Què has de saber?
L'objecte d'aquesta línia de subvencions és donar suport a projectes de desenvolupament impulsats per organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) amb implantació a Catalunya, que es desenvolupin, principalment, en països receptors d'ajut oficial al desenvolupament (AOD) a través de socis locals, que integrin l’ enfocament de gènere i basat en drets humans-EGiBDH, que responguin als objectius estratègics prioritzats en el Pla director en actuacions de desenvolupament i que contribueixin a millorar la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Aquest tràmit només es pot fer per Internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A les organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD): associacions, fundacions o cooperatives sense ànim de lucre i les agrupacions d'ONGD sense personalitat jurídica diferenciada.
El termini per presentar la sol·licitud de subvenció és del 16 de setembre al 6 d’octubre, ambdós inclosos.
Juntament amb el formulari de sol·licitud de subvenció, les entitats sol·licitants hauran d’aportar la següent
Documents
Requisits de les entitats beneficiàries.
No esmenables:
- Estar inscrita en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament que preveu la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'ACCD, o en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament. La inscripció en el registre s’ha d’haver produït, com a molt tard, en la data de la publicació de la convocatòria corresponent al DOGC.
- Complir acumulativament amb els requisits d'arrelament a Catalunya següents:
- Tenir seu social central o delegació permanent a Catalunya inscrita en el registre oficial corresponent.
- Comptar amb base social (persones associades, voluntariat o assimilable) de l'ONGD a Catalunya: s'ha de poder acreditar un nombre mínim de 25 persones entre totes aquestes categories.
- L'entitat ha d'haver desenvolupat 10 activitats en àmbits similars al de l’objecte de les bases a Catalunya durant l'any anterior al de la convocatòria corresponent. S'entén per activitat: una formació; un taller; una exposició; una xerrada, o activitats anàlogues. Es consideren activitats diferenciades la mateixa actuació desenvolupada en diferents zones del territori. De cada activitat cal informar, a través del formulari de sol·licitud normalitzat, dels següents camps: nom de l’activitat, títol del projecte, any en què es realitza, localitat on es desenvolupa, cost de l’activitat i nom del finançador. Si algun d’aquests camps no s’informa o és erroni, l’activitat no serà comptabilitzada.
- L’entitat beneficiària ha d’executar el pressupost de la subvenció, i així ha de constar en el pressupost.
*L'incompliment i/o manca de resposta en el formulari de qualsevol d’aquests requisits tenen la consideració de no esmenables i, per tant, comporten la inadmissió de la sol·licitud prèvia resolució.
Els requisits establerts a continuació s’acreditaran amb les declaracions responsables següents, incloses en el formulari de sol·licitud normalitzat:
- En el cas que disposi d'una plantilla igual o superior a 50 persones treballadores, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/es amb discapacitat sobre la plantilla total, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.
- En cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per a prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi, en els seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
- Complir el que estableixen els articles 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, respecte dels centres laborals, i en les empreses que tinguin establiments oberts al públic a Catalunya, complir els requisits que estableixen els articles 32.1 i 32.3 de la Llei esmentada.
- En el supòsit de fundacions i associacions en què escaigui l'obligació, haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.
- En el supòsit de fundacions en què escaigui l'obligació, haver complert el deure de presentar els comptes anuals al Protectorat de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.
- No haver estat sancionades ni condemnades per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb l'article 11.1 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.
- Atès que l'import sol·licitat és superior a 10.000 euros, l'entitat sol·licitant haurà de declarar responsablement les retribucions dels seus òrgans de direcció o administració, d'acord amb el que estableix la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
- En el cas persones de l'entitat que desenvolupin activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no haver estat condemnades per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte, l'entitat es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.
- Presentar declaració sobre si s'han demanat o s'han obtingut altres subvencions públiques o aportacions privades per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada o obtinguda.
- Adherir-se al codi ètic de l'ACCD al qual les entitats beneficiàries de subvencions han d'adequar la seva activitat (http://cooperaciocatalana.gencat.cat/web/.content/Documents/codi-etic-entitats.pdf i als principis ètics i regles de conducta als quals les persones beneficiàries de subvencions o ajuts han d'adequar l'activitat, continguts a l'annex de l'Acord de Govern 85/2016, de 28 de juny (DOGC núm. 7152, de 30.6.2016).
- Declaració responsable conforme es compleixen els requisits i les condicions generals que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Declaració responsable de complir amb les disposicions previstes a l'Estatut dels cooperants, i especialment els drets previstos per als i les cooperants, segons es defineix a l'article 2 del Reial decret 519/2006, de 28 d'abril, pel qual es regula l'Estatut dels cooperants.
- Declaració responsable relativa a l’IVA que declara l’entitat beneficiària.
- Si escau, perquè la persona beneficiària està inclosa en l'àmbit subjectiu de l'article 96 bis del Decret Legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, haurà d'acreditar haver tramès tota la informació que ha de contenir el Registre de subvencions i ajuts de Catalunya, amb relació a les subvencions i els ajuts que hagi concedit. Amb la signatura de les declaracions responsables, la persona signant manifesta, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits establerts i que disposa de la documentació que ho acredita.
Així mateix, i en la sol·licitud de subvenció caldrà omplir l’apartat de no haver sofert cap modificació d’Estatuts, junta directiva o adreça de la seu social i/o delegació a Catalunya des de la darrera comunicació amb el registre d’ONGD gestionat per l’ACCD i/o per l’AECID. En cas contrari, s’haurà de tramitar l’actualització de les dades mitjançant el tràmit de modificació de dades del Registre.
Requisits de projecte:
- S'adrecin a complir com a mínim amb una de les prioritats establertes en els set objectius estratègics de desenvolupament, sota l’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH), establerts al Pla director.
- Es duguin a terme a països receptors d’AOD. Aquest requisit s’exceptua en cas de projectes d’assistència a persones refugiades i a poblacions especialment vulnerables.
- Incloguin l'articulació de la línia estratègica d'educació per al desenvolupament per tal de contribuir a generar processos d'apoderament i canvi social per a la plena realització dels Drets Humans i la generació d'una ciutadania activa, responsable i compromesa amb la justícia i l'equitat. Aquesta convergència ha de permetre potenciar la comunicació i la retroalimentació entre les línies estratègiques (desenvolupament i educació per al desenvolupament) i, per tant, ampliar la qualitat i el caràcter transformador de la cooperació catalana.
Així mateix, cal que incorporin actuacions d’un mínim d’una de les dimensions de l’educació per al desenvolupament (sensibilització; educació i formació; recerca; i mobilització i incidència). Les actuacions han d’anar adreçades a titulars de drets i/o responsabilitats i/o obligacions a Catalunya i/o en espais d’incidència a nivell internacional i en què es vinculin fenòmens locals amb els globals. Es considera incompliment del requisit, i per tant no esmenable, que les actuacions d’educació per al desenvolupament tinguin lloc en el país o zona d’intervenció del projecte de desenvolupament.
Les esmentades actuacions hauran de comprendre un mínim del 15% del total de l’import de la subvenció sol·licitada a l'ACCD. - Es realitzin mitjançant un o més socis locals amb seu social o delegació permanent als països o territoris on es desenvolupi el projecte, ja sigui institucional o una entitat sense ànim de lucre. S'exceptuarà el requisit conforme el soci local ha de pertànyer als països o territoris on es desenvolupi el projecte en aquells casos de països en què hi ha prohibició de llibertat d'associació o altres limitacions substantives als drets fonamentals que obliguin les entitats a impulsar les actuacions fora dels països en què té lloc la problemàtica. També s'exceptuarà en el supòsit de xarxes d'entitats en què la seu social no coincideix amb el país en el qual es desenvolupa el projecte, tot i que s'ha de complir el requisit que alguna de les entitats de la xarxa tingui seu o delegació permanent al país o països en què s'implementa el projecte i que l’entitat participi en l’execució.
- Tinguin una durada d’un mínim de 10 mesos i d’un màxim de 18 mesos, sens perjudici de les peculiaritats previstes en la base relativa a la durada dels projectes.
- Sol·licitin una quantitat de subvencionar a l'ACCD (per projecte presentat a títol individual) entre un mínim de 100.000 euros i un màxim de 150.000 euros, i que la quantitat sol·licitada de subvencionar a l'ACCD per projecte presentat en agrupació d'entitats estigui compresa entre un mínim de 100.000 euros i un màxim de 400.000 euros.
*L'incompliment i/o manca de resposta en el formulari de qualsevol d’aquests requisits tenen la consideració de no esmenables i, per tant, comporten la inadmissió de la sol·licitud prèvia resolució.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar la subvenció
Terminis
Del 16/09/2020 al 06/10/2020 -
Segon pas
Aportar documentació, al·legar o desistir
-
Tercer pas
Acceptar la proposta provisional de la subvenció i reformulació
Dins del termini de 10 dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació de la proposta de resolució provisional de concessió de subvencions, les entitats proposades com a beneficiàries de les [...]
Terminis
Del 30/11/2020 al 14/12/2020Dins del termini de 10 dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació de la proposta de resolució provisional de concessió de subvencions, les entitats proposades com a beneficiàries de les subvencions hauran de presentar el document d'acceptació de la subvenció i la documentació addicional, d'acord amb els termes establerts en la base 12.6 de l'annex 3.
-
Quart pas
Sol·licitar vista de l'expedient
-
Cinquè pas
Rebre la resposta de l'Administració
D’acord amb el que estableix la base 16. de la RESOLUCIÓ EXI/1856/2020, de 27 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per [...]
D’acord amb el que estableix la base 16. de la RESOLUCIÓ EXI/1856/2020, de 27 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament, la resolució de la convocatòria correspon a l'òrgan que determini la convocatòria corresponent, ha de contenir la llista definitiva de projectes estimats, la llista definitiva de sol·licituds desestimades per no haver assolit la puntuació mínima, la llista de sol·licituds que es proposa desestimar per aplicació dels mecanismes correctors de la línia 1 de subvenció i també la llista de les sol·licituds que, tot formant la llista de reserva, se'ls denega la subvenció per insuficiència de crèdit. La resolució definitiva s'ha de basar, necessàriament, en la proposta definitiva de concessió de subvenció elevada per l'òrgan instructor.
La resolució i la notificació de les subvencions s'han d'efectuar en el termini màxim de sis mesos a comptar des de l'endemà de la data de publicació de la convocatòria. D'acord amb el que estableix l'article 54.2.e) de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, un cop transcorregut aquest termini de sis mesos sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, les sol·licituds s'han d'entendre desestimades.
L'ACCD notificarà la resolució de la convocatòria a les entitats beneficiàries amb els mateixos mitjans i amb els mateixos efectes i condicions que estableix la base 15 de l’annex 3 per a la notificació de les resolucions d'inadmissió i desistiment.
-
Sisè pas
Rebre l'ajut
D’acord amb el que estableix la base 19.1 de la RESOLUCIÓ EXI/1856/2020, de 27 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a projectes de desenvolupament i [...]
D’acord amb el que estableix la base 19.1 de la RESOLUCIÓ EXI/1856/2020, de 27 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament, el pagament de les subvencions consistirà en un primer pagament en concepte de bestreta del 90% de la subvenció, que es tramitarà a partir de la concessió de la subvenció. La bestreta es tramitarà a càrrec de l'exercici pressupostari en què s'obri la convocatòria i es podrà tramitar de manera fraccionada.
Les entitats beneficiàries, per a rebre l'import de les subvencions, han d'estar al corrent de les obligacions amb l'Administració tributària i la social en el moment que l'ACCD realitzi les comprovacions corresponents amb l'Administració tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social, així com no tenir deutes de cap mena amb la Generalitat de Catalunya ni subvencions pendents de justificar a l'ACCD dins dels terminis autoritzats. Els deutes de les obligacions amb la Generalitat, l'Administració tributària i la social que estiguin legalment ajornats es considera que compleixen el requisit d’estar al corrent de les obligacions. No caldrà aportar els certificats acreditatius en el cas de l'autorització a l’entitat beneficiària mitjançant la signatura de la sol·licitud de subvenció.
El segon pagament, del 10% restant, es tramitarà quan l'ACCD aprovi l'informe final justificatiu de la subvenció d'acord amb allò establert a la base 20 de l’annex 3. Aquest segon pagament es tramitarà a càrrec de l'exercici pressupostari en què s'obri la convocatòria i es podrà tramitar de manera fraccionada.
La subvenció es paga mitjançant transferència bancària al compte corrent indicat amb aquesta finalitat i que ha de ser de titularitat de l'entitat beneficiària.
-
Setè pas
Presentar recurs
-
Vuitè pas
Presentar documentació d'actuacions de seguiment
-
Pas 9
Justificar la subvenció segons compte justificatiu amb informe auditoria