ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat i una desena d’agents tecnològics i econòmics catalans creen un ‘hub’ per a la transformació digital de les pimes

Anomenat DIH4CAT, està impulsat per la Generalitat, Foment del Treball, PIMEC, Eurecat, el CVC, l’ICFO, i2CAT, Leitat, la UPC, el Barcelona Supercomputing Center i IESE Business School

26/05/2022 02:00
La Generalitat i una desena d’agents tecnològics i econòmics catalans creen un ‘hub’ per a la transformació digital de les pimes
  • El Departament de la Vicepresidència destinarà 1M€ per a ajuts de fins a 10.000 euros perquè un centenar de pimes a l’any puguin fer proves i tests en l’àmbit de les comunicacions intel·ligents, la ciberseguretat, la robòtica, la impressió 3D, la fotònica, la supercomputació o la intel·ligència artificial.
  • Aquest dijous s’han reunit al Palau de Pedralbes els representants de la Generalitat i les entitats que formen part del DIH4CAT per a l’arrencada de la iniciativa.

La Generalitat de Catalunya i una desena d’agents econòmics, centres tecnològics i de coneixement catalans han anunciat aquest dijous la creació del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) per accelerar la incorporació de tecnologia avançada per part de les empreses i institucions catalanes. Es tracta d’un consorci publicoprivat impulsat pel Departament d’Empresa i Treball mitjançant ACCIÓ, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Foment del Treball, PIMEC, Eurecat, el CVC, l’ICFO, la Fundació i2CAT, Leitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Barcelona Supercomputing Center i IESE Business School.

El Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), que aspira a ser un dels European Digital Innovation Hubs seleccionats per la Comissió Europea, és un ecosistema d'innovació regional, coordinat amb els principals agents de suport a la digitalització a Catalunya, i orientat a satisfer els reptes de la indústria (i en especial de les pimes) i administracions públiques a través del testeig de tecnologia avançada, com a pas previ a la implantació. El DIH4CAT es configura com un centre de serveis en xarxa, a manera de "finestreta única" a través de la qual les empreses i les institucions públiques poden accedir a capacitat, solucions i infraestructures tecnològiques per impulsar la seva transformació digital.

Els serveis que el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) posa a disposició de les pimes, startups i entitats públiques són principalment: serveis de testeig i experimentació de tecnologies digitals avançades a través de l’accés a infraestructures tecnològiques de referència; capacitats digitals i tecnologies avançades; consultoria tecnològica prèvia al testeig; formació tecnològica especialitzada; connexió amb l’ecosistema d’innovació, i assessorament en la cerca de finançament.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar que les pimes catalanes puguin fer proves i testeigs als laboratoris i infraestructures dels membres del DIH4CAT abans d’invertir per implementar-les als seus negocis. Així, amb un pressupost inicial d’1 milió d’euros dedicat per part del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, s’atorgaran ajuts de fins a 10.000 euros per a més de 100 pimes catalanes perquè puguin dur a terme aquestes proves de concepte, desenvolupament de prototips o assajos. Les tecnologies que podran testejar estaran vinculades amb la impressió 3D, la robòtica i la fabricació avançada, la supercomputació/quàntica, la ciberseguretat, la intel·ligència artifificial, el big data, l’IoT, la 5G i la fotònica.

Després de reunir-se amb tots els membres del DIH4CAT aquest dijous al Palau de Pedralbes per donar el tret de sortida a la iniciativa, el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que “aquest gran projecte de país que és el DIH4CAT és una nova mostra de l’esperit col·laboratiu que hi ha a Catalunya per impulsar els vectors de competitivitat de les nostres empreses, la connexió amb Europa i especialment la transformació tecnològica i digital”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “es tracta d’un projecte estratègic que aglutina els actors tecnològics i de coneixement més rellevants de Catalunya, que tenen i tindran un rol crucial per impulsar la transformació digital del teixit industrial del país”. “El DIH serà clau per tal que més pimes duguin a terme processos de digitalització avançada i contribuirà, per tant, que Catalunya faci un salt endavant des d’un punt de vista tecnològic”, ha subratllat.

El Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) també posa a disposició de les empreses una eina d’autoorientació per analitzar el seu grau de maduresa digital d’una manera ràpida, senzilla i àgil. Després de fer l’autodiagnòstic, les empreses poden obtenir automàticament un informe personalitzat amb l’avaluació de la maduresa digital, seguit d’un conjunt de recomanacions i propers passos per avançar en la transformació digital, i acompanyat amb la identificació dels principals recursos d’interès del DIH4CAT i dels nodes tecnològics que l’integren.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar que les pimes catalanes puguin fer proves i testeigs als laboratoris i infraestructures dels membres del DIH4CAT abans d’invertir per implementar-les als seus negocis

Serveis relacionats