Casos d'empresa 3a edició Fòrum d’Inversió CAT SUD
Els millors projectes emprenedors del sud de Catalunya s’han donat a conèixer al Fòrum d’Inversió CAT SUD, celebrat a Tarragona. Inversors, empresaris i start-ups s’han reunit en aquest punt de trobada de l’ecosistema emprenedor de la província de Tarragona.
El Palau de Congressos de Tarragona ha estat l’escenari de la tercera edició del Fòrum d’Inversió CAT SUD, on s’han presentat 7 idees de negoci que cerquen finançament davant un auditori d’inversors i empresaris.
El Fòrum està organitzat per ACCIÓ, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. Els 7 projectes emprenedors, de sectors molt variats, han estat seleccionats segons la seva viabilitat econòmica i l’escalabilitat futura.
AirGo Solutions
AirGo és el primer passamuntanyes antipol·lució que incorpora un filtre flexible contra partícules i gasos contaminants. A més, també protegeix contra el fred i el vent i el seu disseny modern es desmarca de les antiestètiques mascaretes tradicionals.
L’empresa va iniciar-se el 2017 amb una ronda de FFF (family, friends & fools) de 70.000 euros. Josep Orquín i Xavi Sardà, fundadors de Airgo, expliquen que actualment han tancat un acord amb Decathlon com a punt de venda. Els objectius de futur passen per treure dos nous models: el passamuntanyes adaptat a l’estiu i un altre per aplicacions industrials.
AppOrigen
AppOrigen neix com a eina per gestionar les bases de dades (documents Excel) d’una empresa des del núvol. Enfocada a microempreses i autònoms, la start-up ha creat un software que permet treballar amb múltiples documents, evitant la duplicitat d’informació.
Roger Farssac, CEO de AppOrigen, explica que el resultat és “una app a mida de cada empresa”. “Durant la primera fase”, afegeix, “volem accedir al mercat català, i més tard a l’Estat espanyol i al Brasil”.
Balamis
Balamis és un fabricant de sensors que mesuren la humitat del terreny per teledetecció, o sigui, sense entrar-hi en contacte. Ho fan a través d’informació per satèl·lit. El seu mercat són empreses que treballen en agricultura de precisió i centres recerca, i de fet ja han tancat vendes a països com Holanda i la Índia.
Roger Jové, CEO de l’empresa, destaca que “som els únics que hem desenvolupat un sistema que funciona de tres maneres: els sensors poden ser aerotransportats, utilitzats en dron o en vehicles terrestres”.
Biosfer Teslab
Biosfer Teslab ha desenvolupat un test que permet identificar el risc de patir malalties cardiovasculars, la principal causa de mort al món. Fundada al 2012 com a spin-off de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili, la tecnologia que ha patentat analitza les lipoproteïnes presents en el torrent sanguini, una informació essencial per diagnosticar el risc de patir aquest tipus de malalties.
Núria Amigó, cofundadora de Biosfer Teslab, explica que actualment l’empresa busca “una aliança amb un laboratori clínic per créixer a través de llicenciar la nostra tecnologia”. Biosfer Teslab ha tingut el suport del programa Nuclis d’R+D Empresarial d’ACCIÓ.
Haulap
La startup Haulap posa en contacte persones que necessiten enviar un paquet, amb altres usuaris que poden recollir-lo i enviar-lo al seu destí. "És un concepte nou de missatgeria", diu Alex Gómez, CEO de l’empresa, "perquè connecta directament els usuaris i busca reduir les emissions contaminants".
Quan es descarreguen l’aplicació, els usuaris poden xatejar i negociar el preu del transport. El primer objectiu de Haulap és operar a Barcelona, on es calcula que anualment se superen els 63 milions d’enviaments.
Restaurant a Casa
Restaurant a Casa és un marketplace on els establiments, mercats municipals i restaurants poden oferir els seus productes de manera autònoma amb servei de lliurament a domicili. Inicia l’activitat el 2015 i actualment està en funcionament a Tarragona, Reus, Salou i Cambrils.
Sergi Dosaiguas, director de Restaurant a Casa, explica que l’empresa "aposta pel comerç local amb productes de qualitat". Els seus objectius de futur són “l’expansió del negoci a tota Catalunya i la posada en marxa d’una nova pàgina web que ampliarà l’oferta d’establiments incloent noves funcionalitats”.
Rio Carbon Work
Rio Carbon Work treballa de manera artesanal i amb fustes sostenibles per fabricar skateboards, longboards i altres accessoris relacionats amb la pràctica d’aquests esports. Pablo Lopez, un dels fundadors de l’empresa, explica que actualment treballen en la incorporació de “xips que s’acoblaran a les taules per compilar dades de velocitat o inclinació, i actuaran també de GPS en cas d’accidents”.
Rio Carbon Works, que fabrica en una nau industrial a Boltaña (Aragó), prepara la sortida de nous productes al mercat, com snowboards o esquís, i vol centrar-se en el màrqueting digital i l’esponsorització d’esportistes per guanyar visibilitat.