ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

ACCIÓ lidera un projecte europeu per innovar en política clústers

La iniciativa Clusters Innovation Programme (CLIP) compta també amb la participació d’entitats de Dinamarca i Baixa Àustria amb l’objectiu de perfeccionar els programes de clústers per contribuir a millorar la seva competitivitat

08/03/2021 09:00
ACCIÓ lidera un projecte europeu per innovar en política clústers

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, liderarà un projecte europeu per a impulsar la innovació en l’àmbit dels clústers. El projecte, anomenat Clusters Innovation Programme (CLIP), té l’objectiu de perfeccionar els programes de clústers, mitjançant serveis personalitzats, contribuint així a millorar la competitivitat de les regions.

A banda de Catalunya, Dinamarca i Baixa Àustria també participaran en la iniciativa, que s’emmarca en el programa Horitzó 2020. Així, ACCIÓ representa Catalunya com a impulsor del programa Catalunya Clústers, mentre que Cluster Excellence Denmark serà l’entitat que coordinarà el projecte a Dinamarca i, Ecoplus, la de Baixa Àustria. El projecte tindrà una durada d’un any i disposarà d’un pressupost global de 50.000€, atorgat per la Comissió Europea.

En concret, el projecte se centrarà en tres àmbits per millorar els programes de clústers de les regions participants: analitzar la rellevància de desenvolupar un programa de clústers multinivell; millorar la governança del sistema, i treballar una millor integració de la política de clústers amb altres polítiques. En el context de la iniciativa, s’organitzaran activitats com ara reunions de treball, focus grups amb organitzacions clústers així com webinars i esdeveniments de difusió. En una darrera fase s’elaborarà un document amb propostes de millora i de canvis per a perfeccionar les polítiques i els instruments que cada territori utilitza per impulsar els clústers. El resultat aspira a reforçar les organitzacions clúster per tal que puguin donar uns serveis més adaptats als seus socis.

Catalunya ja ha col·laborat anteriorment amb entitats d’Àustria i Dinamarca en matèria de clústers. És el cas de diverses iniciatives emmarcades dins del projecte European Cluster Excellence Initiative, dirigides a la millora i professionalització de les organitzacions de clústers, així com del seu nivell de transparència i de l'actual sistema de certificació de clústers a escala europea.

Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinèrgies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. En formen part 2.600 socis, que representen un teixit divers d’actors, ja que un 66% són pimes, un 11% de grans empreses, un 11% de centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement; un 10% de startups, entre altres agents de l’entorn.

Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa que té l’objectiu d’ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres.

El projecte tindrà una durada d’un any i disposarà d’un pressupost global de 50.000€, atorgat per la Comissió Europea

Serveis relacionats