ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat crea la iniciativa ‘Catalonia Exponential’ per aplicar la innovació de Silicon Valley a les empreses catalanes

Amb aquesta iniciativa, presentada per la consellera Chacón aquest dimecres a la tarda a Califòrnia, l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley actuarà com un hub per captar tendències i oportunitats d’innovació disruptiva en aquesta regió per traslladar-les a Catalunya i impulsar la transformació de startups, pimes i grans empreses.

17/01/2019 07:00
Catalonia Exponential
  • Les empreses catalanes podran accedir a una diagnosi per analitzar el seu grau d’escalabilitat, seguir itineraris d’innovació per transformar els seus models de negoci i viatjar a Silicon Valley per validar les seves línies d’innovació, entre d’altres accions.
  • Durant la presentació de la iniciativa, Chacón ha assegurat que “avui, competitivitat significa trobar respostes al tsunami que ens està colpejant i transformant les nostres vides, negocis i mercats: estem preparats per fer front a aquesta nova realitat, estem decidits a accelerar l’economia de la innovació a Catalunya”.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat aquest dimecres a la tarda al Computer History Museum de Mountain View (Silicon Valley, Califòrnia) la nova iniciativa ‘Catalonia Exponentialimpulsada per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, que té per objectiu aplicar la innovació de Silicon Valley a les empreses catalanes. Amb aquesta iniciativa, l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley actuarà com un hub que traslladarà a Catalunya les tendències i canvis tecnològics que s’estan produint en aquesta regió dels Estats Units per accelerar els processos de transformació de startups, pimes i grans empreses catalanes.

Durant la presentació de la iniciativa a Silicon Valley, Chacón ha assegurat que “avui, competitivitat significa trobar respostes al tsunami que ens està colpejant i transformant les nostres vides, negocis i mercats: estem preparats per fer front a aquesta nova realitat, estem decidits a accelerar l’economia de la innovació a Catalunya”. La consellera ha volgut subratllar que “no volem ser Silicon Valley, volem poder jugar a la lliga de Silicon Valley”. En aquest sentit, amb el ‘Catalonia Exponential’, Chacón ha explicat que “volem connectar l’ecosistema de Silicon Valley amb Catalunya i portar la seva mentalitat a Catalunya”.

L’objectiu és transformar les empreses catalanes perquè aprofitin els canvis disruptius provocats per les noves tecnologies en oportunitats de creixement exponencial”, ha anunciat. En aquest sentit, la consellera d’Empresa i Coneixement ha fet referència a tecnologies com el blockchain, la impressió 3D,  la biotecnologia, el big data, la realitat augmentada i virtual, l’Internet de les Coses (IoT) o la intel·ligència artificial.  “Hem d’exposar l’empresa catalana als canvis que està provocant la convergència d’aquestes tecnologies, ajudar-la a convertir-les en oportunitats i contribuir així a la competitivitat de tot el teixit productiu”, ha destacat.

Es tracta d’una iniciativa que comença a l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a Silicon Valley, considerada una de les regions més innovadores del món, i que posteriorment es preveu estendre a altres oficines de la xarxa. En aquest sentit, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha subratllat que “fa 30 anys, ACCIÓ va començar a donar suport a les empreses per fer els primers passos per internacionalitzar-se i innovar. Avui també donarem al teixit empresarial les eines per innovar de manera disruptiva i transformar-se”.

La iniciativa està liderada per Marc Bonavia, nou director de l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley. Durant la seva intervenció, Bonavia ha explicat que “la innovació és el procés que permet a una empresa millorar alguna cosa que ja existeix”, mentre que “la innovació disruptiva és la que dona lloc a una cosa nova que deixa obsolet el que ja existia”. “Aquest és el model que hem d’impulsar”, ha destacat, i ha emfatitzat que “cal comprendre com les tecnologies convergents pertorbaran qualsevol indústria i crearan un avantatge per a aquells que estiguin preparats”.

 Accions a Catalunya i als Estats Units

‘Catalonia Exponential’ contempla accions a Catalunya i als Estats Units, entre les quals destaquen:

  • Itinerari d’innovació: s’ha dissenyat un programa de diverses fases que preveu des d’esdeveniments de sensibilització a Catalunya perquè l’empresa conegui què és la innovació disruptiva, una diagnosi en profunditat per analitzar el seu grau d’escalabilitat fins a l’acompanyament personalitzat per implantar la metodologia que li permeti transformar els seus models de negoci.
  • Antena d’innovació: l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley actuarà com una antena tecnològica per a les empreses i entitats d’arreu de Catalunya amb un alt potencial de creixement, que podran sol·licitar l’elaboració d’informes personalitzats per conèixer tendències, altres empreses o startups i nous models de negoci per detectar riscos i oportunitats que poden afectar al seu sector.
  • ‘Disrupt Tours’: s’organitzaran estades d’empreses i clústers catalans a Silicon Valley orientats a la validació sobre el terreny de les seves línies d’innovació i a trobar noves oportunitats de cooperació tecnològica d’àmbit internacional. Aquests viatges també s’adreçaran a les Comunitats RIS3CAT (agrupacions d’empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D en àmbits claus com la impressió 3D, la mobilitat connectada, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària i l’aigua).
  • Road to Silicon Valley’: el proper mes de febrer començarà el ‘Road to Silicon Valley’, un programa immersiu de 6 setmanes perquè fins a 8 startups amb alt potencial d’escalabilitat puguin validar el seu model de negoci en aquesta regió. Es combinaran sessions pràctiques a Barcelona amb una estada de 15 dies a Silicon Valley.
  • Comunitat Global: ‘Catalonia Exponential’ ampliarà i consolidarà les relacions entre els professionals catalans a Silicon Valley i l’ecosistema d’innovació a Catalunya com a punt de partida de la creació d’una comunitat global que serveixi per multiplicar la creació d’oportunitats de cooperació tecnològica i d’innovació.
  • Captació d’inversió estrangera a Catalunya: la iniciativa també impulsarà la captació d’inversions estrangeres d’empreses tecnològiques a Catalunya, ja sigui de multinacionals americanes amb seu a San Francisco i Silicon Valley, com els anomenats unicorns (empreses que tenen un valor superior als mil milions de dòlars). Actualment, amb un 18,7% del total, els Estats Units són el país que encapçala el rànquing de les 1.082 d’empreses estrangeres tecnològiques a Catalunya.

 

Galeria d'imatges

cexp-1

 

cexp-2

 

cexp-3

 

'Catalonia Exponential’ contempla accions a Catalunya i als Estats Units, com ara l'itinerari d'innovació, l'antena d'innovació, els 'disrupt tours' o el 'Road to Silicon Valley', entre d'altres