ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Variacions en els preus del transport marítim

Alertes de comerç internacional

El comerç marítim es troba actualment en un moment molt complex. Un conjunt de situacions que han provocat que els preus actuals hagin arribat a punts desorbitats.

Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

Primer va ser la fallida de la companyia Hanjin Shipping, després la pandèmia Covid-19 (que va provocar un desequilibri entre l’oferta i la demanda) i l’última ha sigut el bloqueig que l’embarcació EVERGIVEN ha provocat al Canal de Suez i que ha generat una crisi de confiança entre els actors de la cadena de subministrament.

 

Punts a destacar de la situació actual del comerç marítim

  • L’oferta controla el mercat. El 80 % de l’oferta està en mans de 10 empreses.
  • Impacte en el preu dels contenidors. L’escassetat de contenidors ha provocat una congestió als ports i ha fet que els preus dels contenidors s’hagin disparat.
  • Baixa productivitat als ports. La disminució de personal als ports ha provocat que es tardi més a descarregar als ports i, per tant, això repercuteix en el temps que tarden a tornar a Àsia. 
  • Dependència de la Xina. La Xina és un país productor del qual moltes empreses depenen. 
  • Els viatges fantasmes. Amb els preus actuals, hi ha línies marítimes que prefereixen, un cop descarregat en els llocs de destinació, anar-se'n buits de tornada, per poder carregar a la Xina com més aviat millor i aprofitar així les tarifes elevades per augmentar els seus ingressos. 
  • Estratègies de compra. Algunes empreses s’han vist obligades a reformular les seves estratègies de compra i ara s’aprovisionen i acaparen estoc abans que aquest s’acabi. 

 

Enllaços d’interès

 

Consulta tota l’Alerta de comerç internacional sobre les variacions dels preus del transport marítim.

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional