Què has de saber?
Aquestes subvencions tenen com a objecte la concessió dels Premis Shortcat als millors curtmetratges cinematogràfics, amb la finalitat d’incrementar la presència d’aquest tipus de produccions en circuits competitius i d’alta visibilitat d’àmbit nacional i internacional.
Els premis s’adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
El termini de presentació de sol·licituds és del 20 de juny al 3 de juliol de 2025, ambdós inclosos.
L'horari d'atenció telefònica és de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Per a consultes sobre el contingut del projecte a presentar: 93 552 49 40, shortcat@gencat.cat
- Per a consultes sobre la presentació o tramitació de la sol·licitud: 93 5460 878 lauragrimau@gencat.cat ajuts.icec@gencat.cat
- Per a consultes tècniques sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Organisme responsable
Poden optar a aquests premis les empreses de producció audiovisual independents que estiguin inscrites al Registre d’empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre administratiu d’empreses cinematogràfiques i audiovisuals gestionat per l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) o les d’un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a l’Estat espanyol, així com les universitats i escoles de cinema amb establiment operatiu a l’Estat espanyol.
S’entén per empresa de producció audiovisual independent aquella persona física o jurídica que compleix les condicions següents: té una personalitat jurídica diferent de la d’una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual; no participa de manera directa o indirecta en més del 15% del capital social d’una o diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual; el seu capital social no té una participació directa o indirecta superior al 15% per part d’una o diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual, i, en els darrers tres exercicis fiscals, no ha facturat més del 90% del seu volum de facturació a una mateixa empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual.
S’entén per empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual la persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat editorial sobre la selecció dels programes i els continguts audiovisuals del servei de comunicació audiovisual, i determina la manera en què s’organitza aquest contingut.
El període per presentar sol·licituds és del 20 de juny al 3 de juliol de 2025, tots dos inclosos.
Documentació que cal presentar amb la sol·licitud
En el moment de presentar la sol·licitud no cal presentar ni el projecte ni el pressupost que estableix la base general 7; només cal presentar la documentació següent:
a) Un enllaç de visionament privat en línia del curtmetratge en versió original amb subtítols en anglès, en cas que la versió original no sigui l'anglesa.
b) Fitxa tècnica del curtmetratge d'acord amb el model normalitzat de l'ICEC.
c) Llista completa dels festivals als quals el curtmetratge ha estat inscrit fins a la presentació de la sol·licitud,
indicant les seleccions obtingudes.
Al formulari de sol·licitud hi han de constar les declaracions següents:
a) En el cas que la persona sol·licitant no sigui una universitat o escola de cinema, declaració acreditativa de la condició d'empresa de producció audiovisual independent, d'acord amb la base 2.2.
b) Declaració conforme la persona sol·licitant té els drets als quals fa referència la base 3.i).
c) Declaració de la data de finalització del curtmetratge o la data en què es preveu que finalitzi el curtmetratge.
d) Declaració que el curtmetratge presentat no s'ha inscrit a més de 20 festivals nacionals o internacionals, en conjunt.
e) Declaració que el curtmetratge presentat no ha estat estrenat en festivals abans de la convocatòria del premi.
f) Declaració que el curtmetratge presentat no ha estat ni serà estrenat comercialment ni difós per televisió, internet o altres plataformes comercials de vídeo a demanda abans de la concessió del premi.
g) Declaració responsable segons la qual la persona sol·licitant manté les condicions de treball pertinents del personal laboral, d'acord amb la normativa laboral i social aplicable.
Per poder optar als Premis Shortcat s’han de complir, a banda dels requisits que estableix la base general 3, els requisits i les condicions següents:
a) El curtmetratge pot pertànyer a qualsevol gènere i format (ficció, documental, animació, experimental, etc.).
b) La durada màxima del curtmetratge ha de ser 30 minuts (crèdits inclosos).
c) El curtmetratge s’ha de finalitzar dins de l’any de concessió del premi i la versió final ha d’estar disponible com a màxim l’1 de novembre d’aquest any.
d) En el moment de la presentació de la sol·licitud, el curtmetratge pot estar en fase de postproducció, però el muntatge i la durada han de ser definitius.
e) El curtmetratge no pot haver estat estrenat en festivals abans de la convocatòria del premi.
f) El curtmetratge no pot haver estat estrenat comercialment ni difós per televisió, internet o altres plataformes comercials de vídeo a demanda en obert abans de la concessió del premi.
g) En el moment de la presentació de la sol·licitud, el curtmetratge no es pot haver inscrit en més de 20 festivals nacionals o internacionals.
h) El curtmetratge pot estar rodat en qualsevol llengua i ha de comptar amb subtítols en anglès, tret que la versió original sigui en anglès. Cada sol·licitant pot presentar una única sol·licitud, amb un màxim de cinc curtmetratges. El nombre màxim de curtmetratges seleccionats per sol·licitant és de dos.
i) La persona sol·licitant ha de tenir la titularitat dels drets d’explotació dels curtmetratges que presenti a la convocatòria necessaris per reproduir-los i difondre’ls en els termes establerts a la base 9.b), així com per exhibir-los i posar-los a disposició en el marc dels festivals audiovisuals nacionals i internacionals als quals fa referència la base 9.a).
j) La persona sol·licitant ha de mantenir les condicions de treball pertinents del personal laboral, d’acord amb la normativa laboral i social aplicable.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Premi
El premi consisteix en una aportació econòmica de 4.000,00 euros, amb la finalitat de finançar la inscripció del
curtmetratge en un mínim de 20 festivals, nacionals i internacionals, en conjunt, així com els serveis de distribució
associats a aquesta gestió.
Criteris de valoració
Les sol·licituds es valoren d'acord amb els criteris següents i fins a un màxim de 100 punts:
a) Interès del curtmetratge i la qualitat del guió. Fins a 25 punts.
b) Qualitat de la proposta formal. Fins a 15 punts.
c) Risc de la proposta, originalitat del plantejament i capacitat d'innovació del llenguatge cinematogràfic. Fins a 15
punts.
d) Potencial internacional i de selecció en festivals del curtmetratge. Fins a 15 punts.
e) Que no s'hagi estrenat en cap festival abans de la resolució del premi. 5 punts.
f) Versió original catalana o occitana. 5 punts.
g) Curtmetratge amb participació femenina. Fins a 5 punts.
Directora: 1,5 punts.
Productora executiva: 1,5 punts.
Productora persona física o persona que participi en el capital social de l'empresa: 1 punt.
Guionista: 1 punt.
Per obtenir puntuació en el criteri g, els càrrecs han de tenir presència exclusivament femenina. Només s'accepten
càrrecs compartits amb un o més professionals homes en la categoria de guió. En aquest cas, l'assignació dels
punts és proporcional a la seva participació.
h) Que el curtmetratge hagi estat produït per una productora amb establiment operatiu a Catalunya. Fins a 15
punts.
Jurat
El jurat que valora els curtmetratges presentats està format per cinc professionals experts de la indústria audiovisual, tant nacionals com internacionals, externs a l'Institut Català de les Empreses Culturals, i per dues persones de l'Àrea de Mercats de l'Institut, que intervenen amb veu i vot, i n'exerceixen, per una banda, la presidència i, per l'altra, les funcions de secretaria.
Altres obligacions
Els premis als curtmetratges comporten les obligacions següents a les persones premiades:
a) Contractar els serveis de distribució, per un període que va de l'1 de gener al 31 de desembre, ambdós inclosos, de l'any següent al de la concessió del premi, d'una empresa distribuïdora externa amb un mínim de tres anys d'experiència contrastada en el sector de la distribució de curtmetratges i amb presència en mercats de curtmetratge nacionals i internacionals. Aquest contracte ha d'incloure el compromís i l'estratègia de la distribuïdora d'inscriure el curtmetratge en un mínim de 20 festivals, nacionals i internacionals, en conjunt, abans del 31 de desembre de l'any següent al de la concessió del premi.
b) Lliurar a la Filmoteca de Catalunya una còpia del curtmetratge que garanteixi la preservació a llarg termini de la versió original i íntegra, com a màxim el 31 de desembre de l'any de la concessió del premi:
b.1) Depenent del suport del rodatge:
b.1.1) En cas que el curtmetratge s'hagi fet en suport digital (DCDM —digital cinema distribution master— o
equivalent): disc dur amb seqüència d'imatges en TIFF (XYZ' -16 bits), seguint la normativa DCI —o,
alternativament, en DPX—, i fitxers d'àudio PCM WAV (24 bits - 48 kHz) i fitxers de subtítols, si se'n disposa.
Els materials que s'utilitzin en la producció, tant d'imatge com de so, i la versió original han de ser els de resolució i qualitat més altes.
b.1.2) En cas que el curtmetratge s'hagi fet en suport fotoquímic: interpositiu o internegatiu d'imatge i negatiu de so sincronitzat, tots dos materials en suport polièster de 35 mm.
b.2) Una còpia de referència del curtmetratge en DCP sense encriptar (sense KDM) de la versió original, la qual ha d'incloure, com a mínim, la versió doblada o subtitulada en català o occità.
S'autoritza l'Institut Català de les Empreses Culturals perquè pugui utilitzar el curtmetratge en activitats de
promoció de la cinematografia catalana, d'acord amb l'article 16.e) de la Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema,
dins el territori espanyol i a l'estranger, i perquè pugui utilitzar els arxius i materials dels curtmetratges per
difondre'ls a través del catàleg Shortcat durant el termini d'un any des de la data de concessió del premi, per tot el món.
c) Si el curtmetratge és en llengua original no catalana o occitana, ha de disposar a més, de la versió doblada o
subtitulada en català o occità.
d) Mantenir informat l'Institut Català de les Empreses Culturals sobre el seguiment de la distribució respecte d'inscripcions a festivals (amb indicació detallada dels fees abonats, l'estat de les inscripcions, etc.), seleccions, premis i acords de venda. Aquesta informació s'ha d'actualitzar mensualment fins al 31 de desembre de l'any següent al de la convocatòria del premi.
e) Les persones premiades han d'incloure, a més del logotip harmonitzat amb les marques del Departament de
Cultura i de l'Institut Català de les Empreses Culturals, l'expressió “Amb el suport de”, utilitzant el logotip del
Programa d'identificació visual (PIV) editat a la pàgina web
http://identitatcorporativa.gencat.cat/web/.content/Documentacio/descarregues/dpt/COLOR/Cultura/manual_ICEC.pdf, i el logotip de Catalan Films, utilitzant els logotips que hi ha a la pàgina web www.catalanfilms.cat/quisom, als
crèdits inicials del curtmetratge, així com als materials promocionals que s'elaborin i als elements informatius i de
difusió.
f) Presentar, com a màxim el 31 de desembre de l'any següent al de la concessió del premi, una declaració sobre
subvencions, ajuts o ingressos que hagin finançat la inscripció del curtmetratge en festivals, nacionals i
internacionals, i els serveis de distribució associats a aquesta gestió, amb indicació del seu import i procedència.
Revocació
A més de les causes de revocació de les subvencions que preveu la base general 19, l'Institut Català de les
Empreses Culturals ha de revocar el premi en el cas que la persona premiada sigui sancionada per una infracció
administrativa o una falta penal o un delicte en l'àmbit laboral o social mitjançant una resolució administrativa
ferma o una sentència judicial ferma, sens perjudici de la resta de causes de revocació a què fa referència la base
general 19.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 20/06/2025 al 03/07/2025 -
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'administració
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l’Institut Català de les Empreses Culturals publicarà la proposta de resolució provisional de concessió al Tauler de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya.
Les persones beneficiàries tindran 10 dies hàbils, a partir de l’endemà de la publicació, per presentar si s'escau:
- una reformulació o renuncia de la proposta de resolució,
- i la documentació addicional necessària,
a través de l'espai de l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) i el DNI/NIF
https://ovt.gencat.cat/carpetaciutadana360#/consulta
Procediment de concessió
El procediment de concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència competitiva.Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest període, si no hi ha una resolució expressa, els/les sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.Quina resposta es rep?
Les comunicacions o notificacions a les persones interessades es realitza mitjançant la publicació de la resolució al tauler d’anuncis electrònic de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.Es pot presentar un recurs?
La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació. -
Quart pas
Rebre la subvenció
Pagament
Pagament
El pagament de l'aportació dinerària establerta a la base 4 es tramita a partir de la presentació de la documentació
a què fa referència la base 9.a). Aquesta documentació s'ha de presentar dins el mes següent a la publicació de la
resolució de concessió del premi i en tot cas, com a màxim, l'1 de novembre de l'any de concessió del premi.