ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

ACCIÓ i l’AMB signen un conveni per impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses metropolitanes

Les dues entitats organitzaran sessions de formació, identificaran oportunitats de negoci al món i desplegaran conjuntament plataformes de promoció de la innovació oberta

18/03/2023 10:00
ACCIÓ i l’AMB signen un conveni per impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses metropolitanes
  • També col·laboraran per facilitar la captació d’inversions al territori i per donar suport a aquelles empreses estrangeres que ja estan establertes a Catalunya.
  • L’acord posa el focus en la reindustrialització i reactivació econòmica de la metròpolis de Barcelona, mitjançant l’enfortiment dels sectors amb més potencial industrial i de valor afegit, com la indústria 4.0 o l’economia verda i circular.

ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han signat un conveni de col·laboració per impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses metropolitanes, així com per captar inversions estrangeres al territori.

Sota aquest acord de col·laboració, ambdues entitats desplegaran un programa de suport a la projecció exterior de les empreses del territori metropolità i de les activitats econòmiques que hi tenen lloc. En concret, les dues entitats col·laboraran en l’organització de sessions de formació, d’intercanvi de coneixements, identificació d’oportunitats de negoci i informació sobre programes i ajuts dirigits a aquelles empreses que busquin expandir els seus negocis. També es contempla la possibilitat d’organitzar missions comercials conjuntes enfocades a aquelles empreses que s’inicien en l’exportació, en el marc del programa de l’AMB ExportMetropolis.

D’altra banda, un altre dels objectius del conveni és augmentar la capacitat d’innovació del territori metropolità, així com fomentar les iniciatives conjuntes entre empreses, startups i emprenedors. Mitjançant el desplegament d’una nova figura, l’agent d’innovació, es donaran a conèixer a les empreses del territori recursos i oportunitats d’innovació. Alhora, també desplegaran conjuntament plataformes virtuals que exerciran de punt de trobada per a les iniciatives emprenedores, perquè les empreses puguin descobrir oportunitats i reptes d’innovació oberta. ACCIÓ i l’AMB també col·laboraran en la participació en projectes europeus de foment de la innovació, mitjançant la xarxa Enterprise Europe Network (EEN). En el marc dels objectius de foment de la innovació també es preveu identificar espais que exerceixin de laboratoris per testejar nous productes i tecnologies pilot als sectors de la mobilitat i l’energia.

Pel que fa a la captació d’inversions per al territori, les dues entitats es coordinaran per facilitar l’aterratge d’aquells projectes que es localitzin a l’àrea metropolitana de Barcelona. Entre d’altres, s’inclourà la identificació de l’oferta de sòl als municipis metropolitans per a aquells projectes d’empreses estrangeres que gestiona ACCIÓ mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment. Alhora, s’orientarà les empreses que estiguin treballant en projectes d’inversió sobre incentius municipals, a més d’oferir-los assessorament en àmbits com la mobilitat de directius, la recerca de proveïdors especialitzats o la localització, entre d’altres. A banda, també s’organitzaran reunions i sessions de treball conjuntes en el marc de fires i congressos. Ambdues entitats col·laboraran per oferir suport i acompanyament a aquelles empreses estrangeres que ja estan establertes a Catalunya.

En el marc de l’acord, ACCIÓ i l’AMB també col·laboraran per promoure accions de reindustrialització i reactivació econòmica al territori metropolità, per millorar les inversions i la gestió dels polígons d’activitat econòmica. El conveni també posa el focus en l’enfortiment dels sectors amb més potencial industrial i de valor afegit, com és el cas de la indústria 4.0 o l'economia verda i circular, que resulten estratègics, punters i generadors d’ocupació i emprenedoria arreu del territori. En aquest sentit, les dues entitats treballaran conjuntament amb els serveis locals de promoció econòmica i els agents socioeconòmics de l’àrea.

El conveni posa el focus en l’enfortiment dels sectors amb més potencial industrial i de valor afegit, com la indústria 4.0 o l’economia circular