ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat impulsa la creació de les Comunitats RIS3CAT, estratègia pionera a Europa que transformarà el teixit empresarial fins al 2020

Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català que crearan nous productes i serveis d’acord amb l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT

11/03/2015 12:58
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català que crearan nous productes i serveis d’acord amb l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT.
  • Fins al 2020, es destinaran 72 milions dels Fons FEDER que serviran per a mobilitzar, en conjunt, més del doble d'aquesta quantitat amb aportacions d'empreses privades i d'altres fonts.
  • El Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACCIÓ, ha aprovat una resolució per dinamitzar i estructurar les potencials Comunitats RIS3CAT, que quedaran constituïdes a finals d’any després d'un procés competitiu de valoració dels seus projectes d'innovació.

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa les Comunitats RIS3CAT, una estratègia pionera a Europa que transformarà el teixit empresarial català fins al 2020. Es tracta de la concreció pràctica de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada l’any passat pel Govern català d’acord amb les directius marcades per la Unió Europea amb l’Estratègia Europa 2020.

Les Comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català. Fins al 2020, mitjançant projectes de 3 anys de durada destinats a desenvolupar nous productes i serveis d’acord amb els reptes plantejats per l’estratègia RIS3CAT. A aquesta iniciativa es destinaran 72 milions dels Fons FEDER que serviran per a mobilitzar, en conjunt, més del doble d'aquesta quantitat amb aportacions d'empreses privades i d'altres fonts. La iniciativa forma part dels 10 grans projectes estratègics del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Cada comunitat estarà formada per un mínim de vuit membres, quatre dels quals, com a mínim, hauran de ser empreses. Els altres seran centres tecnològics, de recerca, universitats o hospitals. Es preveu que hi haurà unes 15 comunitats, que es crearan d’acord amb els set àmbits sectorials líders en què Catalunya té avantatges competitius: Alimentació; Química, energia i recursos; Sistemes industrials; Indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; Indústries basades en el disseny; Indústries de la salut i Indústries culturals i basades en l’experiència.

Amb l’objectiu que a finals d’any quedin constituïdes i comencin els seus plans d’actuacions, el Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACCIÓ, ha aprovat una resolució per atorgar ajuts a entitats coordinadores per a dinamitzar les potencials comunitats.

Relació de beneficiaris
Empresa Sol·licitant Títol Projecte
Fundació Barcelona Media Innovació en el desenvolupament de nous formats de producte cultural
Idiada Automotive Technology s.a. Dinamització i estructuració de la comunitat ris3cat: mobilitat sostenible
Fundació CTM Centre Tecnològic Dinamització i estructuració de la potencial comunitat ris3cat aigua
Biocat la Fundació Bioregio de Catalunya Proposta de comunitat ris3cat d'innovació en salut
Institut de recerca i tecnologia agroalimentària Dinamització i estructuració d'una comunitat ris3cat en l'àmbit de l'alimentació
Fundació institut de recerca en energia de Catalunya IREC Potencial comunitat ris3cat energia
Fundació privada ASCAMM Comunitat ris3cat de fabricació avançada dins l'àmbit de sistemes industrials
Turisme de Barcelona Comunitat ris3cat en turisme
Agrupació catalana del tèxtil i de la moda Dinamització i estructuració de la comunitat ris3cat disseny: moda-hàbitat
Fundació centre tecnològic de la química de Catalunya Comunitat ris3cat química
Universitat de Barcelona Comunitat ris3 cat de gastronomia
Universitat de Lleida Comunitat de tecnologia de la producció agroalimentària
Associació catalana clúster de la industria de l'esport Comunitat ris3cat en esport i activitat física

La Generalitat impulsa la creació de les Comunitats RIS3CAT, estratègia pionera a Europa que transformarà el teixit empresarial fins al 2020