ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'empresa catalana AIS guanya una licitació del Banc Africà del Desenvolupament per optimitzar el seu sistema de garanties financeres

La consultora, especialitzada en la gestió del risc i la transformació digital de la banca, avaluarà i millorarà el sistema de qualificació del risc i fixació dels preus de l'entitat africana, que els permet assegurar la viabilitat d'un préstec a partir de l'anàlisi de diferents variables en una cinquantena de països.

AIS
  • Per accedir a aquest projecte, AIS ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Washington, especialitzada en l’assessorament a les empreses catalanes que busquin accedir a les licitacions d’organismes multilaterals internacionals.
  • Amb una plantilla d’un centenar de treballadors, l’empresa catalana ofereix serveis basats en l’anàlisi de dades i l’aplicació de la intel·ligència artificial per optimitzar la presa de decisions a les empreses.

L’empresa catalana Aplicacions d’Intel·ligència Artificial (AIS), dedicada a la consultoria per a sectors com el financer, el tecnològic i el retail, ha guanyat una licitació del Banc Africà del Desenvolupament (AfDB) per optimitzar el seu sistema de garanties financeres. L’objectiu del projecte és avaluar el sistema actual de l’entitat per qualificar el risc i fixar els preus dels seus productes de garantia, així com dissenyar un nou model més eficient.

Per accedir a aquest projecte, l’empresa catalana ha rebut el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Washington D.C, especialitzada en l’assessorament a les empreses catalanes que busquin accedir a les licitacions d’organismes multilaterals internacionals com el Banc Mundial.

El sistema de garanties permet a les entitats financeres assegurar la viabilitat d’un préstec a partir de l’anàlisi de diferents variables que determinen el nivell de risc d’un projecte que els ha sol·licitat finançament. Les entitats calculen el preu d’aquest préstecs tenint en compte el risc al qual s’enfronten.

El Banc Africà del Desenvolupament és un organisme financer que té per objectiu impulsar el desenvolupament econòmic sostenible dels països africans. Aquesta entitat mobilitza i ofereix recursos per a la inversió en els països en què treballa, a més d’oferir assessorament en polítiques públiques. Entre els seus objectius prioritaris es troben el desenvolupament d’infraestructures, la industrialització del continent, la integració regional, el desenvolupament del sector privat o la millora de la qualitat de vida al continent.

Aquest projecte, que s’ha iniciat aquest gener, s’allargarà fins al juliol del 2020 i es desenvoluparà a la seu central de l’AfDB a Abidjan (Costa d’Ivori) des d’on l’entitat dona servei a prop d’una cinquantena de països africans. “L’objectiu que perseguim amb aquest projecte és afavorir l’arribada del crèdit als sol·licitants, però al mateix temps vetllem perquè el banc sigui suficientment competitiu i pugui obtenir una certa rendibilitat”, assegura Daniel Torrents, responsable de desenvolupament de negoci d’AIS a Àfrica.

D’acord amb Torrents, “el sistema de garanties és un instrument, habitualment públic, que permet instrumentalitzar ajuts a sectors que necessiten un major recolzament, de manera que contribueix a reforçar el teixit econòmic, ja que facilita i activa els crèdits a les pimes, que són qui creen ocupació”. Es tracta d’operacions que “possiblement no serien finançades per la banca comercial donat el seu elevat risc, però gràcies a la garantia d’entitats com l’AfDB, aquest es mitiga i es formalitzen”, explica l’executiu.

AIS  estructura el projecte en dues fases. En primer lloc, l’empresa catalana durà a terme una diagnosi de les pràctiques actuals de l’AfDB a l’hora de qualificar el risc i fixar els preus de les seves garanties per a d’operacions dirigides al sector privat. En un segon estadi, AIS farà recomanacions al banc per millorar la seva estratègia vigent. En aquest sentit, desenvoluparan dos nous models: un de qualificació del risc dels seus productes de garantia i un altre que optimitzi el procediment de fixació del preu d’aquest tipus de productes, adaptant aquestes solucions a les característiques de cadascun dels països on el Banc Africà de Desenvolupament dona servei.

AIS, que treballa al mercat africà des del 2010, ofereix els seus serveis a bancs, entitats financeres i de microcrèdit d’arreu del continent. L’empresa catalana s’especialitza en l’anàlisi de dades i el desenvolupament de sistemes de suport a la presa de decisions, aplicant tècniques d’intel·ligència de negoci i d’intel·ligència artificial, com el machine learning. Entre d’altres, disposa de models d’avaluació de sol·licituds de crèdit, de detecció del frau o de software especialitzat per gestionar aquests models i fer un seguiment del risc de les entitats.

Fundada al 1987, AIS s’especialitza en la consultoria estratègica, financera i tecnològica i ofereix serveis de digitalització, anàlisi de dades, predicció i optimització de processos. Amb un centenar de treballadors, l’empresa factura prop de 6 milions d’euros i té oficines a Buenos Aires, Bogotà, Santiago de Xile i Ciutat de Mèxic, a banda de la seu central de Barcelona. Amb aquest nou projecte, l’empresa catalana té previst disposar de projectes actius en uns setanta països europeus, africans i llatinoamericans.

AIS, que treballa al mercat africà des del 2010, ofereix els seus serveis a bancs i entitats financeres d'arreu del continent