ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Consellera Chacón: “Els projectes d'inversió estrangera del Japó a Catalunya s'han duplicat l'últim quinquenni”

La delegació catalana visita la seu de Nissan
  • Després de la trobada, Chacón ha explicat que “Nissan ha refermat el seu compromís amb la planta de Catalunya, ha agraït el suport de la Generalitat a la nova planta de pintura a la Zona Franca i hem compartit projectes de futur sobre el sector de l’automoció i la mobilitat”.
  • A la reunió també hi han participat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa.
  • Chacón ha donat a conèixer que en els darrers cinc anys s’han registrat 52 projectes d’inversió del Japó a Catalunya per un volum de 930 milions d’euros que han suposat la creació de 4.100 llocs de treball.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha donat a conèixer aquest dimecres des de Yokohama (Japó) que els projectes d’inversió estrangera del Japó a Catalunya s’han duplicat en l’últim quinquenni. La titular d’Empresa i Coneixement ho ha explicat després de reunir-se amb directius de Nissan a la seu central de la multinacional a Yokohama.

Chacón -que ha mantingut una reunió de treball amb Osamu Goto, vicepresident d’Afers Governamentals i Miyuki Takahashi, directora de relacions internacionals de Nissan- ha explicat que durant la trobada “Nissan ha refermat el seu compromís amb la planta de Catalunya i ha agraït el suport de la Generalitat a la nova planta de pintura a la Zona Franca”, que suposarà una inversió de 70 milions d’euros per part de l’empresa japonesa. La consellera ha destacat que la planta de Catalunya va ser la primera que Nissan va obrir a Europa, l’any 1980.

Chacón ha afegit que a la reunió “hem compartit projectes de futur sobre el sector de l’automoció i la mobilitat” i que la companyia “ha destacat l’excel·lent relació amb la Generalitat”, ha subratllat la titular d’Empresa i Coneixement, que ha compartit amb la companyia japonesa el pla de suport a la indústria de l’automoció i de la mobilitat engegat pel Departament d’Empresa i Coneixement per enfortir la competitivitat d’aquest sector industrial a Catalunya.

La reunió, que també ha comptat amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, s’emmarca dins la missió del Port de Barcelona que s’allargarà fins aquest divendres amb l’objectiu d’impulsar els vincles empresarials, logístics i institucionals amb Catalunya.

Trobades amb multinacionals japoneses

A banda de Nissan, la consellera d’Empresa i Coneixement també s’ha reunit amb Otsuka, un dels principals grups farmacèutics del país amb presència a Catalunya des de fa 40 anys, així com amb representants de l’Ajuntament d’aquesta localitat. Durant el viatge, Chacón també s’haurà reunit amb Honda, YKK (el major fabricant del món de cremalleres) o KAO (fabricant de productes de consum per a la cura personal, detergents, productes de cosmètica i components químics bàsics) i operadors turístics com Miki Tourist, entre d’altres.

De la seva banda, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha mantingut trobades de treball amb companyies japoneses del sector dels videojocs com CAPCOM i AKATSUKI o la fabricant de bateries elèctriques AESC. La delegació catalana també s’ha reunit amb entitats públiques com JETRO, l’organisme responsable de promoure i desenvolupar el comerç internacional del Japó, i ha visitat infraestructures com el Port de Yokohama, el primer port comercial del país.

Inversió japonesa a Catalunya

En aquestes trobades de treball, Chacón ha explicat que “els projectes d’inversió estrangera del Japó a Catalunya s’han duplicat l’últim quinquenni”. En concret, entre el 2014 i el 2018 s’han registrat 52 projectes d’inversió d’empreses japoneses a Catalunya (davant els 25 del període 2009-2013), que han suposat una inversió de 930 milions d’euros i la creació de 4.100 llocs de treball, segons dades de l’fDi Markets del Financial Times. Sectorialment, destaquen els projectes d’inversió en els àmbits de l’automoció, els serveis empresarials, l’equipament industrial, l’alimentació i el tèxtil.

La consellera ha assegurat que “al llarg de les últimes dècades hem construït una sòlida relació comercial amb el Japó, i en l’àmbit de la inversió estrangera observem una clara consolidació d’aquestes relacions entre ambdós territoris”. La titular d’Empresa i Coneixement ha subratllat que aquest país “és el cinquè mercat en nombre de projectes d’inversió estrangera a Catalunya en l’últim quinquenni, fet que posa de manifest la capacitat de Catalunya per atreure projectes tecnològics, altament innovadors i en sectors clau per a l’economia catalana”. Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 267 filials d’empreses japoneses a Catalunya.

Un dels actius de Catalunya per dinamitzar aquestes relacions, ha destacat Chacón, és la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ arreu del món, que a banda de donar suport a l’empresa catalana per internacionalitzar-se també assessora les estrangeres per establir-se a Catalunya. En concret, la primera oficina que ACCIÓ va obrir a l’estranger va ser l’any 1988 a Tòquio, conjuntament amb les de Nova York, San Francisco, Hong Kong i Milà. En aquest sentit, la consellera d’Empresa i Coneixement ha destacat que “dels projectes d’inversió estrangera que gestiona ACCIÓ, el Japó és el segon país per volum d’inversió, només per darrera dels Estats Untis”.

Chacón ha insistit que “la Generalitat està determinada a afavorir aquestes relacions comercials i que per això compta amb múltiples aliats, com és el Port de Barcelona, un dels principals agents de la cadena de valor de la exportació a Catalunya i un soci estratègic pel Govern”. En aquest sentit, ha destacat la importància del projecte conjunt Barceloc, que té per objectiu donar suport a les empreses asiàtiques que volen utilitzar Catalunya com el seu centre d’operacions a Europa i el Mediterrani, assessorant-les sobre les condicions logístiques i en àmbits administratius, laborals i fiscals.

La consellera Chacón participa aquesta setmana en una missió organitzada pel Port de Barcelona al Japó