ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’alimentació als Països Baixos, líder mundial en innovació

Articles i altres publicacions

L’alimentació als Països Baixos, líder mundial en innovació

Els Països Baixos són líders mundials en innovació i investigació en el sector agroalimentari, amb grans centres d’R+D situats al país.

El sector agroalimentari holandès és un dels més importants del món. El país, amb 17 milions d’habitants, és el segon exportador mundial de productes alimentaris, després dels Estats Units. És més: 1 de cada 6 holandesos treballa en aquest sector, que concentra 5.300 empreses.

Ho explica el director d'innovació de l'Oficina Exterior d'ACCIÓ a Amsterdam, Paul Barreveld, en una de les sessions dels International Business Days - Focus Europa. Segons Barreveld, l’agrifood als Països Baixos es basa en tres pilars: l’aposta pel desenvolupament científic, un gran nombre de multinacionals que s’han establert al país i un ric teixit de pimes i startups.

Desenvolupament científic de primer nivell

En infraestructures científiques, destaquen tres entitats punteres: la Universitat de Wageningen, el centre tecnològic TNO i el Holland’s Food Valley.

La Universitat de Wageningen, enfocada a aliments saludables i la millora de les condicions de vida, està dins de les tres primeres posicions al món en aquest sector. Actualment centra les seves investigacions en els àmbits de l’economia circular en l’alimentació, la transició de proteïnes i l’anomenat digital twin.

El centre tecnològic TNO és, en paraules de Paul Barreveld, “l’Eurecat català”. L’entitat dona feina a 3.000 científics i actualment investiga la dieta saludable i la seguretat alimentària. Un dels seus principals projectes és l’ús de la impressió 3D per crear aliments adaptats a necessitats nutricionals específiques.

Pel que fa al Holland’s Food Valley, el director d'innovació d'ACCIÓ a Amsterdam explica que és un “megaclúster agroalimentari”. “Es tracta d’una de les comunitats alimentàries més grans del món, que suma més de 1.500 empreses i centres d’investigació”, diu Barreveld. El Holland’s Food Valley compta amb una acceleradora per a startups del sector i ha creat una xarxa d’empreses que col·labora en projectes propis o relacionats amb el programa europeu Horitzó 2020.

Destí d'inversió estrangera

L’atractiu econòmic per a les multinacionals és un altre factor de l’èxit de l’agrifood al país. “De les 40 empreses més grans del món, 12 tenen centres d’R+D, producció i operacions a Holanda”, explica Paul Barreveld. Danone, per exemple, té un centre d’R+D a la ciutat d’Utrecht i Unilever el té a Vlaardingen. El director destaca que aquesta última empresa ha posat en marxa un programa d’open innovation per desenvolupar R+D col·laboratiu.

Startups en ebullició

Pel que fa al teixit de pimes i startups, Barreveld posa èmfasi en l’alt component d’innovació en el desenvolupament de nous productes. És el cas de les empreses Meatable – desenvolupament de carn sense gluten, a partir d’una única cèl·lula-, Seamore – productes basats en algues marines – o Boon – aliments creats a partir de mongetes- . Segons Barrenveld, “les empreses grans detecten el gran potencial de les startups i hi han oportunitats de col·laboració o fins i tot de compra del negoci”.

En els pròxims mesos, als Països Baixos hi tindran lloc diversos esdeveniments relacionats amb el sector agroalimentari que poden ser d’interès per a l’empresa catalana, com Agri Food Innovation Event, European Food Chemistry & Nutrition Congress, Dutch Agrifood Week o Foodvalley Summits.

I durant tot l’any, l’empresa catalana té al seu abast l’eina Catalonia Trade Portal, on trobarà tota la informació referent a aranzels, llicències o tràmits necessaris a l’hora d’exportar o importar productes a qualsevol país.