ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana Onalabs crea un pegat que monitoritza el lactat dels esportistes a través de la suor

A través del dispositiu que s'adhereix a la pell, un conjunt de sensors monitoritzen els nivells de lactat de manera no invasiva perquè l'esportista pugui conèixer el seu estat físic en tot moment i optimitzar el seu rendiment a través d'una aplicació al telèfon mòbil o rellotge intel·ligent.

El dispositiu d'Onalabs, que monitoritza el lactat dels esportistes
  • Onalabs ha rebut un ajut directe de 75.000 euros de la línia Startup Capital d’ACCIÓ, destinat a startups tecnològiques en fase inicial.
  • Fundada al 2016, la startup catalana té previst començar a comercialitzar el dispositiu a finals d’any i dirigir-lo tant a esportistes amateurs com a atletes d’alt rendiment i metges de l’esport.

La startup catalana Onalabs ha desenvolupat un dispositiu que mesura els nivells de lactat dels esportistes a través de la suor de manera no invasiva i sense necessitat de realitzar una anàlisi de sang. Es tracta d’un pegat que s’enganxa a la pell i que monitoritza el lactat en temps real per ajudar l’esportista a optimitzar el seu rendiment, al mateix temps que minimitza les probabilitats de lesions, amb l’objectiu de millorar les metodologies d’entrenament.

Onalabs ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

El dispositiu d’Onalabs està format per un sensor d’un sol ús que mesura contínuament la concentració de lactat i d’un hardware que incorpora altres tipus de sensors i l’electrònica. La informació és processada per un conjunt d’algoritmes que ha desenvolupat la startup i posteriorment es transmet -per wifi o Bluetooth- al telèfon mòbil o rellotge intel·ligent a través d’una aplicació que ofereix recomanacions personalitzades a cada esportista. D’aquesta manera, l’usuari pot conèixer millor el seu estat físic i el seu rendiment muscular i esportiu.

Segons el director general d’Onalabs, Josep Cardona, la motivació per dur a terme el projecte es troba en el fet que “actualment molta gent segueix rutines d’entrenament, però no coneix prou ni el seu cos ni els seus límits, fet que comporta riscos per la salut“. D’acord amb Cardona, “si es monitoritza en temps real el nivell de lactat, es pot preveure millor la fatiga muscular, un element clau del rendiment esportiu, i així adaptar l’entrenament, tant en el cas d’esportistes amateurs com d’elit”. Segons el director general de l’empresa, “el valor afegit del dispositiu d’Onalabs rau en poder conèixer el nivell de lactat mentre s’està entrenant i el fet d’aconseguir-ho a través de la suor i no de la sang, com s’està fent actualment”. Això permet obtenir resultats de manera molt més eficient i còmode per a l’usuari.

Onalabs també preveu que els metges i entrenadors responsables de fer el seguiment físic dels esportistes, ja siguin amateurs o d’elit, puguin rebre la mateixa informació que els atletes per poder adequar les seves rutines en tot moment. D’aquesta manera “l’equip que acompanya l’esportista pot adaptar l’entrenament i les càrregues de treball perquè pugui arribar al seu màxim rendiment i evitar lesions importants”, explica Cardona.

Onalabs, fundada a finals del 2016 a Barcelona, té actualment un equip de vuit persones. La startup preveu començar a comercialitzar el seu dispositiu a finals del 2020, ja que actualment es troba en un procés de validació del prototip del producte amb un equip de metges esportius. D’altra banda, Onalabs té oberta una ronda de finançament per accelerar la introducció del producte al mercat.

Onalabs també preveu que els metges i entrenadors responsables de fer el seguiment físic dels esportistes, ja siguin amateurs o d'elit