ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Una regió colombiana tria la tecnologia de l’empresa catalana Meteosim per millorar la seva qualitat de l’aire

Meteosim
  • Per aquest projecte d’internacionalització, Meteosim ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través de l’oficina de Bogotà.
  • La tecnologia creada per Meteosim analitza grans volums d’informació mitjançant algoritmes de ‘big data’ per determinar l’origen i prendre mesures preventives en cas d’episodis de mala qualitat de l’aire.

L’empresa catalana Meteosim, especialitzada en l’aplicació de models numèrics en l’àmbit de la meteorologia i de la qualitat de l’aire, participa en un projecte a Colòmbia per millorar la gestió de la contaminació atmosfèrica al departament de Cundinamarca, la regió on es troba la capital del país, Bogotà. Meteosim, que es va establir a Colòmbia al 2016, introduirà el seu sistema de pronòstic del temps i de qualitat de l’aire en un centre de control mediambiental més ampli.

Per aquest projecte, Meteosim ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Bogotà. De fet, les oficines de Meteosim a Colòmbia estan ubicades a les instal·lacions d’ACCIÓ a la capital del país. Actualment, segons dades d’ACCIÓ hi ha 262 filials catalanes establertes a Colòmbia.

Meteosim ha desenvolupat un conjunt de mòduls de pronòstic meteorològic i de gestió de la qualitat de l’aire que mitjançant algoritmes de big data analitzen la dispersió de contaminants (com ara material particulat, monòxid de carboni o òxids de nitrogen) i les causes que poden provocar emergències ambientals. Aquesta tecnologia permet determinar l’origen d’episodis d’elevada contaminació atmosfèrica, elaborar el pronòstic meteorològic i anticipar-se així a situacions crítiques de manera preventiva. La solució de l’empresa catalana formarà part d’un sistema integral de gestió ambiental situat a Cundinamarca, un dels més avançats de tot América Llatina, que ha desenvolupat l’empresa colombiana SKG Tecnología.

D’acord amb Oriol de Tera, CEO de l’empresa catalana, Meteosim “treballa amb models numèrics meteorològics i de dispersió de contaminants per aportar solucions a dos grans reptes de la nostra societat com son la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic”. Ens basem en les lleis de la física que descriuen el comportament de l’atmosfera i això suposa una gran generació d’informació, que ha de ser processada i analitzada en molt poc temps, on el repte és donar una resposta fàcil a una pregunta molt complexa”, assegura.

Meteosim, amb seu al Parc Científic de Barcelona, treballa tant per a l’administració pública de ciutats i regions, com per empreses privades dels “sectors sensibles a la meteorologia, el canvi climàtic i la qualitat de l’aire” com el de l’energia, les infraestructures, mineria i oil&gas, assegura el CEO de l’empresa. Fundada al 2003, l’empresa catalana compta actualment amb una quinzena de treballadors i ha realitzat projectes per a més de 30 països d’arreu del món. De fet, Meteosim compta també amb el suport de l’Oficina d’ACCIÓ a Washington, especialitzada en l’assessorament a les empreses catalanes que busquin accedir a les licitacions d’organismes multilaterals internacionals com el Banc Mundial o el Banc Interamericà de Desenvolupament.

Actualment, segons dades d’ACCIÓ hi ha 262 filials catalanes establertes a Colòmbia