ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat i la Comissió Europea finançaran al 100% més de 70 contractes d’investigadors en empreses i centres tecnològics

Serà mitjançant el programa TECNIOspring d’ACCIÓ, que amb un pressupost d’11 milions d’euros permetrà la contractació de 72 investigadors entre el 2019 i el 2024 per fomentar l’R+D empresarial i la transferència tecnològica.

14/06/2018 11:00
La nova planta d'Elis
  • La Comissió Europea va rebre 78 sol·licituds d’entitats de la Unió Europea i països associats per dur a terme programes en aquest àmbit, dels quals només 13 han estat aprovats.
  • És la tercera vegada que ACCIÓ i la CE finançaran aquest programa, que des del 2013 fins ara ha permès contractar 99 investigadors, generar 19 sol·licituds de patents, crear 2 spin-offs i tancar més de 40 acords amb entitats de primer nivell com el Massachussets Institute of Technology (MIT), la Universitat de Stanford o l’Institut Fraunhofer.
  • Fins al 2 d’agost romandrà oberta la convocatòria de la segona edició del programa: les empreses i centres interessats poden presentar les seves sol·licituds al web accio.gencat.cat/tecniospring.

La Comissió Europea (CE) ha seleccionat ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa- per finançar conjuntament un programa d’ajuts del 100% que permetrà a empreses, startups i centres tecnològics contractar investigadors experimentats durant dos anys. Es tracta del programa TECNIOspring d’ACCIÓ, que facilitarà d’aquesta manera la contractació de 72 investigadors entre el 2019 i el 2024 amb l’objectiu d’impulsar l’accés del teixit empresarial català a la innovació, intensificar la transferència tecnològica i augmentar els índexs d’R+D de les empreses i agents de l’ecosistema de Catalunya.

És la tercera vegada que la Comissió Europea aprova cofinançar el programa TECNIOspring d’ACCIÓ mitjançant una convocatòria de concurrència competitiva en el marc del programa Marie Sklodowska-Curie de l’Horitzó 2020. La CE va rebre 78 sol·licituds d’entitats de la Unió Europea i països associats, de les quals només 13 han rebut finançament.

Amb un pressupost d’11 milions d’euros (5 milions finançats per la Comissió Europea i 6 milions d’euros per ACCIÓ), aquesta tercera edició del TECNIOspring permetrà finançar el cost del personal laboral i altres despeses com ara la sol·licitud de patents o la difusió de resultats derivades de la realització del projecte. Les empreses, startups i altres entitats catalanes d’R+D (entre les quals hi ha els agents TECNIO) podran incorporar investigadors experimentats catalans o de qualsevol nacionalitat a la seva organització durant dos anys, mentre que una segona modalitat de l’ajut contempla que els investigadors facin una estada a l’estranger en una universitat, centre tecnològic o departament d’R+D d’una empresa durant el primer any de contractació.

Amb aquesta tercera edició del programa s’assoliran 11 anys des que es va posar en marxa (2013-2024). Fins l’actualitat TECNIOspring ha permès que es contractin 99 investigadors per part d’empreses i centres catalans, que han donat lloc a 19 sol·licituds de patents i a la creació de 2 spinoffs. A més, s’han tancat més de 40 acords amb entitats com el Massachussets Institute of Technology (MIT) d’Estats Units, la Universitat de Stanford del Regne Unit o l’Institut Fraunhofer d’Alemanya per fomentar la mobilitat del personal investigador que posteriorment s’ha incorporat a empreses o centres catalans. A la finalització de la tercera edició, al 2024, la previsió és que la contractació sigui de 207 investigadors, amb un volum d’ajuts de 29 milions d’euros.

Actualment hi ha oberta una convocatòria de la segona edició del programa. Les empreses i centres interessats poden presentar les seves sol·licituds fins el 2 d’agost al web www.accio.gencat.cat/tecniospring.

El programa TECNIOspring respon a la voluntat de la Generalitat de promoure l’aposta del teixit empresarial català per l’R+D. Segons l’última edició del Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, una de cada quatre empreses catalanes fa R+D. En concret, segons aquest estudi estadístic, el 25,4% de les empreses catalanes han adquirit o desenvolupat R+D el 2016 (per sobre del 24,1% del 2015). A més, el Baròmetre detecta que el 58% de les companyies que han fet R+D el 2016 hi ha destinat més recursos que el 2015, mentre que un 37,2% hi ha invertit els mateixos recursos i només un 4,6%, menys.