ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

16 empreses catalanes invertiran 4,2 milions d’euros per impulsar projectes d’R+D en l’àmbit de l’economia circular dels residus

Durant tres anys, les empreses desenvoluparan solucions tecnològiques per a ús propi o per a tercers en àmbits com la creació de nous materials sostenibles com bioplàstics o biolubricants, la valorització de residus o l’eliminació d’olors per a fomentar el reciclatge de materials

20/12/2020 11:00
Nuclis d'economia circular
  • Són els projectes beneficiaris de la convocatòria d’enguany del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental, una línia d'ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya i ACCIÓ per impulsar iniciatives d’R+D en aquest àmbit.
  • En total, la convocatòria d’aquest 2020 ha atorgat 1,75 milions d’euros per a 16 projectes, cadascun dels quals podrà accedir a un ajut de fins a 150.000 euros.

16 empreses catalanes invertiran 4,2 milions d’euros per al desenvolupament de projectes d’economia verda i circular en l’àmbit dels residus. Es tracta de les empreses beneficiàries de la convocatòria d’aquest 2020 del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental, una línia d'ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, i ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- per incentivar projectes d’R+D en l’àmbit dels residus.

D’aquesta manera, durant tres anys, les empreses catalanes impulsaran processos d’R+D per desenvolupar solucions tecnològiques per a ús propi o per a tercers en àmbits com la valorització de residus, la creació de nous materials i productes sostenibles o l’eliminació d’olors per a fomentar el reciclatge de materials. S’han prioritzat aquells projectes amb un major impacte en la prevenció i gestió dels residus en l'àmbit de l'economia verda i circular a Catalunya i amb més impacte sobre l’economia catalana, així com aquells alineats amb l’estratègia RIS3CAT. La línia ha tingut en compte tant iniciatives destinades a la implantació de tecnologia a les instal·lacions pròpies de l’empresa beneficiaria com aquelles dirigides a la creació de productes o serveis per a tercers.

Aquest 2020, el pressupost de la línia ha arribat als 1,75 milions d’euros per als 16 projectes, cadascun dels quals podrà obtenir fins a 150.000 euros d’ajut, un pressupost que prové majoritàriament del fons del cànon de residus industrials que gestiona l'ARC.

D’altra banda, en el marc d’aquesta convocatòria les empreses catalanes beneficiàries podien proposar la col·laboració amb socis internacionals provinents d‘Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Finlàndia o el Canadà, països pioners en l’àmbit de l’economia verda i circular.

Nou clúster del sector dels residus a Catalunya

La Generalitat, a través d’ACCIÓ i l’ARC, impulsarà la creació d’un nou clúster de l’àmbit dels residus, el primer d’aquest sector a Catalunya, que es preveu que es desenvolupi durant l’any 2021 amb un pla d’accions que inclourà activitats de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació o accions interclústers, entre d’altres. El nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació.

La Generalitat impulsarà la creació d’un nou clúster de l’àmbit dels residus, el primer d’aquest sector a Catalunya

Serveis relacionats