Què has de saber?
Aquestes ajudes tenen per objecte donar suport a les sales d’exhibició cinematogràfica ubicades a Catalunya que fomentin el consum de llargmetratges cinematogràfics:
- en versió original catalana,
- en versió doblada al català,
- en versió original en llengua diferent del català i del castellà i subtitulada al català,
- de producció catalana en versió doblada, original o subtitulada, en llengua diferent del català.
S’estableixen les definicions següents:
a) Es consideren llargmetratges cinematogràfics de producció catalana aquells en els quals almenys una de les empreses productores de l’obra estigui corresponentment inscrita al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya a la secció de producció.
b) Es consideren llargmetratges cinematogràfics d’iniciativa catalana en la producció aquells de producció catalana en els quals la productora o les productores catalanes, corresponentment inscrites al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya a la secció de producció, acreditin la totalitat de la producció, o, en el cas de coproduccions amb altres comunitats autònomes o països, aquells en què el conjunt de les empreses catalanes tinguin condició de majoritàries en la coproducció.
c) Es considera sala d’exhibició cinematogràfica, el local o recinte obert al públic on, d’acord amb la normativa aplicable, es projecten obres cinematogràfiques a canvi de l’abonament previ d’un preu o d’una contraprestació, sens perjudici que s’hi puguin programar altres continguts.
d) Es consideren centres escolars els centres d’educació infantil, primària, secundària o de cicles formatius, els centres d’educació especial o els centres educatius d’alta complexitat, de titularitat pública, privada o privada concertada, ubicats a Catalunya.
e) Es considera sessió matinal l’exhibició cinematogràfica feta durant el matí i abans de les 16.00 hores.
Les subvencions previstes en aquestes ajudes s’adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.
El període per presentar les sol·licituds és del 8 al 28 de juliol del 2025, ambdós inclosos.
L'horari d'atenció telefònica és de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Dubtes sobre els continguts de la línia de subvenció: 93 316 28 08 xus.sanchez@gencat.cat
- Dubtes tècnics sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Cal que signeu el formulari de sol·licitud amb un certificat digital qualificat
Organisme responsable
Poden optar a aquestes subvencions les empreses o entitats titulars de l’explotació de sales d’exhibició cinematogràfica ubicades a Catalunya i corresponentment inscrites al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya o al Registre Administratiu d’Empreses Cinematogràfiques i Audiovisuals gestionat per l’ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals) en la secció d’exhibició cinematogràfica o audiovisual, o les d’un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu.
El període per presentar les sol·licituds és del 8 al 28 de juliol del 2025, ambdós inclosos.
Documentació que cal presentar amb la sol·licitud:
Les persones sol·licitants han de presentar, a banda de les declaracions establertes a la base general 7.2, la documentació següent:
a) La declaració responsable, que ha de constar al formulari de sol·licitud, segons la qual l’empresa sol·licitant manté les condicions de treball pertinents del personal laboral, d’acord amb la normativa laboral i la social aplicables.
b) Si han venut entrades a centres escolars per a sessions matinals, la declaració responsable, que ha de constar al formulari de sol·licitud, sobre el nombre d’entrades venudes durant el període escolar que indica la convocatòria corresponent, i la seva acreditació.
No s'exigeix amb la sol·licitud el projecte ni el pressupost que estableix la base general 7.
Per optar als ajuts, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions que determina la base general 3, així com els que s’estableixen a continuació:
a) L’exhibició cinematogràfica dels llargmetratges esmentats a la base 1 s’ha de dur a terme durant el període de referència, que és el període subvencionable, que estableixi la convocatòria corresponent.
Pel que fa a les sessions matinals per a centres escolars, s’han d’haver fet durant el període escolar que indica la convocatòria corresponent.
b) Per tal d'optar a l'ajut complementari que descriu la base 4.3, la sala d'exhibició cinematogràfica ha d'haver
iniciat la seva activitat amb anterioritat a l'inici del període de referència. En el cas que l'activitat s'hagi iniciat
durant el període de control, només es té en compte per a l'ajut complementari el període comparable entre el
període de referència i el període de control, de data a data.
c) L'empresa o entitat sol·licitant ha de mantenir les condicions de treball pertinents del personal laboral al seu
càrrec d'acord amb la normativa laboral i social aplicable.
Aquestes subvencions són incompatibles amb altres ajuts per a la mateixa finalitat de l’Administració de la Generalitat de Catalunya o de qualsevol dels ens adscrits, vinculats o participats per aquests.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Quantia
La subvenció és el resultat de la suma de les quanties resultants de la subvenció bàsica descrita a l’apartat 2 i, si escau, de la subvenció complementària descrita a l’apartat 3.
Els càlculs es fan depenent de les entrades venudes (i declarades corresponentment per les sales d’exhibició cinematogràfica a la Unitat d’Exhibició de l’Institut Català de les Empreses Culturals) fins a la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds de la convocatòria corresponent.
Tan sols es tenen en compte les sessions de llargmetratges cinematogràfics qualificats corresponentment i exhibits en tecnologia digital (estàndard DCI 2K o superior). En resten exclosos els llargmetratges que hagin obtingut la qualificació X.
La subvenció bàsica es determina en funció de cada entrada venuda per a l’exhibició de llargmetratges cinematogràfics que s’hagin projectat durant el període de referència o l’escolar que estableix la base 3.1.a), i en funció de la taula següent:
a) 1,20 euros per entrada venuda de llargmetratges cinematogràfics en versió original catalana. Si l’entrada s’ha venut a centres escolars i per a una sessió matinal, l’import és de 3,50 euros.
b) 60 cèntims d’euro per entrada venuda de llargmetratges cinematogràfics de nacionalitat de, com a mínim, un estat membre de la Unió Europea o l’Espai Econòmic 3 Europeu, en versió doblada al català. Si l’entrada s’ha venut a centres escolars i per a una sessió matinal, l’import és de 2,50 euros.
c) 30 cèntims d’euro per entrada venuda de llargmetratges cinematogràfics de nacionalitat d’un o més estats que no siguin membres de la Unió Europea o l’Espai Econòmic Europeu en versió doblada al català. Si l’entrada s’ha venut a centres escolars i per a una sessió matinal, l’import és de 2,00 euros.
d) 30 cèntims d’euro per entrada venuda de llargmetratges cinematogràfics de producció catalana en versió doblada, original o subtitulada, en llengua diferent del català.
e) 90 cèntims d’euro per entrada venuda de llargmetratges cinematogràfics en versió original diferent del català i el castellà i subtitulada al català. Si l’entrada s’ha venut a centres escolars i per a una sessió matinal, l’import és de 3,00 euros.
La subvenció complementària es determina per cada entrada suplementària venuda en el període de referència respecte del període de control, i en funció de la taula següent:
a) 40 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics en versió original catalana.
b) 20 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics de nacionalitat de, com a mínim, un estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, en versió doblada al català.
c) 10 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics de nacionalitat d'un o més estats que no són membres de la Unió Europea o l'Espai Econòmic Europeu en versió doblada al català.
d) 20 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics d'iniciativa catalana en la producció en versió doblada, original o subtitulada, en llengua diferent del català. Si s'obté la subvenció complementària per aquest concepte, no es pot obtenir pel concepte de l'apartat següent.
e) 10 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics de producció catalana en versió doblada, original o subtitulada, en llengua diferent del català.
f) 30 cèntims d'euro per entrada de llargmetratges cinematogràfics en versió original diferent del català i el castellà i subtitulada al català.
En el cas que, atès el nombre de sol·licituds admeses i les disponibilitats pressupostàries, no sigui possible subvencionar les quantitats esmentades, aquestes es reduiran proporcionalment.
Pagament
El pagament del 100% de la subvenció es tramita a partir de la publicació de la concessió.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar la subvenció
Terminis
Del 08/07/2025 al 28/07/2025Aquest tràmit es pot fer per internet només amb certificat digital.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l'Estat del tràmit a l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF)
Podeu consultar l'Estat del tràmit a l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF)
-
Tercer pas
Rebre la resposta
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l’Institut Català de les Empreses Culturals publicarà la proposta de resolució provisional de concessió al Tauler de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya.
Les persones beneficiàries tindran 10 dies hàbils, a partir de l’endemà de la publicació, per presentar si s'escau:
- una reformulació o renuncia de la proposta de resolució
- i la documentació addicional necessària,
a través de l’àrea privada Consulta l'estat d'un tràmit o gestió (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
Procediment de concessió
El procediment de concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència no competitiva.
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest període, si no hi ha una resolució expressa, els/les sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
Les comunicacions o notificacions a les persones interessades es realitza mitjançant la publicació de la resolució al tauler d’anuncis electrònic de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
Es pot presentar un recurs?
La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació.
-
Quart pas
Rebre la subvenció
El pagament del 100% de l'ajut es tramita a partir de la publicació de la concessió.”ses Culturals corresponent a l'any posterior al de la concessió de la subvenció.
El pagament del 100% de l'ajut es tramita a partir de la publicació de la concessió.”ses Culturals corresponent a l'any posterior al de la concessió de la subvenció.
-
Cinquè pas
Justificació
Les persones beneficiàries han de presentar la documentació establerta a les bases específiques a l’Institut Català de les Empreses Culturals mitjançant Tràmits gencat /Estat de les meves [...]
Les persones beneficiàries han de presentar la documentació establerta a les bases específiques a l’Institut Català de les Empreses Culturals mitjançant Tràmits gencat /Estat de les meves gestions