ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

13 clústers del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient s’integren a un programa de mentoria liderat per ACCIÓ

El Cluster Mentoring Reloaded Programme oferirà una guia per incrementar la capacitació en la gestió d’organitzacions de clústers i permetrà afavorir la cooperació entre els països mediterranis i europeus

25/02/2021 10:00
13 clústers del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient s’integren a un programa de mentoria liderat per ACCIÓ
  • El programa, que es realitza de manera 100% virtual, compta amb 13 mentors de França, Itàlia, Palestina, Polònia, Àustria i Espanya que treballaran durant 10 mesos amb cadascun dels clústers participants.

13 clústers d’Egipte, el Marroc, Tunísia, Jordània i Palestina s’han integrat a un programa de mentoria liderat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa -depenent del Departament d’Empresa i Coneixement. Es tracta del Cluster Mentoring Reloaded Programme, que permetrà a cadascun d’aquests clústers disposar d’un mentor individual durant 10 mesos que els ajudi a optimitzar l’aprenentatge en la gestió d’organitzacions de clústers. Alhora, el programa també afavoreix la cooperació entre els països mediterranis i europeus i es completarà amb tres reunions conjuntes i sessions de tutoria grupal.

Després d’una primera edició liderada per France Clusters, ACCIÓ és l’encarregada de coordinar el programa Cluster Mentoring Reloaded d’enguany. Un lideratge que dona continuïtat a accions com les de novembre de 2018, on ACCIÓ ja va acollir 11 clústers del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient per formar-se i conèixer casos d’èxit catalans.

Durant els 10 mesos del programa, a banda del mentoratge individualitzat, els participants mantindran tres reunions conjuntes i rebran sessions de tutoria grupal. Les limitacions actuals de mobilitat a causa de la COVID-19 han obligat a convertir el programa a un format totalment en línia.

L’objectiu del programa és generar un impacte en la millora de les competències clau de gestió per proporcionar serveis de més valor afegit als membres dels clústers i iniciar relacions concretes de col·laboració entre tots els participants.

Un programa emmarcat en la iniciativa The Next Society

El programa Cluster Mentoring Reloaded es posa en marxa en el context del The Next Society - Cluster Booster Track, un programa d'aprenentatge i reforç peer-to-peer que ajuda els clúster managers de la regió Middle East and North Africa (MENA) a millorar les seves habilitats de gestió, multiplicar les seves oportunitats de negoci i obrir nous canals de col·laboració entre clústers a escala nacional, regional i internacional.

El programa combina formació entre homòlegs i el desenvolupament de capacitats amb missions de desenvolupament empresarial que donen visibilitat internacional als clústers MENA. Totes les accions ajuden a desenvolupar la cooperació estratègica entre clústers UE i MENA, donant suport a la creació d’una forta comunitat de clústers. Per tal de mantenir i donar suport als intercanvis regulars entre aquesta comunitat, s'ha creat la xarxa de col·laboració en línia i-Community.

Una altra activitat que ACCIÓ coordina dins del marc d’aquest projecte son dos dos itineraris de transformació grupals utilitzant metodologies d’innovació disruptiva, que està previst que tinguin lloc durant 2021.

The Next Society és una comunitat oberta de change-makers involucrats amb la innovació i el desenvolupament econòmic, coordinat per ANIMA Investment Network. Reuneix empresaris, inversors, empreses, ONG, centres públics i privats d’innovació, recerca i desenvolupament econòmic d’Europa i dels països mediterranis. Actualment, ja reuneix una xarxa de més de 300 organitzacions empresarials i d’innovació, recerca i inversió, 2.500 pimes internacionals i empresaris de 30 països. The Next Society també engloba un pla d’acció de quatre anys (2017-2020), cofinançat per la UE fins al 90% per un pressupost global de 7,8 milions d’euros.

Durant els 10 mesos del programa, a banda del mentoratge individualitzat, els participants mantindran tres reunions conjuntes i rebran sessions de tutoria grupal

Serveis relacionats