Casos d'empresa BAPP
FontUp és un tractament amb extracte de te verd desenvolupat per Laboratoris Grand Fontaine que millora la funció cognitiva de les persones amb síndrome de Down.
Aquest producte nutricional, que ja s'està comercialitzant a les farmàcies, és resultat de la recerca col·laborativa, en innovació i transferència tecnològica, des dels centres de recerca i les universitats cap a l'empresa.

Un equip de científics de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMMIM), integrants del centre TECNIO BAPP i del Centre de Regulació Genòmica (CRG), han demostrat que un compost present al te verd, l’epigalocatequina gal·lat (EGCG), administrat juntament amb un pla d’estimulació cognitiva, millora les funcions executives i la memòria en les persones amb síndrome de Down. Els investigadors destaquen que es tracta d’una substància amb un baix perfil de toxicitat.
A través de la transferència de coneixement i tecnologia des d’aquests centres de recerca cap a l’empresa, des dels Laboratoris Grand Fontaine s’ha pogut desenvolupar i comercialitzar el producte, que ja està disponible a les farmàcies.
L’assaig clínic del projecte es va portar a terme amb 84 persones, de 16 a 34 anys, amb síndrome de Down, que van prendre, de forma rigorosa durant un any, dues o tres càpsules diàries d’un concentrat de te verd. Els resultats van demostrar que els participants van millorarla memòria, l’autocontrol i l’autonomia. De fet, l’èxit de la troballa rau en què és la primera vegada que un tractament ha demostrat eficàcia en la millora cognitiva de les persones amb aquesta síndrome. I, tot i que no és una cura, és un primer pas per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.
El producte nutricional desenvolupat es basa en l’extracte de te verd. Aquest, però, té associades algunes dificultats com la gran variabilitat en les qualitats dels extractes existents al mercat i un gust amargant que en dificulta l’administració. Per superar aquestes limitacions, els investigadors van assessorar l’empresa Grand Fontaine en el desenvolupament d’un nou preparat que substitueix l’extracte de té verd per la EGCG amb una puresa del 95% sobre una base nutricional que té en compte algunes de les comorbiditats de les persones amb síndrome de Down: dificultats per a la deglució, intolerància a la lactosa, celiaquia i restrenyiment. El producte resultant té format de batut de xocolata per fer-ne més fàcil l’administració.
L’estudi ha comptat amb un equip multidisciplinari i amb la participació d’experts en farmacologia, bioquímics, genetistes, neuropsicòlegs, neurofisiòlegs i especialistes en neuroimatge. També s’ha col·laborat amb centres de recerca, universitats i entitats relacionades amb el síndrome de Down. Els científics han presentat els resultats de la recerca el juny de 2016, coincidint amb la publicació a la prestigiosa revista ‘The Lancet Neurology’.
Es tracta d’un èxit científic i social que suposa una gran fita, tant per al col·lectiu de persones amb síndrome de Down i els seus familiars, com per al sistema de recerca català que demostra la qualitat i el lideratge dels seus centres. El proper objectiu ara és ampliar l'estudi en el camp pediàtric per iniciar el tractament de forma més precoç.
Idees Força
Desenvolupament científic i llançament comercial al mercat d’un producte de base nutricional amb finalitats terapèutiques per a persones amb síndrome de Down.
Èxit científic i social d’una troballa que posa de manifest la importància de la col·laboració multidisciplinar entre la comunitat investigadora i l’empresarial.
Per primera vegada una teràpia aconsegueix modificar positivament la discapacitat intel·lectual de les persones que neixen amb aquesta síndrome.
Publicació dels resultats científics a la prestigiosa revista ‘The Lancet Neurology’.