ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Tercera i quarta edat: nous serveis i oportunitats de negoci

Articles i altres publicacions

Els experts creuen que la població mundial de persones majors de 60 anys s'haurà doblat el 2050 respecte el 2010. Europa hi ha 25 dels 26 països més vells del món. Aquest article analitza les oportunitats de negoci lligats a l'envelliment de la població. El fenomen, però, també comporta implicacions econòmiques, polítiques i socials, algunes de negatives.

Tercera i quarta edat: nous serveis i oportunitats de negoci

Tercera i quarta edat: nous serveis i oportunitats de negoci

L’envelliment i la baixa natalitat comportaran canvis en el mercat de treball i obligaran a treballar més anys per jubilar-se. A més, es registra un creixement lent del mercat de treball, fet que comportarà la reducció del PNB i això afectarà al sistema de pensions i la cobertura mèdica de molts països. Augmentarà el nombre de persones grans que dependran econòmicament dels seus fills.

Assegura que aquests canvis, en principi negatius, generaran noves oportunitats de negoci, especialment en els sectors de les TIC, la construcció, els serveis d’oci, el turisme i els serveis financers. N’identifica algunes: disseny de roba per gent gran, viatges temàtics especialitzats a llocs amb bon clima, desenvolupament de campanyes publicitàries per a gent gran, aparició de noves formes de propietat i d’arquitectura adaptada, nous tractaments personalitzats, etc.

La domòtica també creixerà. Afirma que es desenvoluparan recordatoris auditius (per les visites al metge o l’administració de medicaments), dispensadors de fàrmacs, interfícies tàctils, monitorització amb vídeo de la gent delicada o malalta, tancaments de porta sense clau, pantalles que permeten veure qui hi ha a la porta, etc.

Un altre dels sectors que més creixerà serà la telemedicina. Es dissenyaran sistemes que permetran la monitorització remota dels signes vitals dels pacients, enviar alertes i recordatoris entre metges i pacients, disposar d’especialistes mitjançant la videoconferència, intercanviar receptes per via electrònica entre metges, farmacèutics i consumidors, etc.