ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’empresa catalana ENGIDI crea un casc intel·ligent per minimitzar riscos laborals dels treballadors industrials

A través de sensors de proximitat, acceleròmetres i un GPS, el dispositiu recopila dades sobre l’alçada en què es troba el treballador, impactes rebuts o caigudes per enviar-les al responsable de seguretat laboral, a banda d’incloure un botó d’alarma per situacions de risc.

Engidi
  • L’empresa ha rebut el suport per aquest projecte de la xarxa internacional Europe Enterprise Network que a Catalunya s’articula a través d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-.
  • Ara, ENGIDI començarà la fase de proves per validar 300 unitats de producte amb l’objectiu de començar a comercialitzar el dispositiu el 2019, que es podrà fer servir en qualsevol sector que requereixi l’ús de casc.

L’empresa catalana ENGIDI ha creat un dispositiu que es col·loca a l’interior del casc d’un treballador i mesura paràmetres com l’estrès tèrmic, l’alçada en què es troba o els impactes i caigudes que pugui patir amb l’objectiu de millorar la seguretat del treball al sector industrial. Aquesta informació, recopilada a través de diversos sensors, s’envia a una plataforma digital a la qual accedeix el responsable de riscos laborals de cada empresa, que l’ajuda a gestionar la seguretat dels seus treballadors.

ENGIDI ha rebut el suport per aquest projecte de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea, que a Catalunya lidera ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- i té l’objectiu d’impulsar les pimes i assessorar-les en termes d’innovació i internacionalització.                       

L’empresa catalana, especialitzada en el disseny de tecnologia wearable, ha desenvolupat el seu primer producte amb l’objectiu de reduir els riscos laborals i gestionar-los més fàcilment. Aquest dispositiu està format per diferents sensors (de proximitat, acceleròmetres o baròmetres, entre altres) que utilitzen tecnologia Internet de les Coses (IoT) per connectar-se amb una plataforma accessible a través del mòbil o el web. “El nostre dispositiu rep informació de forma constant i envia dades quatre vegades al dia a la plataforma, que processa la informació per fer-la comprensible i s’integra amb les eines de gestió de cada empresa”, explica la Chief Marketing Officer de l’empresa, Clara Brunel.

Entre les funcionalitats del dispositiu també s’hi inclou un registre de la quantitat de treballadors que es localitzen simultàniament en una zona determinada, que s’actualitza cada hora per saber quants estan en actiu en aquell moment. “Aquesta informació no té com a objectiu mesurar la productivitat ni controlar l’horari d’entrada dels treballadors, sinó garantir la seva seguretat i delimitar, per exemple, zones perilloses” perquè concentren un excés de treballadors. També es disposa d’una funcionalitat d’alarma que s’activa prement un botó en cas d’accident i envia dades en temps real al responsable de riscos laborals a través de la connexió GPS que localitza el professional que necessita ajuda. Brunel destaca que “el servei es pot aplicar a qualsevol sector industrial on el treballador requereixi l’ús del casc com ara empreses de construcció, mineria, marina, centrals petroleres, etc.”

ENGIDI té previst iniciar la comercialització del seu producte l’any 2019, un cop superades les proves pilot que iniciaran el mes de juny per analitzar, al llarg de sis mesos, el funcionament de prop de 300 unitats del dispositiu. L’empresa catalana, fundada el 2016, compta actualment amb vuit treballadors, però té la intenció d’ampliar la seva plantilla per continuar creixent. ENGIDI també és present a Xile, on es va introduir arrel de la seva participació en una missió empresarial organitzada per ACCIÓ al país a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Santiago de Xile.

L'empresa explica que l'objectiu no és "mesurar la productivitat ni controlar l’horari d’entrada dels treballadors, sinó garantir la seva seguretat".