol altre possible beneficiari que reuneixi les condicions i els caràcters exigits per l'índole dels fins de l'associació.)
III. Consignació dels resultats obtinguts amb la realització d'aquestes activitats.
IV. Grau o nivell de compliment efectiu dels fins estatutaris.
V. Nombre total de beneficiaris o usuaris de les activitats o serveis que presta l'entitat, la classe i el grau d'atenció que reben i els requisits o circumstàncies que han de reunir per gaudir d'aquesta condició.
VI. Mitjans personals de què disposa l'entitat, amb expressió de la plantilla de personal.
VII. Mitjans materials i recursos amb què compta l'entitat, amb especial referència a les subvencions públiques i la seva aplicació.
VIII. Retribucions percebudes en els dos últims anys pels membres de l'òrgan de representació, sigui per raó del seu càrrec, sigui per la prestació de serveis diferents a les funcions que els corresponen com a tals membres de l'òrgan esmentat, amb especificació de la naturalesa laboral o mercantil de les retribucions i els fons amb càrrec als quals han estat abonades.
IX. Nombre de socis, persones físiques o jurídiques, que integren l'associació.
4. Documentació comptable corresponent als dos últims exercicis tancats durant l'exercici en curs que reflecteixi la imatge fidel del patrimoni, la situació financera i els resultats de l'entitat. Aquesta documentació s'ha de presentar signada pels membre de la Junta Directiva o de l'òrgan de representació i ha d'estar integrada pel balanç de situació, el compte de resultats i la memòria econòmica. Aquests documents han d'estar adaptats a les normes del Pla general de comptabilitat i les seves adaptacions sectorials i s'han de formular d'acord amb el Decret 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la lesgislació de la Generalitat de Catalunya.
5. El Departament de Justícia, Drets i Memòria comprovarà per interoperabilitat si l’entitat està al corrent de les seves obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.
Documents
- La finalitat de l'associació ha de promoure l'interès general.
- Les activitats i els serveis de l'associació no han d'estar restringits, exclusivament, a beneficiar les persones associades sinó que han d'estar obertes a qualsevol altra possible persona que reuneixi les condicions i els caràcters exigits per l'índole dels fins de l'associació.
- Les retribucions dels membres dels òrgans de representació no han de ser a càrrec de fons i subvencions públiques.
- Els recursos personals i materials i la seva organització han de ser els adequats per garantir el compliment de les finalitats de l'associació.
-
L'associació ha d'estar constituïda, inscrita i en funcionament, com a mínim, durant els dos anys immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.
-
La junta directiva actual ha de constar inscrita en el Registre d'associacions.
-
La presentació dels comptes anuals ha d'ajustar-se al Pla general de comptabilitat.
102,30 €
L'import s'actualitza anualment d'acord amb la Llei de pressupostos.
El pagament de la taxa es pot fer als caixers automàtics Servicaixa o per internet, mitjançant l’opció de pagaments en línia del web de CaixaBank. Cal conservar el resguard justificatiu del pagament com a comprovant.
Si es presenta documentació complementària relativa a un expedient en tràmit, no s'ha de tornar a pagar la taxa.
Per tenir validesa legal, qualsevol associació ha d'estar inscrita en el Registre d'associacions. D’acord amb l’article 118.1.b de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, el Reial decret 1266/2007, de 24 de desembre, de traspàs de funcions de l'Administració de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de declaració d'utilitat pública de les associacions i aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions, i el Decret 6/2008, de 21 de gener, pel qual s'assignen al Departament de Justícia les funcions traspassades a la Generalitat de Catalunya en matèria de declaració d'utilitat pública de les associacions i aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions, el Departament de Justícia és competent per a la declaració d’utilitat pública de les associacions inscrites en qualsevol registre titularitat de la Generalitat de Catalunya i tinguin seu en el territori de Catalunya.
Drets i obligacions de les associacions d'utilitat pública
El drets de les associacions d'utilitat pública són els següents:
-
Utilitzar la menció declarada d'utilitat pública en tota classe de documents, a continuació de la seva denominació.
- Gaudir de les exempcions i els beneficis fiscals que les lleis reconeguin a favor seu, en els termes i les condicions que preveu la normativa vigent.
- Gaudir dels beneficis econòmics que les lleis estableixin a favor seu.
- Disposar d'assistència jurídica gratuïta en els termes que prevegi la legislació específica.
Les obligacions de les associacions d'utilitat pública són les següents:
- Retre els comptes anuals de l'exercici anterior en el termini dels sis mesos següents a la seva finalització i presentar una memòria descriptiva de les activitats realitzades durant aquest període davant de l'organisme encarregat en el Registre de l'organisme corresponent, on quedaran dipositats tant els comptes anuals com la memòria esmentada. Els comptes anuals esmentats han de reflectir la imatge fidel del patrimoni, dels resultats i de la situació financera de l'associació, així com l'origen, la quantia, la destinació i l'aplicació dels ingressos públics percebuts. S'ha de determinar per mitjà d'un reglament en quines circumstàncies s'han de sotmetre a auditoria els comptes anuals.
- Facilitar a les administracions públiques els informes que aquestes els requereixin, en relació amb les activitats realitzades en compliment de les seves finalitats.
-
Sens perjudici del que estableix el Reial decret 776/1998, si una associació declarada d'utilitat pública du a terme activitats ordinàries de caràcter mercantil ha d'utilitzar els models de comptes anuals normals si supera les circumstàncies establertes en el text refós de la Llei de societats anònimes.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Per garantir que esteu fent servir la darrera versió dels documents que heu d'adjuntar a la sol·licitud en el moment de la tramitació, cal que cada vegada que els hagueu d'utilitzar us els descarregueu. Si reutilitzeu els documents es pot donar el cas que presenteu una versió obsoleta. Els documents que cal adjuntar a la sol·licitud els trobareu a l'apartat 'Documentació'.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quina resposta es rep?
Quina resposta es rep?
En un termini màxim de sis mesos a comptar des de l'endemà del dia en què es presenti tota la documentació ajustada a la normativa d'associacions, si es compleixen els requisits legals, l'entitat sol·licitant rebrà una resolució del reconeixement d'utilitat pública de l'entitat signada per la persona que estigui al capdavant del Departament de Justícia, Drets i Memòria.
En canvi, si no es compleixen els requisits legals, l'entitat sol·licitant rebrà un escrit en què es detallaran els aspectes que cal rectificar i/o la documentació necessària que cal presentar per continuar amb l'expedient.
Si l'Administració no respon en aquest termini, s'entendrà que la sol·licitud ha estat denegada.
Com es rep la resposta?
Rebreu un missatge per SMS o per correu electrònic que us avisarà que teniu una notificació electrònica. Podreu accedir al contingut de la notificació a través del servei l’e-NOTUM o entrant a la vostra Àrea privada. En ambdós casos caldrà que us identifiqueu amb l’idCAT Mòbil o un certificat digital.