Alertes de comerç internacional
L’inici del conflicte a Ucraïna presenta una situació complexa en les relacions comercials internacionals entre Catalunya i els països afectats i que poden tenir conseqüències en les importacions, en aspectes financers o en la mobilitat de persones i mercaderies.
Alerta de comerç internacional - Afectacions comercials per la guerra a Ucraïna
[DARRERA ACTUALITZACIÓ: 05/07/2024] Aquesta actualització ja inclou el nou paquet de sancions de la Unió Europea a Rússia. Alerta de comerç internacional (document .PDF).
Després de dècades de tensions geopolítiques i militars, el 24 de febrer de 2022 l’exèrcit rus va atacar Ucraïna. Una acció que suposa l’inici d’un conflicte amb conseqüències devastadores per a la població i l’economia ucraïnesa i amb uns efectes molt complexos i incerts a escala internacional.
En aquesta nova Alerta de comerç internacional, repassem les principals afectacions del conflicte de manera actualitzada i que tenen influència sobre les empreses amb negocis oberts en aquests països. Així, podem conèixer l’efecte sobre les importacions o exportacions, les conseqüències de les sancions econòmiques a Rússia o aspectes com la mobilitat de persones i de mercaderies.
Efectes en les exportacions i importacions per causa de la guerra a Ucraïna
Tenint en compte que Rússia o Ucraïna no són dos mercats prioritaris per a les empreses catalanes, els efectes d’aquest conflicte sobre el global d’exportacions són menors. Per un costat, les exportacions catalanes a Rússia el 2021 van representar un 0,8% el total de les vendes a l’exterior; mentre que les d’Ucraïna van ser únicament d’un 0,2% del total.
Tot i això, la guerra a Ucraïna pot tenir un efecte directe i disruptiu sobre l’aprovisionament de productes com els cereals. El país ucraïnès és el proveïdor principal de blat de moro a Catalunya (un 35% del total de les importacions) i principal proveïdor d'oli de gira-sol (les importacions representen en 44%).
Una cosa similar pot passar amb el sector energètic i un més que provable augment dels preus dels combustibles fòssils. La major part de les importacions de Rússia a Catalunya són en combustibles (69%), malgrat ser el 5è país proveïdor.
Dificultats financeres per les afectacions comercials de la guerra a Ucraïna
La Comissió Europea, juntament amb altres països occidentals, ha acordat suspendre els bancs russos del sistema SWIFT. Actualment, bona part dels bancs del país n’han quedat afectats i les sancions financeres també dificulten l’accés del sistema financer rus i del conjunt de la seva economia als mercats internacionals.
Per tant, aquesta mesura impedeix a Rússia la realització de la major part de les seves transaccions bloquejant les importacions i exportacions.
Transport de mercaderies i mobilitat de persones
Amb l’inici del conflicte, les cadenes de subministrament i les connexions directes en aquests territoris han quedat molt malmeses o bloquejades. El tancament de l’espai aeri de la Unió Europea per part de línies aèries russes o el cessament d’operacions a tots els ports ucraïnesos dificulta la mobilitat entre Europa i Àsia.
Cal tenir en compte que el transport per carretera està desviant les seves rutes per assegurar la distribució de mercaderies un fet que pot encarir els subministraments. En aquest sentit, les empreses que han d’enviar mercaderies a Rússia ho fan a través de rutes alternatives pels països bàltics.
Suport a les empreses amb interessos comercials a Rússia o Ucraïna
El Departament d’Empresa i Treball, a través d’ACCIÓ, dona suport gratuït a les empreses catalanes que exporten o tenen filials a Ucraïna o Rússia amb l’objectiu d’ajudar-les a diversificar mercats i trobar països alternatius per comercialitzar els seus productes o serveis.
A més, les empreses poden contactar amb l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya de Moscou o resoldre dubtes i problemàtiques concretes en menys de 48 hores amb l’Oficina de barreres a la internacionalització.
Consulta l’Alerta de comerç internacional dedicada al conflicte d'Ucraïna (document .PDF).
Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.