ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Oportunitat de negoci en il·luminació al Brasil

Articles i altres publicacions

Des de finals de 2014, en el sector de la il·luminació, Brasil ha començat a adoptar una sèrie de mesures per promoure la creació de projectes de partenariat publicoprivat.

Il·luminació al Brasil

Sector

Brasil és un mercat de 202 milions de persones que ha experimentat un creixement constant durant els últims anys. Aquest fet ha anat vinculat a una despesa pública elevada per part del govern i a uns nivells alts d’inversió estrangera. Moltes empreses catalanes han decidit establir-se al Brasil aprofitant aquesta situació. Més de 400 empreses catalanes s’han beneficiat d’aquest clima i s’han establert de forma permanent al Brasil durant els últims anys.

Tot i l’actual conjuntura econòmica, el govern ha detectat deficiències en el model de gestió de serveis públics. És per això que les institucions brasileres han optat per potenciar un model de gestió publicoprivat.

Oportunitat

Des de finals de 2014, en el sector de la il·luminació, Brasil ha començat a adoptar una sèrie de mesures per promoure la creació de projectes de partenariat publicoprivat.

Per tal de promoure la inversió estrangera s’han transferit les competències de les empreses distribuïdores als municipis en matèria d’il·luminació pública per així poder promoure projectes de PPP (partenariat publicoprivat). Aquesta transferència de competències té com a objectiu aconseguir un augment de l’eficiència, una reducció de costos i la promoció d’associacions entre empreses brasileres i estrangeres.

Seguint aquest model, per exemple, alguns municipis com Itatiba (São Paulo) i la ciutat de São Paulo han presentat propostes de partenariat amb iniciatives privades. São Paulo es planteja el canvi de 580.000 punts de llum per llums de LED. L’Ajuntament preveu altres actuacions en el sector de la il·luminació relacionades amb la creació de tipus de il·luminació específics per carrers comercials, carreteres empedrades passos de vianants edificis públics i carrerons estrets.

D’altra banda, Itatiba ha apostat per un projecte d’il·luminació emmarcat dins el concepte de Smart Cities.

Es preveu que, a partir d’aquest any i progressivament, vagin sorgint nous projectes d’aquest tipus en el sector de la il·luminació a diferents regions del Brasil.