ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La UAB crea, Celifast, una prova ràpida que detecta la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla

Anomenat Celifast, la prova analitza la sang del pacient en 10 minuts i es pot utilitzar a la consulta del metge especialista

12/07/2015 10:47
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • Anomenat Celifast, la prova analitza la sang del pacient en 10 minuts i es pot utilitzar a la consulta del metge especialista.
  • El projecte ha guanyat el concurs Valortec d’ACCIÓ en la categoria de creació d’empresa de base tecnològica, que enguany ha arribat a la seva 4a edició.
  • Es calcula que actualment hi ha un 1% de la població que és celíaca.

El Grup de Sensors i Biosensors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha creat una prova capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla. Anomenat Celifast, és un biosensor que analitza la sang del pacient en 10 minuts a la consulta del metge especialista.

Aquest projecte ha guanyat el concurs Valortec d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de creació d’empresa de base tecnològica. El concurs, que enguany ha arribat a la seva 4a edició, té l’objectiu d’incentivar els investigadors catalans perquè apliquin el seu coneixement al desenvolupament de serveis i productes amb possibilitats de comercialització.

Segons la investigadora Maria Isabel Pividori, “habitualment, per saber si una persona és celíaca, és necessari adreçar-se a laboratoris especialitzats i fer una biòpsia: el nostre objectiu és, en un futur, evitar-ho, és un sistema problemàtic sobretot en nens”. Celifast és una prova “no invasiva, amb una taxa d’encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de l’anàlisi d’un biomarcador de la sang”, apunta.

El projecte que va néixer el 2013 sota el Programa de Generació d'Idees, organitzat pel Parc de Recerca UAB per formar als investigadors en aspectes de transferència tecnològica, ha anat madurant i ara l’equip d’investigació -format per químics, bioquímics i un expert en gestió empresarial- està començant la fase de validació clínica. “Ja estem en la fase de validació clínica i preparant amb ACCIÓ la millor manera de comercialitzar aquesta tecnologia”, apunta.

Celifast, que funciona de forma similar a un glucòmetre, també permet fer un control de l’evolució de la malaltia, analitzant el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica, així com l’avaluació dels familiars directes d’un malalt ja diagnosticat. Actualment es calcula que hi ha un 1% de la població que és celíaca.

La UAB crea, Celifast una prova ràpida que detecta la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla