ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El 8,4% de les empreses catalanes ha incorporat intel·ligència artificial el 2022

El 8,4% de les empreses catalanes ha incorporat intel·ligència artificial el 2022
  • Ho ha donat a conèixer durant una visita a l’empresa catalana Picvisa, que ha creat un sistema d’IA pioner a Europa que separa productes tèxtils de la resta de deixalles a les plantes de reciclatge per poder-los reciclar i potenciar un model d’economia circular.
  • Aquest sistema pioner a Europa separa la roba mitjançant un braç robòtic i permet recuperar fins a 700kg de productes tèxtils cada hora, fet que suposa un estalvi d’aigua superior als 3 milions de litres.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns que el 8,4% de les empreses catalanes ha incorporat intel·ligència artificial (IA) el 2022, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. Es tracta d’un percentatge superior a les que ho van fer l’any 2021 (un 6,7%).

El titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “la intel·ligència artificial va molt més enllà del ChatGPT: és una de les principals tecnologies que explicaran la competitivitat de les empreses els pròxims anys i un dels grans acceleradors del procés de transformació digital que està fent la indústria a escala global”. El conseller ha explicat que “la IA és una tecnologia molt rellevant que permet optimitzar el rendiment de les cadenes de producció, augmentar l’eficiència i obtenir informació abans que passi, fet que permet fer prediccions d’aturades o avaries: tot això es tradueix en un augment de la productivitat”.

Torrent ho ha donat a conèixer durant una visita a l’empresa catalana Picvisa ubicada a Calaf (Anoia), especialitzada en el desenvolupament d’intel·ligència artificial en l’àmbit del reciclatge. Acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, el conseller s’ha reunit amb la consellera delegada de Calaf Grup, Míriam Pujol, el conseller delegat de Calaf Grup, Joan Pujol, i el CEO de Picvisa, Joan Manel Casamitjana.

La companyia ha creat diversos productes i solucions per la recuperació del tèxtil, com un robot que s’ubica a les plantes de reciclatge i que gràcies a la IA és capaç de separar productes tèxtils de la resta de deixalles. “Picvisa és un gran exemple del valor que té la incorporació de la IA a l’empresa i, encara més, en un projecte tan rellevant per impulsar l’economia circular al sector tèxtil, un dels més intensius en l’ús de l’aigua”, ha destacat el conseller.

Mitjançant una càmera que capta les imatges a través de visió artificial i que les processa mitjançant la intel·ligència artificial, el sistema identifica els objectes que passen per una cinta transportadora segons el seu color, forma i composició i reconeix quins són productes tèxtils. Posteriorment, el robot els separa segons aquests paràmetres i els col·loca en diversos recipients.

Aquesta tecnologia d’intel·ligència artificial, pionera a Europa, permet recuperar fins a 700kg de roba cada hora, que si no acabaria incinerada o en abocadors. Així, aquest model d’economia verda i circular permet estalviar 3 milions de litres d’aigua cada hora, el volum necessari per produir aquesta quantitat de productes tèxtils. A banda del robot, Picvisa també ha desenvolupat una màquina més gran que separa la roba a través d’un sistema de bufada i que, en aquest cas, pot recuperar fins a 2.500kg de roba cada hora, amb un estalvi potencial d’11 milions de litres d’aigua/hora.

Segons el CEO de Picvisa, Joan Manel Casamitjana, “la tecnologia, especialment la intel·ligència artificial, pot ser un facilitador i solucionador de problemes que anteriorment eren difícils d'abordar. L'evolució tecnològica ens permet construir una societat més sostenible i col·laborativa, avançant ràpidament cap a un model d'economia verda i circular que beneficiï tant les persones com el planeta”. Per desenvolupar aquesta tecnologia l’empresa ha comptat amb un ajut de 200.000 euros de la línia Nuclis d’R+D en el marc del programa ProACCIÓ Green impulsat pel Departament d’Empresa i Treball a través d’ACCIÓ i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant l’Agència Catalana de Residus i l’Oficina de Canvi Climàtic.

L’empresa catalana va començar a treballar fa 20 anys la tecnologia de visió artificial aplicada al control de qualitat en l’àmbit de la ceràmica, i el 2004 es va especialitzar en la intel·ligència artificial al reciclatge. Amb ja 34 treballadors, l’any passat va crear 10 nous llocs de treball i va registrar la xifra més alta de contractació de la seva història.

Picvisa va començar a treballar fa 20 anys la tecnologia de visió artificial