ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat impulsa amb 50.000 euros les plataformes de finançament alternatiu catalanes

ACCIÓ renova el conveni amb les plataformes Capital Cell, Crowdcube, ECrowd!, Finanzarel i Novicap per impulsar la seva activitat i facilitar així l’accés d’emprenedors, empreses i startups al finançament.

15/10/2020 11:00
ACCIÓ renova el conveni de suport a les plataformes fintech catalanes
  • Es tracta d’entitats de finançament alternatiu que operen a través d’internet en el camp del finançament col·lectiu d’inversió i de préstecs; així com en el descompte de factures.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- ha renovat aquesta setmana el conveni de col·laboració amb les plataformes de finançament alternatiu catalanes per impulsar la seva activitat. L’acord contempla que ACCIÓ destini 50.000 euros a les entitats catalanes Capital Cell, Crowdcube, ECrowd!, Finanzarel i Novicap per tal que desenvolupin els seus propis plans de difusió i augmenti així el seu ús i coneixement per part de les empreses catalanes. Aquest acord de renovació del conveni signat a finals del 2019 reforça el compromís d’ACCIÓ per fomentar un sector estratègic per al creixement empresarial a Catalunya.

Durant l’acte de signatura, que s’ha celebrat de manera telemàtica, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que renovar l’impuls a l’activitat d’aquestes plataformes “és més necessari que mai en el context de la Covid-19, on les necessitats de finançament són més elevades i aquestes opcions permeten diversificar-lo més enllà del bancari”.

Segons Romero, “és imprescindible que les empreses i startups coneguin totes les possibilitats que els ofereixen aquestes plataformes per tal de facilitar els seus processos de creixement o inversió”. Pel conseller delegat d’ACCIÓ, “aconseguir que les empreses ampliïn les seves fórmules de finançament es tradueix en més activitat, més oportunitats i més resiliència empresarial”. A més, l’impuls a la difusió d’aquestes plataformes, “contribueix també a la digitalització empresarial i del sector”, conclou Romero.

A banda del conseller delegat d’ACCIÓ, el conveni l’han signat per part de les plataformes el director de Capital Cell, Daniel Oliver; el director d’Ecrowd, Jordi Solé; el president de Finanzarel, Paulino de Evan; el fundador i COO de NoviCap, Marc Antoni Macià; i el director d’Operacions i cofundador de Crowdcube, Oriol Cordon. Es tracta d’entitats que faciliten capital, préstecs o descomptes de factures a través d’internet:

  • Les plataformes digitals de crowdequity (Crowdcube i Capital Cell), o finançament col·lectiu d’inversió, es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Els imports en aquest cas poden oscil·lar entre els 100.000 i els 300.000 euros.
  • De la seva banda, l’invoice trading (Finanzarel i Novicap) es dirigeix a pimes que descompten factures per necessitats puntuals de tresoreria de l’empresa. Acostumem a ser d’imports que varien entre els 3.000 i 20.000 euros, principalment.
  • En el cas de les plataformes de crowdlending (Ecrowd), o finançament col·lectiu de préstecs, es posen en contacte inversors amb pimes que ja tenen capacitat de generar ingressos però que necessiten un préstec. L’entitat analitza el risc de l’empresa i en fa públic el ràting a la pàgina web el seu projecte perquè els inversors facin les seves aportacions. Aquests préstecs poden arribar als 150.000 o 200.000 euros.

Les empreses interessades en accedir al finançament alternatiu poden fer-ho a través del Recomanador de Finançament Alternatiu, una eina online que recomana de manera interactiva, gratuïta i personalitzada les eines de finançament alternatiu que més s’adapten a cada empresa catalana. També poden dirigir-se al Servei d’Assessorament Financer d’ACCIÓ, un servei també gratuït i personalitzat que consisteix en l’elaboració d’un informe financer que radiografia la situació de l’empresa, l’anàlisi de les eines i mecanismes que més s’adapten al seu projecte i l’acompanyament a les trobades i reunions amb les possibles plataformes o entitats finançadores.

Aquestes eines permeten diversificar i digitalitzar les vies de finançament empresarial en un moment on és més necessari que mai pels efectes de la pandèmia de la Covid-19