Casos d'empresa Ambiensys
Òscar Ribas, soci fundador i conseller delegat d'Ambiensys, va crear aquesta empresa de solucions mediambientals el 2004 com a plataforma per comercialitzar Geiserbox, una tecnologia patentada per aquesta companyia que ha apostat de manera decidida per la recerca i el desenvolupament (R+D).
Ribas també presideix el Centre de Recerca i Valorització Avançada de Barberà (CRIVA), una iniciativa de recerca pionera a Catalunya orientada a desenvolupar solucions reals i efectives per minimitzar l'impacte negatiu dels residus en la societat.
Solucions mediambientals basades en R+D
Quina solució aporta la tecnologia Geiserbox?
Geiserbox processa els residus urbans i els transforma en materials nets (sense líquids, sense olors, ni agents patògens) amb aplicació en el mercat. De fet, Geiserbox canvia la morfologia dels productes. Per exemple, transforma tot el que és biodegradable en fibra orgànica, en concret, en un producte creat i patentat per nosaltres que sembla tabac de pipa, o densifica els plàstics en boles petites, la qual cosa facilita el seu tractament posterior. Els avantatges són múltiples: converteix les plantes de triatge en llocs més agradables i facilita el transport dels residus perquè ja no calen camions especials.
Ja comercialitzeu el producte?
No, començarem a fer-ho el 2008. La nostra activitat se centrarà en Europa, on la problemàtica és més intensa perquè s'hi generen molts residus i hi ha poc espai per llençar-los, però també en l'Amèrica Llatina i a l'Orient Mitjà. De moment, descartem els Estats Units i la Xina perquè, tot i que generen molts residus, sobretot el segon, aquesta problemàtica no està dins de les seves prioritats.
Quina ha estat la inversió destinada a desenvolupar Geiserbox?
Al voltant dels 20 milions d'euros. Actualment, destinem el 100% del pressupost a R+D. Amb una part de la inversió vam crear CRIVA, un centre de recerca que ocupa una superfície de gairebé 45.000 m2, on es disposa d'una planta experimental a escala real totalment operativa i que funciona com a departament extern d'R+D.
Per què heu fet aquesta aposta tan gran en R+D?
Els grans avenços al llarg de la història i les grans idees sempre han estat acompanyades d'un gran esforç humà. A Ambiensys creiem que les bones idees poden ajudar-nos a resoldre el problema del canvi climàtic i dels residus, per això defensem amb convicció i amb un gran esforç el nostre projecte. Algú havia de donar un pas endavant i nosaltres hem agafat el toro per les banyes. Val a dir que fins ara el resultat ha superat amb escreix totes les expectatives.
Es dóna suficient importància al concepte d'R+D a Catalunya?
No; i tampoc a l'Estat espanyol. No s'hi creu. És molt significatiu que diverses administracions s'hagin posat les mans al cap en veure els diners que Ambiensys ha destinat a R+D. En massa ocasions s'escull el camí més còmode, preferim cobrir-nos les espatlles en lloc de mirar cap al futur, avançar, provar alternatives i solucions diferents, investigar, ser valents.
L'R+D és una qüestió empresarial o també governamental?
L'empresa privada n'hauria de ser la principal impulsora, però amb certa implicació per part de l'Administració. Caldria orientar correctament el model d'ajuts i subvencions, agilitzar-lo i facilitar-ne més l'accés i, alhora, controlar de més a prop les inversions. La fórmula actual sembla que estigui pensada per cobrir l'expedient. A Ambiensys ens ha estat aprovada una ajuda del Centro para el Desarrolo Tecnológico Industrial (CDTI) i ens costa sang i suor que ens paguin el que s'havia acordat. En un projecte com el nostre, que ja ha estat contrastat, en què s'ha identificat la seriositat dels promotors, en què l'empresa aposta de valent, que té una gran repercussió socioeconòmica positiva (genera llocs de treball i resol un problema mediambiental), l'Administració s'hi hauria d'implicar i participar més.
Quin paper juga la formació en l'R+D?
És vital per a qualsevol empresa o en iniciatives com la nostra. En l'àmbit intern la informació és la sang de la companyia, és alhora el fruit i l'essència de la col·laboració d'un grup de persones que treballen en equip per un objectiu comú. Per això Ambiensys està fent una aposta molt important en metodologies de treball orientades a millorar la qualitat de la informació, en eines informàtiques orientades a la gestió dels work-flow i millorar la presa de decisions. Externament, és molt important que tohom conegui correctament l'important avenç que representa la solució desenvolupada per Ambiensys, i aquí és on l'Administració, a través d'institucions com el COPCA, ens poden ajudar molt.
La universitat et prepara per treballar?
A Ambiensys tenim convenis de col·laboració amb diverses universitats i hem incorporat al nostre equip joves procedents de les seves borses de treball. Però trobem a faltar la figura de l'aprenent. En ocasions els estudiants surten de la universitat amb un títol sota el braç i poca humilitat. La universitat és la base, però no ho és tot. Sempre dic que el més important no és el que saps, sinó el que saps aplicar del que saps, i això s'aprèn a l'empresa.