ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Gallina Blanca, la selecció acurada a l'hora d'expatriar algú

Casos d'empresa   Gallina Blanca

Es detallen alguns canvis en temes de selecció de personal en relació a la internacionalització: abans no hi havia polítiques definides de selecció de personal per a l'expatriació, es basava simplement en la confiança. A part, els països emergents actuals (a l'Àsia i Àfrica) tenen molta més diferència cultural en relació als altres països europeus.

19/12/2007

Idees Força

“Les condicions de la internacionalització de recursos humans han canviat molt en els darrers trenta anys. Fa tres dècades la confiança per part de la direcció de l'empresa era el principal factor per escollir algú a l'hora de sortir a d'altres països. No hi havia polítiques d'expatriació definides. El departament de recursos humans, si n'hi havia, no s'hi implicava. S'hi enviava la persona sense planificació ni metodologia i, en general, es generaven falses expectatives.”

L'adaptació d'un professional occidental a les cultures dels països emergents com la Xina o l'Índia és difícil. Gallina Blanca ha canviat la seva política de recursos humans en els seus processos d'internacionalització, i ha optat per contractar professionals de cada país on opera i formar-los a la seu central. La gestió d'aquesta fórmula s'ha mostrat molt més senzilla i presenta múltiples avantatges respecte a l'expatriació.

Les empreses catalanes, especialment les de caràcter industrial, han d'importar avui habilitats professionals portant gent de fora. Per exemple, torners i especialistes en fresatge dels països de l'est d'Europa. Aquesta nova circumstància, com en el cas de l'expatriació de gent d'aquí, necessita també de noves polítiques de recursos humans.