ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

A Catalunya hi ha 103 empreses que es dediquen a l’IoT i 90 a la impressió 3D segons un estudi del Departament d’Empresa

Les 103 empreses vinculades a la Internet de les Coses (IoT) ocupen en conjunt gairebé 1.700 treballadors i són principalment fabricants de hardware, desenvolupadors de software i proveïdors de solucions.

15/10/2018 11:00
Barcelona Industry Week

Un estudi del Departament d’Empresa i Coneixement elaborat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- identifica que a Catalunya hi ha actualment 103 empreses que es dediquen a la Internet de les Coses (IoT) i 90 a la impressió 3D. La publicació d’aquest informe coincideix amb la celebració a Barcelona dels congressos IoT Solutions World Congress, Blockchain Solutions World i In(3D)ustry en el marc de la Barcelona Industry Week, que s’allargarà des de demà i fins dijous. De fet, la Generalitat facilitarà la participació de 46 empreses i centres tecnològics catalans amb estand en aquests congressos per presentar les seves novetats, conèixer socis potencials, fer nous contactes, tancar acords comercials i obrir nous mercats.

La Internet de les Coses

D’aquesta manera, segons l’informe La Internet de les Coses a Catalunya, actualment hi ha 103 empreses a Catalunya de l’àmbit de la Internet de les Coses que facturen 215 milions d’euros directament vinculats a aquesta activitat. Es tracta majoritàriament de proveïdors de solucions, desenvolupadors de software, fabricants de hardware i integradors (consultories i enginyeries), que en conjunt són responsables de 1.695 llocs de treball. La majoria de les empreses (un 92%) són pimes que estan altament internacionalitzades, ja que un 41,7% exporten, mentre que la meitat (un 52,4%) tenen menys de 10 anys. Es tracta d’un sector format tant per startups com per empreses madures que compten amb una línia de negoci en IoT.

L’estudi subratlla la importància de la Internet de les Coses per a les empreses i en un context de transformació digital, ja que està estretament vinculada a altres tecnologies com la robòtica col·laborativa, el big data o el núvol. De fet, el 55% de les empreses considera que la Internet de les Coses és un àmbit estratègic que els permetrà competir de manera més eficient. Des d’un punt de vista d’aplicacions, aquesta tecnologia s’està utilitzant en sectors que requereixen un gran potencial de connexió com les smart homes i les smart cities, la conducció autònoma, la fabricació avançada, l’energia, l’economia circular, la smart agriculture i els wearables, principalment. En el futur, el desenvolupament de la tecnologia permetrà per exemple controlar al caducitat dels aliments en una nevera, supervisar la salut dental a través del raspall de dents i disposar de més aplicacions en l’àmbit del vehicle autònom.

A escala internacional, la previsió és que la dimensió del mercat de l’IoT sigui de 14,4 trilions de dòlars l’any 2022. Dos anys abans, el 2020, es calcula que entre 20.000 i 30.000 milions de dispositius estaran connectats, és a dir, al voltant d’uns quatre dispositius per cada ésser humà. Tal i com apunta l’estudi, el país que lidera el rànquing d’empreses relacionades amb la Internet de les Coses és els Estats Units (amb San Francisco com el hub més destacat), mentre que Europa es troba en segona posició.

La impressió 3D

D’altra banda, segons l’informe 3D Printing a Catalunya, el sector de la impressió 3D està format per 90 empreses que agrupen en conjunt 1.188 treballadors i facturen 239 milions d’euros directament vinculats a aquesta activitat. El 90% de les empreses catalanes d’aquest sector són pimes, mentre que el 25,5% són exportadores i el 47,7% tenen menys de 10 anys. Principalment són fabricants d’impressores i materials, integradors i proveïdors de serveis.

La impressió 3D va néixer als anys vuitanta, i tot i que en un principi només s’utilitzava per fabricar prototips d’una manera més ràpid, en els darrers anys la demanda de sistemes basats en aquesta tecnologia ha crescut acceleradament. Així, si el 2011 el volum d’aquest mercat era d’1,5 bilions de dòlars, el 2015 es van assolir els 4,2 bilions. De fet, tal i com apunta el document, la taxa anal de creixement serà del 25% fins al 2020, i algunes estimacions consideren que el volum de mercat pot arribar l’any 2025 als 40 bilions de dòlars. A escala internacional, els països que estan invertint més en aquesta tecnologia són els Estats Units, Alemanya i Regne Unit.

A diferència de la indústria tradicional, actualment la impressió 3D s’aplica per personalitzar la producció i fabricar a petita escala o per una demanda concreta. Permet innovar amb l’ús de nous materials i facilita la fabricació en qualsevol punt del món ja que el que es transporta és el disseny, no el producte final. Pel que fa al futur, l’informe subratlla noves aplicacions de la impressió 3D que sorgiran els propers anys com la impressió biològica, la fabricació de components del sector de l’aeronàutica, les cases prefabricades o la roba.

Impuls de la Generalitat a l’IoT i la impressió 3D

Amb l’objectiu d’impulsar aquests sectors, la Generalitat –a través del Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública- facilitarà la participació de 46 empreses i centres tecnològics catalans amb estand als congressos IoT Solutions World Congress, Blockchain Solutions World i In(3D)ustry que se celebren entre demà i dijous als recintes de Fira de Barcelona a Montjuïc i l’Hospitalet de Llobregat en el marc de la Barcelona Industry Week.

En concret, 27 empreses i centres tecnològics catalans exposaran els seus productes i serveis a l’espai de la Generalitat a l’IoT Solutions World Congress: Crono-time, Tracktio Group, Sensing & Control Systems, PickData, la Fundació Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC), Sparsity, Sistemes Electrònics Progrés, Tecnologías Aplicadas a la Información, IThinkUPC, Energy Tools Consulting, IoT Infinitum Platform, Sigma Industrial Precision, Industrial Shields, Slashmobility, Geprom Software Engineering, Enzyme Advising Group, Effitronix Systems, la Fundació Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Aine Informàtica, SLB Optical Systems, Deep Solutions Software, JCM Technologies, Agrifood Alternative Technologies, Atlantis IT, la Fundació i2CAT, Eurecat i el centre tecnològic Leitat

També dins la Barcelona Industry Week tindrà lloc la segona edició del congrés Blockchain Solutions World, organitzat conjuntament per Fira de Barcelona i la plataforma Bécon (Blockchain Ecosystem Network), que reunirà els principals experts internacionals, així com representants d'empreses que estan implantat la tecnologia de cadena de blocs amb èxit en àmbits tan diversos com el transport, la indústria, la salut, l’energia, l’entreteniment i el govern, entre d’altres. 6 empreses i centres tecnològics catalans (el doble que l’any passat) participaran en aquesta segona edició dins de l’estand del Govern català: BIT – Blockchain  Institute & Technology, Eurecat,  Keleris Grup, LICENS3D, Nakima Innovation Factory i Validated ID.

De la seva banda, l’estand al congrés In(3D)ustry From Needs To Solutions allotjarà 16 entitats catalanes vinculades a l’àmbit de la fabricació additiva: Origen Studio, Licens3D, BCN3DCERAMICS, Formbytes Technologies, Drukatt, Diopma, Bonadrone, Althaia Xarxa Assistencial, Alma Medical Imaging i Addwerk; el CIM UPC, el Campus Compòsits, l’Institut Català del Suro, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), i els centres tecnològics Leitat i Eurecat.

La publicació d’aquest informe coincideix amb la celebració dels congressos IoT Solutions World Congress, Blockchain Solutions World i In(3D)ustry en el marc de la Barcelona Industry Week