Casos d'empresa 4a edició Fòrum d’Inversió CAT SUD
El Fòrum d’Inversió CAT SUD, celebrat a Tarragona, ha estat l’escenari per donar a conèixer les millors idees de negoci del sud de Catalunya que cerquen finançament.
- ALIMENTACIÓ
- VINS, CAVES I BEGUDES
- EDUCACIÓ, FORMACIÓ I SERVEIS EDITORIALS
- TIC I TRANSFORMACIÓ DIGITAL
Inversors, empresaris i emprenedors s’han reunit a l’auditori de la Diputació de Tarragona per assistir a la quarta edició del Fòrum d’Inversió CAT SUD, punt de trobada de l’ecosistema emprenedor de la província de Tarragona.
Els 7 millors projectes emprenedors, de sectors molt variats, han estat seleccionats segons la seva viabilitat econòmica i l’escalabilitat futura. El Fòrum està organitzat per ACCIÓ, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Reus i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Càtedra d'Emprenedoria.
YADO: l’app per trobar el millor espai de reunions
Anna Albareda ha presentat YADO, una app que se situa en el món dels espais de coworking, del treball a distància i del networking. Enfocada a freelancers, emprenedors, treballadors en remot i empreses, a l’app s’hi poden trobar espais per a treballar particularment (coworkings, hotels, restaurants, etc.), i es poden llogar sales de reunions o espais sencers. També organitzen esdeveniments per a connectar amb la comunitat.
Segons la co-fundadora de l’empresa, “treballar en un coworking no està a l'abast de tothom i faltava una eina fàcil, ràpida i accessible, que permetés trobar un espai per a treballar o reunir-se a totes les ciutats”. YADO aquest any vol arribar a tenir 11.000 usuaris i expandir-se internacionalment començant per Londres el 2021.
EbreDrone: el dron nàutic
L’empresa EbreDrone compta amb una xarxa de drons per fer inspeccions en diversos sectors industrials i en agricultura de precisió. Els drons permeten captar dades de cultiu a través de diversos sensors, per tal que els agricultors puguin prendre decisions més precises i fiables.
Ara, EbreDrone ha creat l’spin-off DroneBoat: un dron nàutic de navegació autònoma. Ara mateix, el dron ja navega per aigües tranquil·les com els camps d’arròs. Eric Esteban, CEO i director tècnic de l’empresa, afirma que a través d’aquest nou dron, que també pot navegar per alta mar, podran penetrar a nous mercats com “la seguretat portuària, la neteja de plàstics i el salvament marítim”.
Iberinsect: els insectes com a font de proteïna
Des de l’empresa Iberinsect aposten per elaborar formulacions alimentàries basades en insectes com a noves fonts de proteïna per a consum humà. Sílvia de Lamo, representant de l’empresa, destaca que “l’any 2050 la demanda de proteïna haurà crescut un 50% i en necessitarem noves fonts”.
Aquesta startup disposa actualment d’instal·lacions per a conrear els insectes, transformar-los en pols i dissenyar productes atractius per al consum. El seu objectiu a curt termini és crear dues línies d’alimentació, humana i animal, i posar en marxa un laboratori per al control de qualitat.
Medical Admin: l’Airbnb dels centres de salut privats
Pau Forcada, CEO de Medical Admin, afirma que l’empresa vol ser “l’Airbnb dels centres de salut privats”. Es tracta d’un marketplace per al sector sanitari: una plataforma que posarà en contacte els centres mèdics amb aquells metges que necessitin d’un espai per fer les seves consultes privades.
Segons Forcada, l’augment de la demanda d’assegurances i la tendència a privatitzar diferents àmbits de la salut asseguren l’èxit de Medical Admin. A Espanya, afegeix, hi ha més de 140.000 centres sanitaris privats que es poden donar a conèixer a la plataforma.
My Vintage: com crear un vi únic i personalitzat
L’enòleg David Gertiser proposa un servei exclusiu: “la creació d’un vi personalitzat al paladar de cada client”. Aquest és l’objectiu de l’empresa My Vintage, que proporciona una experiència única on l’usuari pot escollir un celler català on podrà ser el seu propi productor de vi, conrear les vinyes i cultivar un raïm personalitzat.
Adreçat a un públic del sector del luxe, els serveis de My Vintage s’inicien als 65.000 euros i inclouen la personalització de les ampolles o el monitoratge del raïm a través de webcams des de qualsevol part del món. L’empresa ja té clients i ha tancat acords amb diversos cellers de Catalunya.
Projecte Òrbita: l’eina digital per millorar les necessitats d’aprenentatge dels infants
Projecte Òrbita és una empresa dedicada al desenvolupament d’eines de detecció i intervenció de necessitats específiques d'aprenentatge. Eudald Correig, CEO de l’empresa, creu que “actualment hi ha una falta de connexió entre la recerca científica i la realitat a les aules”.
Per això, al Fòrum d’Inversió CAT SUD ha presentat la Plataforma Àtom, un test cognitiu, emocional i adaptatiu que ja s’utilitza en escoles per identificar les necessitats de cada alumne i personalitzar les orientacions d’aprenentatge. La plataforma fa ús d’eines de neurociència i intel·ligència artificial i posa en contacte els mestres amb gabinets de psicologia.
UP2Smart
UP2Smart és una spin-off de base tecnològica nascuda a la Universitat Rovira i Virgili dins el Grup de Recerca de Robòtica i Visió Intel·ligents. L’empresa proveeix serveis especialitzats i personalitzats en Intel·ligència Artificial a empreses de diversos sectors, amb l'objectiu de millorar els seus processos, operacions, productes i serveis.
Julián Cristiano, co-fundador de l’empresa, ha explicat que a través de la inspecció visual, per exemple, poden estimar el volum d’objectes en 3D en una línia de producció i efectuar el control de qualitat en temps real.