
Aquesta setmana es van presentar al Bizbarcelona les dades de l’informe GEM, Global Entrepeneurship Monitor (GEM) – Catalunya 2020-2021, en una taula rodona on van participar el Director General Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria, Javier Villamayor, coordinador de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i Carlos Guallarte, director del GEM Catalunya i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Modera Ricard Gomà, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona
El GEM, promogut pel Departament d’Empresa i Treball i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte, és un projecte internacional que analitza la creació d’empreses a 46 països diferents. A Catalunya s’han entrevistat 2.000 persones entre el juliol i l’octubre de 2020, just quan s’aixecava el confinament més estricte provocat per la pandèmia.
Les dades i els titulars que s’extreuen de l’informe i de la pròpia nota de premsa publicada pel Departament d’Empresa i Treball en podem destacar que Catalunya és la comunitat autònoma més valorada per emprendre. A nivell internacional, a més, amb una nota de 5,2 se situa en la dotzena posició, empatada amb els EUA, propera als valors de països europeus com Països Baixos (6,3), Noruega (5,7) i Suïssa (5,4) i per davant d’altres estats com Luxemburg (5,0) o el Regne Unit (5,0). És a dir, tot i la crisi provocada per la Covid-19, Catalunya manté una valoració mitjana de les condicions per emprendre (5,2) superiors a la d’Espanya (4,7) i a la mitjana europea (4,6).
Tot i que la taxa d’activitat emprenedora a Catalunya ha caigut fins al 6,60% el 2020, una caiguda que suposa un descens de 1,71 punts respecte la taxa de 2019. Amb tot, Catalunya és manté com la comunitat autònoma amb la taxa més alta, la TEA catalana és 1,41 punts superior a l’espanyola (5,19%) i 0,85 punts inferior a l’europea (7,45%). A més, tot i la caiguda de la taxa, provocada per la pandèmia, el descens ha estat molt menor respecte al registrat els primers anys de l’anterior crisi, l’any 2010 la TEA va ser del 5,04%.
La província de Barcelona és la que millor ha aguantat la crisi de la Covid -19 amb una TEA del 6,86%, 0,28 punts menys respecte a 2019. A les altres províncies, la TEA és del 5,91% a Girona (-1,21 punts respecte 2019), del 4,38% a Lleida (-10,22 punts) i del 6,65% a Tarragona (-7,79 punts).
L’informe també apunta que Catalunya lidera a Espanya la taxa d’emprenedors consolidats (iniciatives empresarials de més de 3,5 anys), que creix i se situa al 8,21% (superior a la mitjana europea). Pel que fa als emprenedors potencials, la taxa també creix tant a Catalunya com a la província de Barcelona i queda en el 6,99% i el 7,94%, respectivament. A més, el nombre de persones que han abandonat la seva activitat empresarial els últims 12 mesos (1,71%) ha estat similar a 2019 (1,74%). Aquest percentatge és baix si es compara amb la taxa d’abandonament europea (2,94%) o amb la dels països d’alts ingressos (4,70%). Els enquestats en aquest informe del GEM també apunten que una quarta part dels tancaments (24,7%) han estat motivats per la Covid-19.
Una dada rellevant en l’estudi de la qualitat de les empreses és la proporció de sectors ubicats en l’àmbit tecnològic. En el cas de Catalunya, encara que hi ha hagut una disminució respecte l’any anterior, s’observa que és superior a la mitjana espanyola i a la de països d’alts ingressos.
Tot i el context de pandèmia i la crisi derivada per la Covid-19, continua creixent respecte al 2019 el percentatge de la població que manifesta la intenció de crear una empresa pròpia els propers anys. Aquest indicador de l’emprenedoria potencial se situa el 2020 a Catalunya al 7,9% i a Barcelona en el 8,4%, amb un increment de 0,2 punts percentuals i de 0,4 en relació al 2019, respectivament. En canvi a Espanya, aquest indicador ha caigut 1,1 punts i ha passat del 8,1% el 2019 al 7% el 2020. Tot i el bon comportament català, Catalunya i Barcelona són lluny encara dels països d’alts ingressos i presenten un clar marge de millora. A nivell europeu, el percentatge d’emprenedoria potencial és del 12,8% i a nivell mundial del 21,6%.
La taxa de persones emprenedores potencials (7,94), no només s’ha mantingut, sinó que s’ha incrementat lleugerament respecte al 2019. Aquesta dada és esperançadora per al proper exercici.
Pel que fa als nous emprenedors (TEA) al 2020 creix significativament la motivació reactiva o per necessitat (“crear una empresa perquè el treball escasseja”) passant aquesta motivació del 16,9% al 2019 al 48% el 2020. Això s’explica sobretot per la situació excepcional provocada pel coronavirus.
Els resultats per gènere indiquen que al 2020 el percentatge de dones emprenedores es manté inferior al dels homes, però aquesta bretxa es redueix respecte als anys anteriors. En el cas dels emprenedors consolidats pràcticament hi ha igualtat de percentatges (49% dones davant del 51% dels homes), també en el grup d’emprenedors nous la diferència és petita (47% de les dones i 53% dels homes). Les diferències més grans es troben en les fases naixents, en abandonaments i, sobretot, en potencials. La TEA de les dones se situa en el 6,0% i la dels homes en 7,2%. En tots dos casos la TEA disminueix respecte al 2019 però el descens és menys pronunciat en les dones (-1,3 punts) que en els homes (-2,1 punts). D’aquesta manera, la diferència entre homes i dones que al 2019 era de dos punts percentuals s’ha reduït a 1,2 punts. La TEA femenina espanyola continua sent inferior a la catalana i aquest últim any passa del 6% de 2019 al 4,8% de 2020. També millora la ràtio TEA femenina/TEA masculina que creix sis punts vers la masculina i se situa al 84% a Catalunya (això vol dir que hi ha 0,84 dones per cada home emprenedor en fase inicial TEA). Uns valors similars als d’Espanya, on la ràtio és del 86% però, a diferència de la catalana, ha disminuït 8 punts respecte al 2019.
Font: Informe GEM i nota de premsa Departament d'Empresa i Treball
El GEM, és un projecte internacional que analitza la creació d’empreses a 46 països diferents. Està promogut pel Departament d’Empresa i Treball i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte.