ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'alternativa a Silicon Valley

Casos d'empresa

El director de l'Oficina Exterior de Catalunya a Califòrnia, Anselm Bossacoma, explica les oportunitats detectades a la Costa Oest dels Estats Units, un ecosistema altament atractiu per a empreses tecnològiques i startups. Silicon Valley, considerada la Meca de les TIC, concentra la majoria d'empreses de nova tecnologia i d'innovació.

Recentment també s'estan consolidant altres hubs tecnològics com Seattle, Austin, Boulder o Los Angeles, que suposen una alternativa a Silicon Valley, amb els seus propis avantatges competitius.

Característiques destacades dels hubs tecnològics de la Costa Oest dels EUA:

  • Silicon Valley (Califòrnia): salaris alts (sou mitjà: 79.000$)
  • Silicon Beach (Los Angeles): oportunitats per a start-ups (46% d'inversió en capital risc)
  • Seattle (Washington): avantatges fiscals (ni impost IRPF ni de societats)
  • Boulder (Colorado): talent (71% d'universitaris)
  • Austin (Texas): costos de vida baixos (preu mitjà habitatges: 291,000$)

El cofundador i CEO de l'empresa catalana iWOPI, Iván Lorca, presenta la seva pròpia experiència a l'hora de posicionar-se al mercat nord-americà. iWOPI ha desenvolupat una aplicació mòbil del món de l'esport que permet transformar els quilòmetres correguts en donacions per a causes benèfiques. L'empresa ha participat al Pla Esprint d'ACCIÓ i ha rebut assessorament de l'Oficina Exterior de Catalunya a Califòrnia per buscar un model d'implantació i creixement adaptat al país.

iWOPI finalment ha decidit implantar-se a Boulder, una zona molt atractiva per a startups tecnològiques i on encaixa molt bé el seu model de negoci ja que és un ecosistema on la demanda està molt posicionada en els hàbits saludables, l'esport i la filantropia.

Idees Força

El 69% del total de la inversió en capital risc dels EUA es troba a la Costa Oest.

La Costa Oest dels EUA ha assolit el salari mig més alt del país. El talent es paga i en els estats on hi ha més universitaris, els salaris són més elevats.

Els hubs tecnològics alternatius a Silicon Valley compten amb uns nivells similars de recerca i talent i ofereixen avantatges competitius (costos inferiors, millor qualitat de vida, menys nivell de fiscalitat, etc.)

Importància del model de recerca i universitari en els ecosistemes tecnològics.

Als Estats Units hi ha un mercat molt divers i cal saber escollir correctament on començar a invertir.

L’empresa catalana iWOPI ha decidit implantar-se a Boulder, on no hi ha les millors ràtios d’inversió, però compta amb un ecosistema ideal per arribar als seus clients.

És recomanable que les empreses arrenquin al lloc d’origen, on hi ha els recursos (Family, Friends & Fools), però després s’han d’internacionalitzar.

Per internacionalitzar-se, ACCIÓ acompanya les empreses i startups a través de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions.

Perfil digital