ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

HP, pionera en l'adopció de la tecnologia 3D

Casos d'empresa   HP

HP és una de les multinacionals amb presència més destacada a Catalunya. Situada a Sant Cugat del Vallès, és la seu internacional de la firma per a la impressió 3D i un punt de referència mundial en aquest camp.

HP va establir-se a Catalunya el 1985, donant feina inicialment a 15 persones, i en l'actualitat compta amb un equip de 1.800 professionals altament qualificats, provinents de més de 60 nacionalitats. És la filial més gran de la companyia fora dels Estats Units. Ramon Pastor és el vicepresident d'HP i gestiona la unitat d'impressió 3D i el campus de Sant Cugat.

Idees Força

La seu d'HP a Sant Cugat acull actualment 12 divisions de negoci, incloent l'àrea d'R+D, Màrqueting i Operacions, tant d'HP com de la divisió d'impressió en 3D i de gran format. A Sant Cugat s'ubica també la seu europea del negoci de Gràfics, Finances i Operacions de Màrqueting i Atenció al client, entre d'altres, en un ambient de treball jove, dinàmic i divers.

L'estratègia d'HP es basa en estar a l'avantguarda de les tendències del mercat per integrar-les en els processos d'innovació de la companyia. Aquest fet va lligat a l'atracció de talent i a l'atractiu de Barcelona com a ecosistema creatiu que competeix amb regions de tot el món.

L'empresa treballa amb proveïdors catalans de tecnologia: universitats, centres tecnològics i empreses de disseny. L'ecosistema resultant és molt competitiu en comparació amb altres regions del món. De fet, un terç de la inversió en R+D va a parar a les empreses, universitats i centres tecnològics locals.

Amb la tecnologia 3D, es multiplica la velocitat, es redueixen els costos de les parts i augmenta la seva qualitat. Els fabricants ara poden crear prototips en un sol dia, per exemple. Amb aquest canvi de paradigma, ens movem des dels sistemes de producció en massa a la demanda i la fabricació localitzada, des dels productes genèrics als productes personalitzats.

És important que les empreses adoptin la tecnologia 3D amb rapidesa per tal de guanyar en competitivitat. Les companyies que hi apostin tindran un avantatge davant les altres durant el segle XXI.

HP és pionera en l'adopció de la tecnologia 3D: actualment, més del 50% de les peces de plàstic que fabrica es fan amb aquesta tecnologia. Més enllà dels beneficis econòmics, també ofereix un procés de disseny més eficient. Per exemple, ara una part es composa només d'una peça, mentre que abans aquesta part estava feta de tres o quatre peces diferents.

Més de 500 enginyers d'R+D treballen a la planta de Sant Cugat, on es generen més de 150 patents cada any. Es tracta del laboratori més important d'HP fora dels EUA, a més de ser un dels més importants a tot el món.

Tenir un bon radar com a empresa és molt important per aprofitar les oportunitats: només quan ets el primer a identificar les macrotendències del futur podràs adquirir la tecnologia i la innovació que es necessita per després transformar-les en una oportunitat de negoci.