ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Creix un 51% en un any el finançament de startups catalanes a través de les plataformes de ‘crowdequity’

Segons dades d'ACCIÓ, 25 startups han aconseguit 17,3 milions d'euros de finançament aquest 2019 mitjançant les plataformes de finançament col·lectiu d'inversió (crowdequity) catalanes

01/03/2020 11:30
Crowdequity
  • Per sectors, destaquen les startups de les TIC, les ciències de la vida, l’àmbit industrial i les tecnologies netes que s’han finançat amb aquestes plataformes el 2019.

25 startups catalanes han aconseguit 17,3 milions d’euros de finançament a través de les plataformes de crowdequity catalanes aquest 2019. Segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, es tracta d’un 51% més de finançament en comparació amb el 2018, quan es van registrar 11,4 milions d’euros. De fet, és la xifra més alta dels últims sis anys, des que es van posar en marxa aquestes entitats a Catalunya.

Les plataformes digitals de crowdequity, o finançament col·lectiu d’inversió, es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma web agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Actualment Capital Cell, Crowdcube i The Crowd Angel són les tres entitats de crowdequity acreditades per ACCIÓ.

Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “aquest 2019 l’equity crowdfunding assoleix xifres d’inversió rècord a Catalunya i es consolida com un instrument financer alternatiu de primer nivell, a poca distància d’alternatives consolidades i amb més anys de recorregut com les xarxes d’inversors privats”.

Aquest 2019 més de 58 empreses catalanes han presentat els seus projectes als inversors en l’àmbit de l’equity crowdfunding, dels quals finalment 25 han obtingut finançament. Per exemple, destaquen rondes d’inversió d’empreses com Bionure (1,3 milions d’euros), Made Of Genes (1,2 milions d’euros), Devicare (1.6 milions d’euros), Pangea Aerospace (0.9 milions d’euros) o Goodgut (0.5 milions d’euros). El valor mitjà de cada operació ha estat al voltant de 700.000 euros. Sectorialment, en el període 2017-2019 les TIC són l’àmbit que ha captat un volum d’inversió més elevat (44%), seguides de les ciències de la vida (39%) i la indústria (13%).

De fet, “la inversió a Catalunya vehiculada a través d’aquest tipus de plataformes ha crescut en volum i percentatge els darrers anys respecte el total de la inversió a Europa, fet que posa de manifest la ràpida adopció d’aquests instruments alternatius per part de les startups catalanes, subratlla Romero. En concret, segons les dades més recents d’àmbit europeu de l’European Alternative Finance Benchmarking Industry Report de la Universitat de Cambridge, el volum d’inversió a Europa de l’equity crowdfunding el 2017 va ser de 211 milions d’euros, de manera que Catalunya representa el 4,7% del total (9,9 milions d’euros). Es tracta d’un percentatge que duplica el de l’any 2015, quan va representar el 2,3% del total.

Aquest 2019 més de 58 empreses catalanes han presentat els seus projectes als inversors en l’àmbit de l’equity crowdfunding