ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana CreatSens crea un dispositiu no invasiu que diagnostica malalties renals amb una gota de sang

El sistema desenvolupat per l’empresa emergent catalana permet realitzar l’extracció de sang des de casa o a la consulta mèdica i obté els resultats en 5 minuts.

CreatSens
  • CreatSens -que ja compta amb un prototip funcional validat a l’Hospital Clínic de Barcelona- és una de les 10 startups participants al programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ i organitzat per l’IQS Tech Factory.
  • El dispositiu està adreçat a pacients que necessiten fer un seguiment de la seva funció renal o que pateixen problemes renals crònics, problemes cardiovasculars o diabetis.

La startup catalana CreatSens ha desenvolupat una tecnologia no invasiva per controlar i detectar malalties renals cròniques. Es tracta d’un dispositiu mèdic que ofereix els resultats en 5 minuts i es pot utilitzar des de la consulta mèdica o des de casa del pacient.

CreatSens, spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, és una de les 10 startups que participa al programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ – l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i organitzat per l’IQS Tech Factory, el centre d’emprenedoria de l’IQS. Es tracta de la segona edició d’aquest programa d’acceleració que ofereix a les empreses emergents seleccionades formació individualitzada durant 6 mesos, per treballar cadascuna de les fases de la cadena de valor dels seus productes i arribar al procés d’industrialització.

El sistema creat per la startup, que té un funcionament similar al d’un glucòmetre, utilitza sensors de paper i permet fer l’extracció de sang a través d’una punxada capil·lar des de casa del pacient o a la consulta mèdica, sense necessitat d’enviar les mostres al laboratori. D’aquesta manera, amb el dispositiu s’obtenen els resultats de les analítiques en 5 minuts, un temps molt inferior als mètodes convencionals i que la startup preveu reduir a 2 minuts quan tingui el dispositiu final completament desenvolupat. D’altra banda, els sistema permet que els usuaris, mitjançant una plataforma online, puguin enviar les dades obtingudes al personal sanitari encarregat de monitoritzar l’estat dels pacients i avisar-los quan hi hagi algun risc.

La tecnologia desenvolupada per CreatSens, que permet reduir costos econòmics respecte altres mètodes convencionals existents, està adreçada a aquelles persones que pateixen algun tipus de problema renal crònic, problemes cardiovasculars, diabetis o que necessitin fer un seguiment constant de la seva funció renal. Tal com explica Adrià Maceira, fundador i CEO de la startup, “actualment les analítiques per detectar malalties o desordres renals només es poden realitzar al laboratori clínic una vegada al mes i per tant, requereixen un procediment més llarg”. “A més, els desordres renals sovint comporten problemes cardiovasculars, per això és tan important aconseguir els resultats dels anàlisis amb la major rapidesa possible”, subratlla.

El sistema desenvolupat per l’empresa emergent catalana mesura la concentració de creatinina i potassi a la sang, dos biomarcadors que indiquen desordres renals en els pacients. “Un alt nivell de potassi i creatinina a la sang són indicadors de la presència d’algun tipus de problema o malaltia renal”, explica el CEO de la startup. “Aquest dispositiu necessita només una gota de sang per analitzar aquests dos indicadors i obtenir un diagnòstic que ajudi a prevenir problemes relacionats amb la funció renal i a la vegada, guiar als metges per establir un tractament individualitzat segons l’estadi de la malaltia de cada pacient”, destaca. “Així es redueixen els efectes secundaris i s’aconsegueixen mètodes menys invasius que no repercuteixin tant en la salut del pacient”, afegeix.

CreatSens, que ja compta amb un prototip funcional validat a l’Hospital Clínic de Barcelona, ha analitzat més de 700 mostres reals. La startup catalana, que es troba en la fase de validació que requereixen els dispositius mèdics, preveu iniciar la comercialització del dispositiu a partir del 2020 a hospitals i centres mèdics de Catalunya, concretament de Barcelona i Tarragona amb els quals ja ha realitzat diverses col·laboracions. La startup, que ha rebut un ajut de 160.000€ de Fundación Renal Iñigo Álvarez de Madrid per al desenvolupament del projecte, va ser fundada el 2017.

La startup preveu començar la comercialització del dispositiu a partir del 2020 a hospitals i centres mèdics de Catalunya