ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La consellera Chacón encapçala una missió empresarial a Corea del Sud

L’objectiu del viatge, organitzat a través de l’oficina d’ACCIÓ a Seül, és fomentar la col·laboració tecnològica i d’innovació entre empreses coreanes i catalanes.

09/03/2019 11:00
La capital de Corea del Sud, Seül
  • Durant la missió, que comença dimarts vinent i s’allargarà fins divendres, la consellera d’Empresa i Coneixement visitarà i mantindrà reunions de treball amb empreses coreanes i els principals agents d’innovació del país.
  • Chacón anunciarà la posada en marxa de la iniciativa ‘Catalonia Exponential’ a l’oficina d’ACCIÓ a Seül per captar les tendències i oportunitats d’innovació disruptiva generades en aquest país i traslladar-les a l’empresa catalana.
  • Corea del Sud, que lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg, destina més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el primer país de l’OCDE que més inverteix en aquest àmbit.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, encapçalarà una missió institucional i empresarial a Corea del Sud amb l’objectiu d’impulsar la col·laboració tecnològica i d’innovació entre empreses catalanes i coreanes i posicionar Catalunya com un dels ecosistemes tecnològics i d’innovació més dinàmics del sud d’Europa. La missió, organitzada per l’oficina d’ACCIÓ a Seül, comença el dimarts vinent i s’allargarà fins divendres.

La delegació catalana que lidera la consellera Chacón també estarà formada per la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, el director general de Recerca, Joan Gómez, i el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero. També en formaran part les empreses catalanes Aimsun, Circontrol, Comsa, Evarm, Millor Battery, a més de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Més cooperació tecnològica

Així, amb l’objectiu de fomentar la cooperació tecnològica i d’innovació empresarial entre ambdós territoris, tota la delegació catalana participarà en un seminari a la seu de la National Research Council of Science and Technology (NST), amb qui la Generalitat va signar un acord de col·laboració l’any 2017. Forma part del Ministeri de Ciència i TIC de Corea del Sud i és la principal entitat d’R+D del país, amb 25 centres públics d’investigació científica i tecnològica, més de 15.000 treballadors i un pressupost suposa prop del 10% del total d’inversió pública de Corea. Durant la jornada es promouran els projectes conjunts entre agents d’aquesta entitat i empreses catalanes i es presentaran els actius de Catalunya des del punt de vista de la innovació i la tecnologia.

També en aquest àmbit, durant el viatge la delegació catalana mantindrà reunions de treball amb centres tecnològics i organismes clau de l’ecosistema coreà d’innovació i startups. Per exemple, Chacón visitarà la Korea Institute for Advancement of Technology (KIAT), un organisme públic que promou la innovació tecnològica i impulsa polítiques en aquest àmbit, o el Gyeonggi Center for Creative Economy & Innovation, una  agència i acceleradora de startups que busca promoure-les en mercats internacionals.

Igualment, el viatge també servirà per estrènyer les relacions comercials entre Catalunya i Corea del Sud i reunir-se amb empreses coreanes amb presència a Catalunya. En aquest sentit, Chacón es trobarà amb els responsables de companyies com l’aerolínia Asiana Airlines, que recentment ha obert a Barcelona la seu central per a tota la península ibèrica. És una de les principals aerolínies de Corea del Sud -amb prop de 9.000 treballadors, 76 rutes internacionals de passatgers a 22 països- i des de l’estiu passat compta amb una ruta regular que connecta Barcelona amb Seül amb quatre vols setmanals directes.

La titular d’Empresa i Coneixement també mantindrà una reunió de treball amb l’empresa Miwon per conèixer de primera mà els seus projectes (del sector químic, és present des del 2014 a Manresa) i amb els responsables de KOTRA, l’agència per la promoció del comerç i la inversió de Corea del Sud.

Una antena permanent a Seül

Per fer un pas més en la connexió dels ecosistemes d’innovació i tecnologia de Corea del Sud i Catalunya, en el marc del viatge la consellera Chacón anunciarà la posada en marxa de la iniciativa ‘Catalonia Exponential’ a l’oficina d’ACCIÓ a Seül. L’objectiu és situar aquesta oficina com un hub que capti les tendències i canvis tecnològics que es produeixen a Corea del Sud per traslladar-los al teixit empresarial català i accelerar així els seus processos de transformació.

Aquesta iniciativa, que ja es va posar en marxa a principis d’any a l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley, contempla entre d’altres accions que empreses i entitats catalanes amb un alt potencial de creixement puguin sol·licitar l’elaboració d’informes personalitzats per conèixer tendències, altres empreses o startups i nous models de negoci per detectar riscos i oportunitats que poden afectar al seu sector, així com l’organització d’estades d’empreses i clústers catalans a Corea del Sud orientats a la validació sobre el terreny de les seves línies d’innovació i a trobar noves oportunitats de cooperació tecnològica d’àmbit internacional.

El vincle entre les empreses catalanes i les coreanes

Actualment Corea del Sud lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg. Anualment destina més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el primer país de l’OCDE que més inverteix en aquest àmbit amb un important pes de la inversió privada (3,14%).

Les exportacions catalanes a Corea del Sud s’han doblat en els últims cinc anys i han sumat gairebé 460 milions d’euros al 2018. Aquestes exportacions són principalment dels sectors dels productes càrnics (27,4%), el farmacèutic (13%) i el plàstic (9,4%), Actualment prop de 2.000 empreses catalanes exporten al país asiàtic, mentre que les empreses catalanes que hi exporten de manera regular (és a dir, que han exportat al país els darrers quatre anys de manera consecutiva) han augmentat un 75% en els darrers 5 anys. Precisament amb l’objectiu d’impulsar les relacions comercials entre ambdós territoris, ACCIÓ va obrir-hi l’any 2012 l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Seül.

L'any 2017 la Generalitat va signar un acord de col·laboració amb el National Research Council of Science and Technology (NST), la principal entitat d'R+D de Corea del Sud