Què has de saber?
Ajuts per a empreses ja establertes a Catalunya o empreses en procés d’establir-s’hi, amb projectes d’inversió dels següents tipus:
a) Projectes de creació d’ocupació dels següents tipus:
- Centres de serveis en l’àmbit de les tecnologies de la informació i les comunicacions, entesos, en el marc d’aquest programa d’ajuts, com a centres de desenvolupament de software, centres d’anàlisi de dades (“Data analítics”) o centres de desenvolupament de videojocs.
- Centres de decisió d’àmbit supraregional, entesos com a centres que tinguin capacitat decisòria sobre les funcions i estratègia de l’empresa o grup d’empreses a nivell supraregional.
- Projectes Industrials, entesos com a projectes amb activitats de producció de béns mitjançant l’assemblatge o la transformació de matèries primes o de serveis a la indústria.
- Centres Logístics, entesos com a centres amb activitats de distribució. També aquells centres que addicionalment puguin desenvolupar tasques de manipulació i les fases finals d’acabament de producte.
b) Projectes d’inversió empresarial en actius fixes, que incorporin una nova activitat
c) Projectes de creació d’ocupació i d’inversió empresarial en actius fixos amb les característiques que s’han definit en els apartats a) i b) anteriors.
d) Projectes de creació de centres de R+D+i o ampliació de centres ja existents a Catalunya.
e) Projectes d’inversió vinculats a l’adquisició d’Unitats Productives d’empreses en concurs de creditors. L’adquisició s’ha d’haver realitzat entre l’1/1/2014 i la data de tancament de la convocatòria.
f) Projectes estratègics per l’economia catalana, que suposin la implantació de noves empreses a Catalunya o bé l’obertura de nous emplaçaments o la diversificació de l’activitat de les empreses ja presents.
g) Projectes estratègics per a l’economia catalana vinculats a Indústria 4.0, que suposin la implantació de noves empreses a Catalunya o bé l’obertura de nous emplaçaments o la diversificació de l’activitat de les empreses ja presents.
Termini de sol·licitud: 2 d'octubre de 2019 a les 14:00
Empreses que portin a terme projectes com els que es descriuen a l'apartat "Altres informacions".
El termini per presentar la sol·licitud finalitza el 2 de d'octubre del 2019 a les 14:00
- La memòria tècnica del projecte només es presentarà telemàticament.
- Pels projectes d’inversió vinculats a la compra d’Unitats Productives d’empreses en concurs, auto del jutge adjudicant la Unitat Productiva o la sentència aprovatòria del conveni.
- Pel que fa a projectes estratègics per a l’economia catalana que suposin la diversificació de l’activitat de l’empresa, balanç de l’empresa del darrer exercici fiscal, on ha de constar el valor comptable dels actius de l’empresa.
Documents
Els projectes elegibles hauran de complir algun dels requisits següents:
a) Pels projectes de creació d’ocupació, en funció de la tipologia del projecte la creació mínima de:
- 25 nous llocs de treball en projectes de Centres de serveis en l’àmbit de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
- 15 nous llocs de treball en projectes de Centres de Decisió d’àmbit supraregional.
- 15 nous llocs de treball en projectes Industrials.
- 15 nous llocs de treball en projectes de Centres Logístics.
b) Pels projectes d’inversió empresarial en actius fixes, 2,5 milions d’euros de despesa mínima acceptada, en actius fixes materials i immaterials.
c) Pels projectes que creïn ocupació i que realitzin inversions en actius fixos, els requisits definits en els apartats a) i b) anteriors.
d) Pels projectes de creació o ampliació de Centres de R+D+i:
d.1) la creació de com a mínim de 8 llocs de treball vinculats a activitats de R+D+i, o
d.2) creació de com a mínim 5 llocs de treball vinculats a activitats de R+D+i i una inversió en equipament científic o de laboratori de com a mínim 500.000€.
e) Pels projectes d’inversió vinculats a l’adquisició d’Unitats Productives d’empreses en concurs de creditors, 200.000 euros de despesa mínima acceptada, en actius fixes materials i immaterials.
f) Pels projectes estratègics per l’economia catalana:
Una inversió mínima de 5 milions d’euros de despesa acceptada en actius fixes productius i la creació d’un mínim de 50 llocs de treball. Aquests projectes han de suposar l’obertura de nous emplaçaments industrials o la diversificació de l’activitat actual de l’empresa. Els projectes estratègics per l’economia catalana s’han de localitzar en algun dels municipis del mapa d’ajuts d’estat de finalitat regional (veure mapa al final del document).
g) Projectes estratègics per a l’economia catalana vinculats a Indústria 4.0:
Una inversió mínima de 6 milions d’euros de despesa acceptada en actius fixes productius, dels quals, com a mínim, 1,5 milions d’euros han de ser actius vinculats a Indústria 4.0.
Aquests projectes han de suposar l’obertura de nous emplaçaments industrials o la diversificació de l’activitat actual de l’empresa. Els projectes estratègics per l’economia catalana vinculats a Indústria 4.0. s’han de localitzar en algun dels municipis del mapa d’ajuts d’estat de finalitat regional (veure mapa al final del document).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Despeses Subvencionables
a) Pels projectes de creació d’ocupació, es considerarà subvencionable el cost laboral anual del nou personal contractat.
b) Pels projectes d’inversió en actius fixos, actius materials: maquinària i instal·lacions de nova adquisició i inversions que incorporin processos amb alt contingut tecnològic als equips ja existents; i actius immaterials: Inversió en transferència de tecnologia mitjançant l’adquisició de drets de patents, llicències, know-how o coneixements tècnics no patentats.
c) Pels projectes que creïn ocupació i que realitzin inversions en actius fixos, els requisits definits en els apartats a) i b) anteriors.
d) Pels projectes de creació o ampliació de Centres de R+D:
d.1) El cost anual dels primers 6 mesos del nou personal contractat.
d.2) El cost anual dels primers 6 mesos del nou personal contractat i la inversió en equipaments científics o de laboratori directament vinculats a activitats de R+D.
e) Pels projectes d’inversió vinculats a l’adquisició d’Unitats Productives d’empreses en concurs de creditors; Actius materials: maquinària i instal·lacions de nova adquisició i inversions que incorporin processos amb alt contingut tecnològic als equips ja existents; i Actius immaterials: Inversió en transferència de tecnologia mitjançant l’adquisició de drets de patents, llicències, know-how o coneixements tècnics no patentats.
f) Pels projectes estratègics per l’economia catalana: Actius materials: maquinària i instal·lacions de nova adquisició i inversions que incorporin processos amb alt contingut tecnològic als equips ja existents; i actius immaterials: Inversió en transferència de tecnologia mitjançant l’adquisició de drets de patents, llicències, know-how o coneixements tècnics no patentats.
g) Pels projectes estratègics per a l’economia catalana vinculats a Indústria 4.0: Actius materials: maquinària i instal·lacions de nova adquisició i inversions que incorporin processos amb alt contingut tecnològic als equips ja existents; i actius immaterials: Inversió en transferència de tecnologia mitjançant l’adquisició de drets de patents, llicències, know-how o coneixements tècnics no patentats; Actius vinculats a Indústria 4.0: actius directament relacionats amb la digitalització de l’empresa i dels seus processos productius.
Intensitat de l'ajut
Projectes de creació d’ocupació 30%
Projectes d’inversió en actius fixes 8%
Projectes de centres de R+D: Actius 8%
Personal 30%
Projectes d’inversió vinculats a la compra d’Unitats Productives d’empreses en concurs 20%
Projectes estratègics per l’economia catalana 8%
Projectes estratègics Indústria 4.0 8%
Quantia màxima de l'ajut
a) Projectes de creació d’ocupació: 200.000 euros (segons la normativa de minimis). La contractació de treballadors desafavorits no incrementarà l’ajut màxim però pot tenir efectes sobre la regulació de l’ajut.
b) Projectes d’inversió en actius fixes: 200.000 euros (segons la normativa de minimis).
c) L’ajut total per projectes que presentin despeses de creació d’ocupació i també d’actius fixos no podrà superar els límits que s’estableixen en els dos punts anteriors
d) Projectes de centres de R+D: 200.000 euros (segons la normativa de minimis). La contractació de treballadors desafavorits no incrementarà l’ajut màxim però pot tenir efectes sobre la regulació de l’ajut.
e) Projectes d’inversió vinculats a la compra d’Unitats Productives d’empreses en concurs: 200.000 euros (segons la normativa de minimis).
f) Projectes estratègics per l’economia catalana: 500.000 euros.
g) Projectes estratègics Indústria 4.0: 400.000 euros
Notes
- La normativa de minimis estableix que la suma de tots els ajuts atorgats sota aquesta normativa a una mateixa empresa no poden superar els 200.000 euros durant un període de 3 anys.
- A efectes d’aquesta resolució d’ajuts, s’entendrà com a treballador desafavorit tota persona que estigui desocupada en el moment de la contractació, i que compleixi algun dels requisits següents:
• no hagi tingut un treball fix, entès com a relació laboral continuada, remunerat en els sis mesos anteriors, o
• no disposi de qualificacions educatives de formació secundària o professional superior (CINE 3), o
• o hagi finalitzat la seva educació a temps complet en els dos anys anteriors i no hagi tingut abans una primera ocupació fixa remunerada, o
• tingui més de 50 anys, o
• sigui una persona adulta que visqui com a solter i del que depenguin una o més persones, o
• tingui menys de 25 anys.
- Si el projecte suposa la contractació de menys del 50% de treballadors desafavorits, s’aplicaran, a la totalitat de treballadors, les condicions que l’ajut estableix per treballadors no desafavorits pel que fa a normativa.
El programa d’ajuts es regirà pel règim de mínimis i pel Reglament núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014 (Reglament general d’exempció per categories)
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
De l'11/07/2019 al 02/10/2019 -
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la serà de sis mesos a comptar des de l’endemà de la data de la publicació de la convocatòria. En el cas que l’òrgan competent no dicti i [...]
- El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la serà de sis mesos a comptar des de l’endemà de la data de la publicació de la convocatòria. En el cas que l’òrgan competent no dicti i notifiqui la resolució en el termini de sis mesos esmentat, s’entendrà que la sol·licitud s’ha desestimat d’acord amb l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
- La resolució, amb indicació de la quantia de l'ajut atorgat, la motivació, si s'escau, de les despeses no acceptades i de les condicions i els terminis per a la realització de l'actuació objecte d'ajut, es notificarà a l’entitat sol·licitant. Es podran utilitzar mitjans electrònics quan les persones interessades així ho hagin sol·licitat o consentit expressament, d’acord amb l’article 43 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. La notificació electrònica es realitzarà a través de les plataformes o serveis corporatius de notificació electrònica de la Generalitat d’acord amb l’article 57 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. En el cas de projectes amb més d’una entitat beneficiària la notificació es farà al líder i sol·licitant de l’ajut, que tindrà la obligació d’informar a la resta de beneficiaris.
- Contra la resolució de concessió o de denegació dels ajuts, que exhaureix la via administrativa, es pot presentar recurs potestatiu de reposició davant el/la conseller/a delegat/da d’ACCIÓ en el termini d’un mes, a comptar de l’endemà de la seva notificació, d’acord amb el preveuen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, de 1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i l’article 77 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; o directament recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos, a comptar de l’endemà de la seva notificació, de conformitat amb l’article 46 i l’article 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
- El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la serà de sis mesos a comptar des de l’endemà de la data de la publicació de la convocatòria. En el cas que l’òrgan competent no dicti i notifiqui la resolució en el termini de sis mesos esmentat, s’entendrà que la sol·licitud s’ha desestimat d’acord amb l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.