ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Ananas Anam: la pinya de Filipines més 'fashion'

Casos d'empresa   Ananas Anam

Ananas Anam: la pinya de Filipines més fashion

L'empresa Ananas Anam, d'origen britànic i dedicada a la fabricació de teixits a partir de fulles de pinya, explica com ha trobat proveïdors industrials catalans a través del servei Supplier Search Service d'ACCIÓ.

Ananas Anam és una increïble història sobre la creació d’un teixit únic al món. A partir de fulles de pinya de les plantacions de Filipines, l’empresa vesteix firmes internacionals com Hugo Boss o Paul Smith. La fibra de pinya es processa a Catalunya a través de diversos proveïdors que l’empresa ha trobat gràcies al Supplier Search Service d'ACCIÓ. Un servei que ara es veu ampliat a través del nou directori d’empreses catalanes, el Catalonia Industry Suppliers.

L’origen de tot: la pinya de Filipines

Ananas Anam va néixer fa 4 anys com una alternativa més sostenible i respectuosa amb el planeta que els teixits de pell, altament contaminants. La directora de la cadena de subministrament de l’empresa, Silvia Colomina, explica que la fundadora “va veure en un viatge a les Filipines que la fibra de pinya ja s’havia utilitzat antigament per fer roba, i va decidir investigar en aquest camp”.

Al cap d’uns anys i amb un doctorat a les espatlles, veuria la llum l’empresa Ananas Anam, que en l’actualitat compta amb un equip de 20 persones que treballa en plantacions de pinya a Filipines, i 13 persones més a Europa. Amb el teixit resultant, anomenat Piñatex, fabrica peces de roba com bosses, sabates o abrics.

Catalunya, pol d’innovació en el teixit

Silvia Colimina explica que “vam contactar amb el Supplier Search Service per crear un centre de distribució a Catalunya”. La fibra de la pinya entra a Europa pel Port de Barcelona, i és a Catalunya on Ananas Anam té “un pol de proveïdors que desenvolupen i fan els acabats en el teixit, preparen les comandes i distribueixen a tot Europa”.

Per què vau escollir Catalunya? “Catalunya és un centre estratègic en el sector tèxtil”, explica Colomina. “El coneixement tradicional està arrelat aquí. Tot i que molta producció s’hagi traslladat a Àsia, el know-how s’ha quedat a Catalunya i la manera que ha trobat la indústria tèxtil local per enfortir-se és invertint en innovació”, afegeix.

Centre logístic i comercial

“Catalunya és també una gran potència a nivell logístic i comercial”, segueix Colomina, “i des d’aquí arribem als mercats globals de la moda”. Però no només és el sector de la moda qui està interessat en els teixits de Piñatex: l’empresa ja treballa en comandes per a projectes d’automoció (per vestir seients de cotxe) o d’hostaleria (per entapissar cadires o sofàs).

Projectes de futur

A curt termini, l’empresa canviarà la seu central que ara tenen a Londres per Catalunya, a causa del Brexit: “Volem accedir a convocatòries europees per a projectes d’investigació i R+D, i des de Londres no podrem”, diu Colomina.

A més, l’empresa aviat començarà a treballar en plantacions de Costa Rica, on copiarà el model de Filipines. “Necessitem moltes fulles de pinya!”, diu Colomina. Augmentar l’aprovisionament de matèria primera és clau per poder abastir comandes grans. “Ens calen diversos punts de sourcing , perquè la planta de la pinya triga 18 mesos a créixer i es pot veure afectada pel clima”, explica Colomina.

Incorporar l’economia circular en els seus projectes és també un dels objectius, per als quals ja tenen proveïdors catalans detectats: “Les empreses catalanes estan preocupades per qüestions com la gestió de l’aigua i dels residus”. Ara falta, diu, “conscienciar i convèncer el client final que això no és fast fashion, és una altra mentalitat”.

Catalonia Industry Suppliers

Ananas Anam ha assistit a la presentació del nou directori Catalonia Industry Suppliers, una plataforma online que recull més de 3.000 proveïdors catalans. “Ens serà de gran utilitat i el farem servir segur”, afirma Colomina. “És una manera ràpida de poder accedir a possibles proveïdors, tot i que de vegades necessites més informació”. És llavors, afirma, quan recomana demanar l’assessorament personalitzat del Supplier Search Service.

L’empresa preveu facturar 1,9 milions d’euros enguany i té el suport de diversos inversors internacionals conscienciats en sostenibilitat. Quina és la clau de l’èxit? Colomina ho té molt clar: “És un producte que ha revolucionat el mon del tèxtil gràcies a l’equip que hi ha al darrere, des dels agricultors a Filipines fins a l’equip comercial”. “Som com una família”, conclou.

El procés d'elaboració dels teixits d'Ananas Anam a partir de les fulles de pinya:

Ananas Anam: la pinya de Filipines més fashion

 

Tens dubtes sobre el Brexit? A través de la Oficina tècnica de barreres a la internacionalització pots resoldre totes les preguntes que tinguis sobre la nova realitat del Regne Unit i que afectin a la teva empresa. Consulta’ns!

Serveis relacionats

Catalonia Industry Suppliers

Forma part del directori d’empreses catalanes més internacionals i connecta amb nous clients d’arreu del món

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional

Pàgines relacionades